2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Így válthatjuk majd vissza a PET-palackokat

Dátum:

Megosztás:

2024. január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer. A kormány célja, hogy hazánk minél gyorsabban átálljon a körforgásos gazdaságra – mondta az InfoRádiónak Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Az átállás érdekében már júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és az uniós elvárásoknak megfelelően bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért. Raisz Anikó tájékoztatása szerint a rendszer hozzájárul majd ahhoz, hogy néhány éven belül Magyarország elérje a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát.

Az Energiaügyi Minisztérium közölte: a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása, így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni. A visszaváltási díj összege kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint, míg az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg lesz, amelyet a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

Ez a kezdeményezés ösztönzés mindenki számára, hogy ezeket a hulladékokat környezetvédelmi és anyagi szempontból is újrahasznosítsa.

Nem lesz mindenhol automata

Az államtitkár azt is részletesen elmagyarázta az InfoRádióban, hogy mit kell tennünk pontosan. Az összes 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzletben lesz visszaváltó automata, valamint kötelezően visszaváltási helyet kell kialakítani az 1000 főnél nagyobb népességű településeken. Ide kell majd visszavinni a palackokat és a dobozokat, amivel a politikus megfogalmazása szerint a lakosság segíti a gazdaságot.

Az automatákba egy nyíláson lehet majd bedobni a különféle palackokat, dobozokat. Raisz Anikó felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló automatáktól eltérően

a visszaváltó gépbe nem összenyomva, hanem az eredeti állapotban kell behelyezni a hulladékot. Az automata érzékeli majd, hogy egy adott palack vagy doboz beleillik-e vagy sem,

ugyanis bizonyos különleges üvegeket nem lehet majd ezzel a módszerrel összegyűjteni. Mindez tehát azt jelenti, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen palackokat, dobozokat dobunk majd be az automatákba.

Raisz Anikó kiemelte: azzal, hogy elindul a visszaváltási rendszer, nem veszti értelmét a szelektív hulladékgyűjtés, ami biztosan megmarad és „a szerepe nemhogy csökken, hanem nő”. Ugyanakkor az alapvető cél az, hogy a visszaváltásos termékek maradjanak ki az utóbbi rendszerből. Ettől függetlenül ha valakinek nem áll módjában vagy elfelejti elvinni a palackokat az automatába,

a szelektív hulladékgyűjtőbe is bedobhatja azokat, de ebben az esetben értelemszerűen nem jár a már említett 50 forintos összeg.

A szelektív hulladékgyűjtés tehát mindennapjaink része marad, de emellett az államtitkár abban bízik, hogy az érintett italcsomagolások kapcsán igénybe veszik az állampolgárok az új automatákat is, és ezáltal „még egyszerűbben, tisztábban és könnyebben újrahasznosítható módon tudjuk összegyűjteni ezeket a hulladékokat. Nem titkolt célunk az, hogy a PET-palackok tekintetében néhány éven belül elérjük a 90 százalékos visszaváltási, illetve újrahasznosítási arányt” – mondta az államtitkár.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...