2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Íme Dogxim, a világ első ismert kutya-róka hibridje – aranyos genetikai furcsaság

Dátum:

Megosztás:

A Brazíliában megtalált kóbor kutyáról hamar kiderült, hogy nem teljesen az, aminek látszik: ő bizony kutya és róka keveréke, így az első ismert hibrid.

2021-ben egy kutyaszerű állatot vittek egy dél-brazíliai állatrehabilitációs központba, miután egy autó elütötte. Nem sokkal ezután az állatorvosok szokatlan viselkedést észleltek nála: úgy nézett ki és úgy ugatott, mint egy kutya – bár hosszú, hegyes, rókaszerű füle volt, ráadásul nem is evett kutyaeledelt, inkább patkányokat.

Felmerült a gondozókban a gyanú, hogy vajon nem egy hibridről lehet-e szó. Felvették néhány szakértővel a kapcsolatot, akik a múlt hónapban tanulmány tettek közzé az egyedről, amely megerősítette, hogy az állat a világ első dokumentált rókakutyája. Dogxim névre keresztelték. A név az angol „dog” vagyis kutya és a „graxaim do campo” vagyis a a pamparóka portugál nevének keresztezése. Ésbár ő az első ismert egyed, nem biztos, hogy az utolsó. A környezeti változások a jövőben több kutya-róka hibridet hozhatnak létre – aminek problémás következményei lehetnek.

Dogxim, a világ első ismert kutya-róka hibridjeFORRÁS: REDDIT/ PERCOLATOR3000

Roland Kays, az Észak-Karolinai Állami Egyetem és az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum biológusa elmondta, a közelebbi rokonfajok között ez a jelenség nem ismeretlen, például a kutyák és a farkasok körében, a házikutya (canis lupus familiaris) és a pampa róka (Lycalopex gymnocercus) „két nemzetségbe tartozik, amelyeket 6,7 millió év választ el egymástól”.

„Olyan ez, mintha az emberek életképes hibridet hoznának létre csimpánzokkal!” – mondta Loren Rieseberg, a Brit Columbiai Egyetem genetikusa.

A házikutyáknak 78 kromoszómája (39 pár), a pampa rókákénak 74 kromoszómája (37 pár) van. A tudósok úgy vélik, hogy a Dogximban talált 76 kromoszóma „a hibridizáció első bizonyítékát” jelezheti – írja a Világgazdaság.

Sajnos a hibrid életének tragikus vége lett. Bár a balesetből felépült, később ismeretlen körülmények között elpusztult az állatkertben. Halálának okát a hatóságok vizsgálják.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...