1.7 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

Izrael-Gáza: 11 újságíró halt meg / Hamász-tömegtüntetés Londonban / nem evakuál a gázai főkórház – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

Híreink a Hamász-izraeli konfliktus szombati eseményeiről (2023. október 14.)

18:22.
Az izraeli Véderő (IDF) közleményt adott ki, amiben részletesen beszámol a hadsereg elmúlt napokban végzett szervezési és logisztikai felkészüléséről, és kijelenti, hogy teljesen készen áll a széleskörű szárazföldi és légi hadműveletekre.

A teljes körű felkészültség azt is jelenti, hogy Izrael bevetheti a tavaly először sikerrel tesztelt lézeres rakétaelhárító rendszerét is, amit még Bennett miniszterelnök jelentett be.

Twitter

17:55.
Az izraeli véderő felszólítja a ciszjordániai zsidó telepeseket, hogy ne avatkozzanak be önkéntesen a rendfenntartó intézkedésekbe, mert bármilyen túlzó vagy illegitim akciójuk csak a Hamász kezére játszana. 

Google

GoogleMegtorlástól fél a legnagyobb európaizsidó közösség

17:43.
A legnagyobb gázai városi kórház vezetősége közölte, hogy nem képes eleget tenni Izrael felszólításának, vagyis hogy evakuálják az intézményt és betegeit. Az Al-Sifa Kórház óránként több száz sebesültet fogad, és orvosi készleteinek 95%-át már elhasználta, mondta Mohammed Abu Selmia, a kórház igazgatója. 

Mentősök érkeznek az al-Shifa kórházba
Mentősök érkeznek az al-Shifa kórházbaAP Photo

A főorvos becslése szerint mintegy 40 000 kitelepített civil ül a fák alatt a kórház körüli üres területen, vagy várakozik az épület halljában és a folyosókon, remélve, hogy ott nagyobb biztonságban lesznek, mert Izrael nem támad a kórházakra. 

A gázai egészségügyi főminiszter szerint a konfliktus kirobbanása óta 29 palesztin orvos vesztette életét.

17:31.
X (Twitter) üzenetében az ENSZ főtitkára arra szólít fel, hogy a világ vezetői hagyjanak fel mind az antiszemita, mind a muszlim-ellenes narratívákkal. António Guterres szerint fontos, hogy a politikai megszólalások ne fokozzák a feszültséget az amúgy is súlyos válsághelyzetben.

17:22.
Izrael nem mond le arról, hogy elzárja a víz- és áramszolgáltatást a Gáza övezet felé – közölte Israel Katz energiaügyi miniszter. (Izrael csak 8-10 százalékát nyújtja a gázai vízellátásnak, viszont az áramszolgáltatás már 50%-ban függ tőle.) 

ADVERTISING

17:10.
Tízezres Hamász-párti tüntetés zajlik Londonban.

Twitter

17:05. 
Törölték a Tel Aviv Open idei versenyét, tekintettel a súlyos biztonsági kockázatokra, amelyek a versenyzőket és a nézőket egyaránt fenyegethetik. 

A verseny – melyet tavaly októberben Novak Djokovic nyert Marin Cilic ellen – november elején lett volna esedékes. 

16.40. 

Az izraeli miniszterelnök először járt a Hamász-támadás két helyszínén, ahol a katonai vezetőkkel egyeztetett. 
Netanjahut a hét során több kritika érte, amiért nem kereste fel a tragédia helyszínét, nem vett részt a temetéseken, és nem látogatta meg a sebesülteket.

Netanjahu a Be'erit kibucban
Netanjahu a Be'erit kibucbanGov. of Israel

16:15.
Önkéntes amerikai tűzoltók és mentősök érkeztek Izraelbe, segíteni a krízishelyzetekben.

16:04.
Bombariadó Versailles-ban, kiürítették a kastély területét. 

Twitter

15.11.
Olaf Scholz német kancellár délután telefonon egyeztet Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a válságról, kiemelve Izrael szuverenitásának elsődlegességét, de hangsúlyozva a gázai civilek megóvásának igényét is. A kancellár az SPD Teltowban tartott pártgyűlésen beszélt. Közölte, hogy a következő napokban konzultál a török, az egyiptomi és a katari államfőkkel, és Berlinben találkozik II. Abdullah jordán királlyal is.

Eközben Berlinben és Németország más pontjain is Dávid-csillagok jelentek meglakóházak és üzletek ajtóin. A rendőrség keresi a provokátorokat.

Twitter

14.42.
Joe Biden amerikai elnök megismételte tegnapi kijelentését, hogy a gázai polgári lakosság maximális megóvása elsőbbséget követel, amire ígéretet is kapott izraeli partnerétől. Kijelentette, hogy a Hamász agresszivitása az Egyesült Államokra nézve is veszélyt jelent, ezért nem külpolitikai, hanem nemzetbiztonsági kérdésként kezelik.

14.31.
Egyiptom át fogja engedni a határblokádon az övezetben rekedt külföldi állampolgárokat, de a gázai menekülteket továbbra is visszatartja.

14:22.
Szaúd-Arábia sürgős ülésre hívja össze az Iszlám Együttműködési Szervezet OIC), a muszlim országokat tömörítő 57 tagú blokk külügyminisztereit.Az OIC közleménye szerint a találkozón „megtárgyalják a gázai övezet és környékének eszkalálódó katonai helyzetét, a romló körülményeket, amelyek veszélyeztetik a civilek életét, valamint a térség általános biztonságát és stabilitását”. A találkozóra szerdán kerül sor Dzsiddában.

14:17.
Ismeretlenek vörös festékkel fújták le a BBC központi bejáratát, miután az adó megtagadta, hogy terroristának nevezze a Hamászt.
A társaság érvelése szerint nem az ő dolguk minősíteni egy szervezetet.  

Twitter

13:51.
Számos amerikai szövetségi állam, köztük Texas, New York és Florida, 150 millió dollárért vásárol fel izraeli kötvényeket, hogy támogassa Izraelt a gázai háború idején, jelentette a Bloomberg. A vásárlók között amerikai nyugdíjalapok is találhatók. 

13:24.
Yair Lapid, Izrael előző miniszterelnöke a Gáza-közeli Sderot városában  kijelentette, hogy a szükségkormány együtt marad, amíg a Hamász felszámolása be nem fejeződik. A város jelenleg is rakétacsapásoktól szenved, és 30,000 lakosának evakuálása folyamatban van. 

12:58.
Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter bejelentette, hogy 5 év börtönbüntetésre ítélik azt, aki nyilvánosan dicséri a Hamászt vagy az Iszlám Dzsihádot.

Ezzel egyidőben a francia hadsereg 7,000 katonáját is riadókészültségbe helyezték, és biztonsági megfontolásból kiürítették a Louvre múzeumot is.

Twitter

12:21. 
Az IDF, a Shin Bet belbiztonsági szervezet és az izraeli határrendészet Ciszjordánia számos központjában letartóztatott 56 terrorizmus miatt körözött személyt. Közülük 25-ről megerősítették, hogy aktív tagjai a Hamász terrorszervezetnek, köztük két magas beosztású tisztviselő Nablusz városából. 

12:05. 
Az izraeli hadsereg különvizsgálatot indít a Reuters újságírójának halála miatt. A hírügynökség videós tudósítója, Issam Abdallah életét vesztette, hat másik újságíró pedig megsebesült Libanon déli részén pénteken, amikor Izrael irányából kilőtt rakéták eltalálták őket.

11: 39. 
Hossein Amirabdollahian iráni külügyminiszter állítása szerint a Hezbollah belépése a konfliktusba „földrengésszerű” lesz Izrael számára. A miniszter (aki két nappal korábban nem tudott leszállni Damaszkuszban a repülőteret ért izraeli légicsapások miatt) találkozott a Hezbollah vezetőjével, Hassan Nasrallah-val, aki tájékoztatta őt a terrorcsoport libanoni helyzetéről és felkészültségéről.

„Tudok a Hezbollah által megtervezett forgatókönyvekről” – mondta a miniszter. „A Hezbollah minden lépése hatalmas földrengést fog okozni a cionista entitásban.”
Még nem megerősített jelentések szerint Irán páncélozott hárműveket kezdett szállítani az iraki határ felé. 

11: 30.
A nemzetközi újságíró érdekvédelmi szervezet, a CPJ ismeretei szerint múlt szombat óta 9 arab, 1 libanoni és 1 izraeli újságíró veszítette életét a konfliktusról szóló tudósítások közepette. Egy izraeli riporter eltűnt. Az érdekvédelmi szervezet közleménye szerint minden érintett félnek kötelessége és érdeke is, hogy elkerüljék ezt a halálos áldozatot, és a világ tájékozódhasson a zajló eseményekről.

11:22.
Az IDF vezérkara jóváhagyta a gázai támadási terveket, a katonai parancsnokok aláírták a Gáza környékére telepített hadosztályok harci terveit. Az izraeli hadsereg 15 év után először hajt végre nagyszabású földi manővereket. 

11:17. 
A Hamász üdvözli Putyin orosz elnök nyilatkozatát a „folyamatban lévő cionista agresszióról”. (A Hamász közlése közlés hamis, mert az orosz elnök nem használt ilyen kifejezéseket, hanem aggodalmát fejezte ki a várhatóan magas civil áldozatok miatt.)

11:10.
4 terroristát ölt meg az izraeli véderő, akik Dél-Libanonból próbáltak behatolni izraeli területre.

11:07.
Egyiptom folytatja a betonkerítés építését a gázai határvonalon, mivel nem akar egyetlen menekülőt sem fogadni. A belépni szándékozók személyét egyenként egyeztetik Izraellel, elkerülendő, hogy civilnek álcázott terroristák menekülhessenek át Egyiptomba, közölte szombaton az izraeli katonai szóvivő.

Twitter

11:02.

A gázai övezetbe benyomuló izraeli kommandók egyelőre ismeretlen számú és személyazonosságú holttesteket találtak magánházakban. A megölt hamászosoknál a múlt szombati támadás terveit is megtalálták.

10:37.
Palesztin tüntetők összecsaptak az izraeli biztonsági erőkkel, halálos áldozatok is vannak. Palesztin közlés szerint legkevesebb 16 tüntető vesztette életét.

10:00.
A palesztin Hamász elit kommandós csapata, a Nuhba több tucat tagját ölték meg izraeli vadászgépek, amelyek számos célpont ellen intéztek támadást a Gázai övezetben – közölte az Izraeli Védelmi Erők sajtószolgálata. A Nuhba a Hamász magas rangú tisztviselői által kiválasztott fegyveresekből álló kommandós egység, amely a múlt szombati betörés egyik vezető csapata volt.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...