0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Itt vannak az első lengyel exit poll eredmények

Dátum:

Megosztás:

Lengyelországban parlamenti választásokat rendeztek vasárnap, a tét az volt, hogy jobboldali párt marad-e hatalmon. A referendummal együtt egy népszavazást is lebonyolítottak.

A PAP állami hírügynökség közölte az Ipsos által a lengyel nemzeti televízió, a TVP és a nagyobb magáncsatornák számára készített exit poll felmérés eredményét (a szavazás 21 órakor zárult, a szavazóhelyiségekből kilépőket kérdező felmérés 20 órakor).

Eszerint a várható szavazati arányok:

  • PiS (Jog és Igazságosság – jelenleg kormányon): 36,8 százalék (ez 200 mandátumot jelent)
  • Polgári Koalíció (fő ellenzéki erő, KO): 31,6 százalék (163 mandátum)
  • Nowa Lewica (Új Baloldal): 8,6 százalék (30 mandátum)
  • Trzecia Droga (Harmadik Út): 13,6 százalék (55 mandátum)
  • Konfederacja (Konföderáció; nemzeti radikális és az újliberális pártok szövetsége): 6,2 százalék (12 mandátum)

Ez azt jelenti, hogy a jelenleg kormányzó PiS nagyjából öt százalékot verhetett a fő ellenfélnek tekintett, Donald Tusk vezette KO-ra. Ám mivel a 460 fős szejmben 231 képviselőre van szükség a kormányalakításhoz, a PiS-Konföderáció koalíciónak nem lenne meg a többsége. Mindenesetre ők fognak kormányalakítási megbízást kapni Andrzej Duda államfőtől.

Az lesz a nagy kérdés, hogy melyik formáció működne együtt a Jaroslaw Kaczynski vezette párttal,

előzetesen ugyanis a legtöbb párt nem mutatott hajlandóságot erre.

A számítások szerint egyébként ilyen eredmény mellett egy „ellenzéki” KO-Lewica-Harmadik Út hármas összefogás kormányképes lehetne.

Twitter-poszt

Sokan elmentek szavazni: a részvételi arány már délben is magasabb volt, mint a legutóbbi választásokon, 17 órára a különbség még nagyobb arányú lett. Az Ipsos exit pollja szerint végül a választók 72,9 százaléka adhatta le a voksát, vagyis akár jócskán meg is dőlhetett 1989-es választások rekordja (62,7 százalékos részvételi arány az első fordulóban).

Érvénytelen lehet a népszavazás

Az exit poll szerint a szavazásra jogosultak 40 százaléka vett részt rajta. A referendumot az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről rendezték.

A népszavazás akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele venne részt rajta.

Mindazonáltal már néhányszor bebizonyosodott, hogy nem lehet teljes mértékben következtetni az exit poll felmérések eredményeiből a végleges szavazati arányokra.

A hivatalos eredményeket várhatóan kedden teszik közzé.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...