1.7 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Így reagált Karikó Katalin a Nobel-díj hírére – az első interjú

Dátum:

Megosztás:

A magyar biokémikust philadelphiai otthonában ébresztette a stockholmi telefonhívás, de azt hitte, csak vicc.

A Nobel-díjat odaítélő bizottság a YouTube-oldalán tette közzé azt a beszélgetést, amelyet nem sokkal az elismerés odaítélése után folytattak az orvosi-élettani kategória idei díjazottjáról. Ebből kiderül, hogy Karikó Katalin éppen philadelphiai otthonában aludt, amikor Stockholmból telefonáltak. Nem sokkal korábban egy konferenciáról tért haza, s mivel pihent, a férje vette fel a telefont.

A kérdésre, hogy mi volt az első gondolata a hír hallatán, Karikó Katalin azt mondta:

„Azt hittem, valaki csak viccel velem.”

Aztán a telefonáló olyan információk birtokában volt, amelyből rájött, hogy tényleg ő a díjazott, de hozzátette: manapság nem árt óvatosnak lenni.

Videó

Arról, hogy az elismerés mit jelent neki, felidézte, hogy épp tíz évvel ezelőtt októberben nyugdíjazták a pennsylvaniai egyetemről, és amikor feladni készült, akkor a férje biztatta, hogy folytassa a kutatási munkáját Németországban a BioNTech cégnél. Ott is belevetette magát a munkába, és saját kézzel végzett laboratóriumi kutatásokat a siker érdekélben.

Felidézte azt is, hogy az édesanyja, aki 2018-ban hunyt el, minden évben nézte a Nobel-díj bejelentéseket, és mindig azt mondta a lányának, talán most ő fogja megnyerni. „Akkor csak nevettem rajta, mondtam neki, hogy még professzor sem vagyok, de ő azzal érvelt, hogy én keményen dolgozom, mire mindig azt feleltem neki: minden tudós keményen dolgozik” – emlékezett vissza Karikó Katalin.

Kiemelte azt is, hogy a kétszeres evezős olimpiai bajnok lánya is végig támogatta, csak most szerepet cseréltek: eddig ő volt az olimpiai bajnok Zsuzsa anyja, most viszont ő lett „a Karikó Katalin lánya”.

A kitartás kifizetődik a végén – mondta, de hozzátette, a gyermekkor meghatározó, mert akkor dől el, hogy milyen ember lesz valaki. Arról is beszélt, hogy lehet valaki egyszerre tudós és családanya, csak meg kell találni a megfelelő példákat.

„Arra kell koncentrálni, amit meg tudunk változtatni”

– idézte fel kedvenc gyermekkori olvasmányát a kutató, és arra figyelmeztetett, nem szabad sosem feladni, akkor sem, ha azt látja az ember, hogy mások kevesebb munkával többre viszik. „Ezt nem lehet megváltoztatni, arra kell ezért figyelni, amit meg tudunk változtatni” – tette hozzá.

A Drew Weissmannel alkalmazott munkamódszerükről azt mondta, hogy noha a társa elég zárkózott, a szakmai vitáik nagyon is élesek voltak. „Mindig azt mondta, hogy Kati, te cikcakkban jutsz el A-ból B-be, én meg egyenesen, mire én azt feleltem neki, hogy rengeteget tanultam a cikcakkokból” – mondta.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...