1.4 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Itt a boltok listája: ezekben az üzletekben lehet visszaváltani a PET-palackokat 2024-től

Dátum:

Megosztás:

Múlt szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, ami szerint a nem újrahasznosítható italcsomagolások egységes betétdíja 50 forint lesz, az újrahasznosíthatókét egyénileg állapítják meg, de mindkét esetben ez beépül az árakba. De nem ez az egyetlen dolog, ami megkavarta az állóvízet, a pillepalackokra gondolunk. Utána jártunk, hogy pontosabban milyen kötelezettségek vonatkoznak a gyártókra, forgalmazókra, és legfőképp  a vásárlókra.

2024. január 1.-től országos szinten bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere (DSR). A kötelező visszaváltási rendszerbe tartozó termékek körét kormányrendelet fogja meghatározni. A tervezet szerint a 0,1-3 literig terjedő fém, műanyag és az üveg italcsomagolásokat érint a változás. Ezen palackok egy része többutas, azaz a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, aki azt megfelelő előkészítés után újratölti. A palackok nagyobb része azonban egyszer használatos, ún. egyutas palack, mely a fogyasztást követően hulladékká válik, ami megfelelő összegyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható anyagként, későbbi palackok alapanyagává válhat.

Kistermelőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezmény a siófoki Agrárszektor konferenciára! (x)

Gyártóknak fontos tudni

A gyártók csak azon termékeinek a visszaválthatósága biztosított 2024. Január 1.-től, amiket 2023 november 15-ig benyújtottak termékregisztrációra, és azon meg is feleltek a termékek, ennek a folyamatnak az átfutási ideje 45 nap. A termékeknek a jogszabályban meghatározott jelölési követelményeknek kell megfelelni, erről még később elméletileg lesz részletes tájékoztató. A gyártók 2024-től DRS szolgáltatási és – 5 évig, a kezdeti beruházások megtérítéseként – csatlakozási díj fizetésre kötelezettek, a miniszter által kihirdetett díjszintek figyelembevételével.

A szolgáltatási és csatlakozási díjak mellett a piacra dobott egyutas csomagolásban forgalomba hozott DRS termékek darabszámára vetítve a visszaváltási díjat is be kell fizetni a MOHU számlájára, megképezve ezzel a visszaváltási díj fogyasztói visszatérítésének pufferjét

-írja a MOHU az oldalán.

A gyártóknak minden olyan csomagolást regisztrálniuk kell, ami műanyag, fém, üveg alapanyagú és 0,1-3 liter közti űrtartalmúak, ez alól a tej és tejalapú készítmények csomagolásai kivételek. Amennyiben ha erről nem gondoskodik a gyártó akkor nem hozhatja majd forgalomba az érintett kategóriába tartozó termékeit. Vagyis például ásványvizet csak visszaváltható csomagolásban tudunk megvásárolni, vagy sehogy. Mindez azonban csak a 2024. január 1-től forgalomba hozott termékekre vonatkozik.

Visszaváltópontok

Belföldön a kérdéses termékeket forgalmazó üzletek, 400 négyzetméter feletti alapterület esetén kötelezően, egyéb esetben önkéntesen a MOHU által biztosított visszaváltó automaták segítségével vagy kézi visszavétellel fogadja vissza a hulladékot és közreműködik a fogyasztó választása esetén a visszaváltási díj visszatérítésében. A MOHU folyamatosan várja az önkéntesen jelentkező boltok regisztrációját.

Az üzleteknek azért is érheti meg csatlakozni, mert akár új bevételi forrást is jelenthet a visszaváltó rendszer, ugyanis a MOHU kezelési díjat fizet az üzemeltetőnek, a meghatározott mértékben. Nőhet a forgalma is azoknak az üzleteknek, mivel a nemzetközi tapasztalatok szerint, a fogyasztók bevásárlási szokásait nagyban befolyásolja az, hogy mely üzletekben van lehetőség a visszaváltásra.

A visszaváltási pont üzemeltetése plusz szolgáltatást jelent a fogyasztóknak, akik korábbi felmérések szerint a visszaváltási díjat helyben vásárolják le

-írja a cég.

Na, de kik csatlakozhatnak?

Kötelező gépi visszaváltás esetén: kötelező a boltok regisztrációja az alábbi kritériumoknak megfelelően:

 • az eladótér mérete nagyobb, mint 400 négyzetméter, illetve a forgalom döntő része élelmiszer értékesítésből származik,
 • van folyamatos áramellátás,
 • van stabil és elég gyors LAN kapcsolat és internet,
 • a kötelezett üzleteknek biztosítania kell a visszaváltó automatáknak egy minimum másfél négyzetméteres, vásárlók által könnyen megközelíthető helyet,
 • továbbá olyan helyet is fenn kell tartania az üzleteknek, ahol a tömörített italcsomagolásokat az időjárás káros hatásaitól védve vannak (forgalomtól függő kapacitással).

Önkéntes gépi visszaváltás esetén: önkéntesen jelentkezhet az a vállalkozás amely rendelkezik adószámmal, valamint vállalja a visszaváltó automata üzemeltetését az alábbi feltételek szerint:

 • az eladótér mérete nem haladhatja meg a 400 négyzetméteres alapterületet,
 • minimum 10000 db/hónap forgalma van a 0,1-3 literes fém, műanyag és üveg csomagolású italoknak,
 • a megfelelő áram, LAN és internet kapcsolat ebben az esetben is alapfeltétel,
 • minimum 1 négyzetméter nagyságú teret kell biztosítani a visszaváltó automata számára,
 • a tömörített italcsomagolás tárolására alkalmas, időjárásálló hely biztosítása is kiemelt (heti forgalomnak megfelelő kapacitással).

Önkéntes kézi visszaváltás: kézi visszaváltó pont bárhol létrehozható, ahol lehetséges ezer darab ép palack megfelelő raktározása az elszállításig:

 • az eladótér itt sem haladhatja meg a 400 négyzetméter alapterületet
 • a 0,1-3 literes fém, műanyag és üveg csomagolású termékeknek a forgalma kisebb, mint 10000 db/hónap
 • alapfeltétel itt is az áramellátás és az internet kapcsolat, viszont a LAN kapcsolat már nem,
 • ezeknek az üzleteknek üzemkészen kell tartani egy vonalkód beolvasására és mobil applikáció kezelésére alkalmas eszközt,
 • 1000 darab, zsákban gyűjtött, ép állapotú italcsomagolás tárolására alkalmas tárolóhely is fontos, hogy legyen
 • az elszállítás érdekében biztosítani kell egy parkolót, mely közel helyezkedik el a bolthoz, mindezt egy 3,5 tonnás gépjármű számára

Az önkéntes csatlakozásnak nem feltétele a tevékenységi kör, a nyitvatartás, de még az üzlet mérete sem. Az a szereplő, amely biztosítja az üzemeltetési feltételeket, megpályázhatja a rendelkezésre álló automatákat vagy kézi visszaváltó pontként csatlakozhat a rendszerhez, függetlenül attól, hogy gazdálkodó, nonprofit szervezet, üzlet, vendéglátóegység vagy éppen szolgáltató vállalkozás. Ilyenek például az italnagykereskedések, munkahelyek, irodaházak, benzinkutak, bevásárlóközpontok, ételudvarok, vásárcsarnokok.

Fogyasztói visszaváltás

Az új rendelet értelmében a fogyasztók 2024 kezdetével a visszaváltási díjas termékek után 50 forintot fog még pluszba fizetni minden vásárláskor, ugyanakkor nagyon fontos azt is hozzátenni, hogy amennyiben visszaváltásra megfelelő formában – törés mentesen, látható vonalkóddal – visszaviszi a fogyasztó a visszaváltó pontra az italcsomagolást, akkor azt a bizonyos 50 forintot visszakapja. A visszatérítésnek három módja van. Az első a visszatérítendő összegről a visszaváltó automata utalványt ad ki, ami a kereskedőnél készpénzre váltható, vagy beszámítják a vásárlás összegébe. A második megoldás a REpont segítségével történhet, a felhasználói fiókban megadott bakszámlaszámra azonnali utalással lehet majd ezt intézni. Végül van lehetőségünk jótékonykodni is, hiszen fel is ajánlhatjuk az összeget rászorulóknak, erre majd a visszaváltó automata kommunikációs paneljén lesz módunk.

Továbbá kérdés tárgyát képezheti az is, hogy ugyanott kell-e visszaváltanunk a vásárolt termékek csomagolásait? A válasz erre nem, bárhova visszavihetjük a csomagolásokat, az üzleteknek biztosítaniuk kell valamennyi kötelezően visszaváltandó egyutas csomagolás visszaváltását. Természetesen blokkot sem kell bemutatni visszaváltáskor.

Figyelnünk kell azonban a jelölésekre is

 • csak a 2024. január 1. után forgalomba hozott palackok minősülnek kötelezően visszaváltási díjas terméknek, ezek után kell a vásárláskor megfizetni az 50 Ft/palack visszaváltási díjat,
 • a kötelező kötelezően visszaváltási díjas rendszerbe tartozást a palackokon kötelezően feltüntetett logó jelzi, továbbá a korábban forgalomba hozott ugyanolyan típusú termékhez tartozó vonalkódhoz képest új vonalkódon kerülnek forgalomba,
 • a korábban forgalomba hozott termékek továbbra is forgalmazhatók, ezekre továbbra sem kell megfizetni a visszaváltási díjat, de a visszaváltásuk sem lehetséges – az ezáltal meg sem fizetett – visszaváltási díj visszatérítése mellett. A polcokon tehát egyaránt lehet majd logózott visszaváltási díjas, és logó nélküli italtermékekkel találkozni ugyanabban az italtermék fajtában,
 • a visszaváltás a vonalkódok leolvasásán és a termékregisztrációkor az adott vonalkódhoz kapcsolt fizikai paraméterek együttes ellenőrzésén alapul.

Fontos még az is, hogy ne nyomjuk össze a palackokat, mert az automaták a csomagolás formáját, súlyát, és vonalkódját azonosítják, tehát ezek alapján váltják vissza a palackokat. Ezáltal csak és kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket lesz képes visszaváltani a rendszer. A visszaváltás ugyanakkor azért éri meg, mert a palackok visszakerülnek a körforgásba, amiért a betéti díjat vissza fogjuk kapni, ráadásul a rendszernek köszönhetően a hazai gazdaság is értékes újrahasznosítható alapanyaghoz juthat, nyersanyagot biztosítva az új palackok gyártásához.

Címlapkép: Getty Images

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....