2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Indul a magyar–török kulturális évad, december 8-a, MÜPA..

Dátum:

Megosztás:

Magyarország és a Török Köztársaság diplomáciai kapcsolatai felvételének 100. évfordulója alkalmából ünnepi nyitógálával indul útjára a 2024-es magyar–török kulturális évad, melynek programjai egy éven keresztül zajlanak majd a két országban párhuzamosan.

Az évad sajtótájékoztatóján Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter hangsúlyozta: a két ország kormányának megállapodása értelmében az évad irányadó tematikája a barátság és együttműködés évszázada: a cél a két ország évszázadokra nyúló kiváló kapcsolatainak a kultúra eszközeivel való támogatása. Emlékeztetett, hogy bár száz éve jött létre diplomáciai kapcsolat Törökország és Magyarország között, de a kapcsolat sokkal régebbi. Nagyon fontos, hogy a barátságot, az egymás iránti tiszteletet időről időre megerősítsük, erre ad jó alkalmat a kapcsolatok felvételének századik évfordulója. Arra törekedtek, hogy a programban tucatnál is több török helyszínen valósulhassanak meg magyar rendezvények. Ebben közreműködnek magyar színházak, múzeumok, zenekarok, egyetemek és tudományos műhelyek is.

December 18-án kezdődik a magyar-török kulturális évad Csák János; Gülsen Karanis EKSIOGLU, Cavidan ; Káel Csaba
A magyar-török kulturális évad széleskörű együttműködés eredménye.  Fotó: Mónus Márton

Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország budapesti nagykövete kiemelte, milyen nagy része volt a magyar szakembereknek az új Török Köztársaság felépítésében és megszervezésében,

 az ankarai kormányzati épületektől kezdve a kultúra olyan alakjaiig, mint Bartók Béla, aki segített összegyűjteni a török népzenét, bejárva Törökországot. Megemlítette a történelmi kapcsolatokat is, hogy Törökország befogadta a magyar szabadságtörekvések menekültjeit II. Rákóczi Ferenctől Thököly Imrén át Kossuth Lajosig. Hangsúlyozta, mennyire boldog, hogy Magyarország legnagyobb kulturális intézményei csatlakoztak az évad programjához, és nemcsak Budapesten, hanem Pécsen, Szigetváron, Egerben és más vidéki városokban is.

Hoppál Péter, a magyar–török kulturális évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos hagsúlyozta: a programsorozat nem jöhetett volna létre összefogás nélkül.

Ilyen együttműködés jött létre Magyarország ankarai nagykövetségével és az isztambuli főkonzulátussal, valamint a Liszt Intézettel, Törökország budapesti nagykövetségével, valamint a budapesti Yunus Emre török kulturális központtal. Ezeknek az együttműködéseknek hála jutottak el odáig, hogy az eredetileg beérkezett 300 programjavaslat közül végül száz program valósulhat meg a százéves évforduló alkalmával. A stratégiai intézmények közül a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Színház, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Állami Operaház, az Operettszínház, a Nemzeti Filharmonikusok és a Magyar Állami Népi Együttes egy-egy produkcióját mutatják majd be. Szintén több városba elviszik a Törökországot építő magyarok kiállítást, melyen keresztül azt szeretnék ábrázolni, hogy milyen sok magyar vett részt a modern Törökország felépítésében.

A kulturális évad arculatának kialakításában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem segédkezett: a törökországi partnerekkel együttműködve hozták létre a kulturális évad logóját, amely török és magyar elemeket ötvöz.

 A 2024-es magyarországi kiemelt nagy fesztiválokon Törökország lesz a díszvendég, a törökországi fesztiválokon pedig a magyar művészet és tudomány kap bemutatkozási lehetőséget. A kulturális évad ünnepélyes megnyitójának 2023. december 18-án a Müpa ad otthont, amelyre a török és a magyar köztársasági elnök, miniszterelnök és miniszterek jelenlétében kerül majd sor. 

Káel Csaba, a nyitógála művészeti vezetője, a Müpa vezérigazgatója megköszönte, hogy a megnyitónak a Müpa adhat otthont, amely a kulturális kapcsolatok kialakításának kiemelt intézménye.

Népeink nagyjából 1500 évvel ezelőtt találkoztak és sokáig kölcsönösen és párhuzamosan építették egymás kultúráját, aminek lenyomatai még mindig látszanak mind a magyar, mind a török kultúrán. A nyitóműsor ezt az összefonódást szeretné bemutatni a mai nézők számára egy olyan előadással, ahol a két kultúra egymást megszólítja és egymásnak válaszol, mutatott rá Káel Csaba.

Borítókép: Csák János, Gülsen Karanis Eksioglu és Hoppál Péter az évad sajtótájékoztatóján (fotó: Mónus Márton)

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...