1.4 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Itt a sokkoló áremelés: durván megdrágult a tojás és a krumpli a boltokban

Dátum:

Megosztás:

Brutálisan megdrágultak az élelmiszerek Európai Unióban. Van olyan termékkör, ahol az áremelkedés 2021 januárja és 2023 szeptembere között elérte a 60-75 százalékot is. A legfrissebb elemzések szerint a burgonya, a tojás, a vaj és az olívaolaj esetében is extrém áremelkedés volt megfigyelhető a fenti időszakban. A drágulás hátterében a kereslet folyamatos növekedése, valamint a főbb európai termelőket sújtó szélsőséges időjárási körülmények állnak.

A tavalyi jelentős áremelkedés után az élelmiszerek 2023-ban is tovább drágultak az Európai Unióban. Az idei második és harmadik negyedév adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az egyes termékek árainál lelassult az emelkedés – olvasható az Eurostat oldalán. Mint írták, az idei év szeptemberében a tojás, a vaj és a burgonya ára az EU-ban magasabb volt, mint 2021 és 2022 januárjában, de nem olyan magas, mint néhány hónappal korábban. Ezzel szemben az olívaolaj ára 2021 eleje óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, és a jelek szerint nem fog megállni a drágulás.

Az olívaolaj, a burgonya, a tojás és a burgonya árának változása az Európai Unióban (Forrás: Eurostat)
Az olívaolaj, a burgonya, a tojás és a burgonya árának változása az Európai Unióban (Forrás: Eurostat)

Az olívaolaj 2023 szeptemberében mintegy 75%-kal volt drágább, mint 2021 januárjában. 2022 januárjában az árak 11%-kal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában, ugyanakkor az igazi meredek áremelkedés 2022 szeptembere és 2023 szeptembere között következett be. Ennek fő oka, hogy Spanyolország déli részét, amely a világ olívaolaj-termelésének mintegy 40%-át adja, már második éve pusztítja a szárazság, ami miatt az idei szezonban harmadával elmaradhat az olívaolaj-termelés a négyéves átlagtól. Ebből kifolyólag azonban a következő időszakban további áremelkedés várható az olívaolaj tekintetében.

A burgonya, a tojás és a vaj áremelkedése már mérséklődni látszik

Az Eurostat adatai szerint a vizsgált időszakban a burgonya ára is elképesztő mértékben emelkedett. Ez 2021 januárjától 2023 szeptemberéig 53%-kal emelkedett. A rekordot mégis a 2023-as év júniusa tartja, amikor 60%-os volt a drágulás. A burgonya áremelkedésében is fontos faktor a tavalyi történelmi aszály, ami jelentős terméskiesést okozott a főbb európai burgonyatermelő országokban.

Forrás és folytatás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....