17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Itt az újabb ellentmondásos fegyver, amelyet Washington küld Ukrajnának

Dátum:

Megosztás:

Elindulhatnak az első, szegényített urán tartalmú lőszereket tartalmazó fegyverszállítmányok az Egyesült Államokból Ukrajnába – közölte a Reuters hírügynökség. Az orosz tankok megsemmisítését elősegítő lövedékek az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomag részét képezik, amelyet a következő héten mutatnak majd be. A lőszereket az ugyancsak amerikai Abrams harckocsikból lehet kilőni − amelyeket egy bennfentes szerint várhatóan a következő hetekben szállítanak Ukrajnába.

A megszólaltatott egyik tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a közelgő segélycsomag értéke 240 és 375 millió dollár között lesz. Az illetékesek azt is elmondták, hogy a csomag értéke és tartalma még véglegesítés alatt áll. A Fehér Ház nem kommentálta az újság értesüléseit. 

Bár Nagy-Britannia az év elején küldött már szegényített urán tartalmú lőszert Ukrajnának, ez lenne az első amerikai szállítmány, és valószínűleg elég nagy vitákat fog kiváltani. Nem ez a Biden-adminisztráció első megkérdőjelezhető döntése, korábban kazettás lőszerrel látta el Ukrajnát annak ellenére, hogy az ilyen fegyverek mennyire veszélyesek a civilekre.

A szegényített urán tartalmú lőszerek használatáról heves vita folyik, és az ellenzők azt mondják, hogy a szegényített uránpor lenyelése vagy belélegzése is veszélyes egészségügyi kockázatokat jelent, beleértve a rákot és a születési rendellenességeket. A fegyverben az urándúsítás melléktermékét, a szegényített uránt használják, mert a rendkívüli sűrűsége lehetővé teszi, hogy az ezzel készült lövedékek könnyen áthatoljanak a páncélzaton, és az adja még a veszélyességét, hogy könnyen öngyullad a kialakuló por- és fémfelhőben.

Az Egyesült Államok az 1990-es és a 2003-as öbölháborúban, valamint a NATO volt Jugoszlávia elleni bombázásában 1999-ben hatalmas mennyiségben használt szegényített urántartalmú lőszert. 

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a volt Jugoszlávia területén, Kuvaitban, Irakban és Libanonban végzett tanulmányok azt jelezték, hogy a környezetben szétszóródott szegényített uránmaradványok jelenléte nem jelent radiológiai veszélyt az érintett régiók lakosságára nézve. 

Ennek ellenére a radioaktív anyag hozzájárulhat Ukrajna háború utáni megtisztításának kihívásához. Az ország egyes részeit már most is tele vannak kazettás bombákból és egyéb lőszerekből származó fel nem robbant töltényekkel, valamint több százezer gyalogsági aknával.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T–90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...