0.5 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Izrael behatolt a fő gázai kórházba – megindult a nagy nyilatkozatháború

Dátum:

Megosztás:

Az izraeli hadsereg behatolt a gázai al-Sifa kórházba és ott – a Hamász terroristái után kutatva – kihallgatja a betegeket és dolgozókat. Előzőleg az Egyesült Államok is megerősítette azt az izraeli állítást, hogy a kórház alatt találhatók a Hamász alagútjai és bunkerjei – amit palesztin oldalról elutasítanak.

Katonák támadnak vagy vesznek körül egy kórházat. Szíriától Ukrajnáig ez egy visszatérő eleme a valódi harcok mellett futó propagandaháborúnak. Az izraeli hadsereg most azt közölte, hogy nemcsak körbevette, de immár egy „percíz és célzott műveletben” be is hatolt a Gázai övezet fő kórházába, az al-Sifába.

A palesztinokkal szimpatizáló posztolók gyorsan olyan híreket kezdtek terjeszteni, hogy az izraeliek felrobbantottak egy gyógyszerraktárat, és a folyosókon kiabálva és lövöldözve kutattak a Hamász-harcosok után. És azt is, hogy maga „a cionista entitás” még megszálló erőként, 1983-ban épített bunkert a kórház alá, és most ezt használják indokként.

Videó

Tömegsír a kórház udvarán

Az izraeliek – és Washington – szerint az október 7-i, Dél-Izraelben elkövetett és Gázában ünnepelt mészárlást végrehajtó Hamász fegyvereket tárol az egészségügyi intézményben. Alatta pedig ott található sokat emlegetett, kiterjedt alagút- és bunkerrendszere.

A kórházi illetékesek szerint – Izrael megjegyzése: az egészségügy a Hamász kezében van – a hétvégén leállt az intézmény működése. A nyugati sajtóban is címlapokon voltak a képek a veszélyben lévő koraszülött palesztin csecsemőkről – amire Izrael a PR-csatában azzal reagált, hogy inkubátorokat vitt a kórházba.

Továbbá üzemanyagot is a generátoroknak, de azt állítása szerint a Hamász nem engedte be. És a palesztinok azt is állították, hogy a katonák amúgy is csak mindössze egyórányi áramtermelésre elegendő üzemanyaggal jelentek meg.

POST

A kórházi behatolás hatalmas aggodalmat keltett az izraeli offenzívától fenyegetett palesztin lakosságért aggódók körében. Az intézményben nemcsak betegek, hanem több ezer civil zsúfolódott össze, akik az izraeli bombázások elől menekültek be.

A médiának nyilatkozók azt mondták, hogy a komplexumot „belengi a halál szaga”, mivel – állításuk szerint – az izraeli mesterlövészek miatt félnek eltemetni a halottakat. Ennek ellenére a héten kiástak egy tömegsírt és oda temettek 179 embert. A kórház igazgatója, Mohamed Abu Szalmija szerint 29 beteg halt meg az intenzív osztályról és további hét csecsemő.

Palesztin állítás: „Evakuálni kellett a betegeket”

A kórházi behatolás után nyilatkozott – egy másik helyszínről, a körülbelül 20 kilométerre, délre fektő Han Júniszból – a gázai kórházak főigazgatója, Mohamed Zakút. Ő azt állította, hogy, hogy 650 beteget – köztük 22-t az intenzív osztályról – evakuálni kellett. (Az Al-Dzsazíra pedig azt, hogy az izraeliek „kiszorították az embereket” a kórházból.) Ezenkívül „400 kórházi dolgozót is el kell vinni és 36 koraszülött csecsemő végveszélyben van” – mondta a gázai illetékes, mindez az inkubátorokról szóló izraeli állítás ellenére.

Az izraeliek egy videóval próbálták bizonyítani, hogy segítenek a betegeknek azzal, hogy eszközöket vittek a kórházba:

Videó

A szerdai hír nyomán bocsánatkérésre kényszerült a BBC, amely először azt állította, hogy „Izrael az egészségügyi dolgozókat és az arabul beszélőket vette célba” – ezt gyorsan kijavították, mivel Izrael azt állította, hogy „saját egészségügyi dolgozókat és arabul beszélőket vitt a kórházba”.

A Times of Israel című lap közben szerdán idézett egy név nélkül nyilatkozó magasrangú katonai vezetőt, aki szerint a hadseregnek „konkrét bizonyítékai” vannak, hogy a Hamász katonai létesítményként használja a kórházat – sőt, szavai szerint „terrorista főhadiszállásként”.

Részleteket nem közölt, viszont egyes médiumok szerint az izraeliek fegyvereket találtak – ami ismét csak egy olyan tény, amit a propaganda háborúban fel lehet használni, hiszen lehet szó néhány géppisztolyról, de lehet szó komolyabbról is.

A konkrétumokról szerda délutánig nem érkezett hír.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...