-2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Ismét EP-botrány: a Katar-gate ügy egyik érintettjét és fiát kannabiszbiznisszel vádolják

Dátum:

Megosztás:

Maria Arena európai parlamenti képviselő többször felszólalt már Brüsszelben a betegek terápiájához használatos orvosi kannabisz jótékony hatásairól. A fia pedig termeszti.

A Katar-gate-nek nevezett korrupciós botrányban érintett Maria Arena belga szocialista EP-képviselő fia, Ugo Lemaire a társtulajdonosa annak a BRC & Co nevű vállalatnak, amely a több európai államban, így Belgiumban is legális CBD-termékeket állít elő kannabiszból. A céget Maria Arena érdekeltségei miatt többször is összeférhetetlenségi vádakkal illették – közölte a Mandiner.

A lap azt írja, a Katar-gate ügy kivizsgálásakor Ugo Lemaire lakásán 280 ezer eurónyi készpénzt találtak a házkutatások során. Maria Arena tagadja, hogy akár hozzá, akár a brüsszeli korrupciós botrányhoz köze lett volna a lefoglalt összegnek. A botrányba belebukott Michel Claise, a korrupciós ügyet vizsgáló bíró, akinek a fiával Ugo Lemaire közösen vezette a BRC & Co vállalatot. Maria Arena sok támadást kapott az elmúlt időszakban fia cégének tevékenysége miatt, de az EP-képviselő tagadott minden összeférhetetlenséggel kapcsolatos vádat.

Politico arról számolt be, hogy négy évvel ezelőtt

az az ACTIVE nevű kannabisz-kereskedői szövetség tarthatott rendezvényt az Európai Parlamentben, amelynek a Benelux-államokért felelős elnöke Maria Arena fia, Ugo Lemaire.

A belga politikus az ezzel kapcsolatban megfogalmazott kritikákra azzal reagált, hogy a rendezvény közérdekű esemény volt és nem beszéltek a résztvevők sem a rekreációs kannabiszról, sem a CBD-termékekről, csak az egyes terápiákhoz használható orvosi kannabisz került szóba a konferencián.

Két évvel később, 2021-ben Maria Arena vezetésével megalakult a gyógyászati kannabisszal foglalkozó parlamenti lobbicsoport a marihuána minél szélesebb körben való legalizálásának propagálása érdekében.

Ez a csoport azonban kihátrált Arena mögül, amikor kiderült róla, hogy a fián keresztül vannak érdekeltségei ezen a területen.

Maria Arena fia korábban azt mondta, reméli, hogy a jövőben egyre több európai országban legalizálhatják a kannabiszt, mint fogalmazott: „a jogszabályi keretek harmonizációjára várunk az Európai Unió tagállamaiban”.

Maria Arena a Politicónak nyilatkozva azzal védekezett, hogy saját parlamenti lobbicsoportja csak az orvosi kannabisz kérdésével foglalkozik. A belga szocialista EP-képviselő ugyanakkor 2020-ban még úgy fogalmazott a Bedrocan nevű, terápiás kannabiszt forgalmazó cég honlapjának adott interjúban, hogy a gyógyászati kannabisz számára előbb „új uniós jogi keretet” biztosít, majd megteszi a „további lépéseket” annak érdekében, hogy „előrelépést érjen el a CBD szabályozásában a gyógyászati felhasználáson túl”.

Eva Kaili, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino után Maria Arena volt a negyedik EP-képviselő, akit érintettként megneveztek a Katar-gate-ként elhíresült korrupciós botrányban. A rendőrség júliusban házkutatást tartott Maria Arena otthonában az Európai Parlament korrupciós botrányát felgöngyölítő ügy nyomozásának részeként. A Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjához tartozó Maria Arenát nem hallgatták ki és nem emeltek vádat ellene az eljárás alatt, ugyanakkor szoros szakmai kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselővel, az ügy főszereplőjével.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....