1.7 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Izrael nem engedi be az ENSZ képviselőit a főtitkár szavai miatt – videó, szakértői hanganyag

Dátum:

Megosztás:

Izrael nem ad vízumokat ENSZ-illetékeseknek, miután Antonio Guterres egy megjegyzését úgy értelmezték, hogy megérti az 1400 izraelit lemészárló Hamász indítékait.

Közben az arab világban egyre nagyobb a harag Izrael európai és amerikai szövetségeseivel szemben.

Izrael és a Hamász háborúját az utóbbi napokban főképp a gázai palesztin lakosság szenvedi meg. Hogy pontosan hányan halnak meg, arról vita folyik, mivel a területet kormányzó Hamász egészségügyi minisztériumának adatait a nyugati újságírók kétségbe vonják.

Mindenesetre az izraeli bombázás miatt a területen humanitárius válság alakult ki, és nagy szükség van az ENSZ segélyszállítmányaira. Antonio Guterres főtitkár megjegyzése viszont, miszerint a Hamász október 7-i, izraeli vérfürdője „nem vákuumban történt”, kiverte az biztosítékot Izraelben.

Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet érzelmes beszédben követelte a főtitkár lemondását – hacsak nem kér bocsánatot. Azt állította, hogy szavaival igazolja a terrort, és az áldozatot hibáztatja. Majd bedobta azt a megjegyzést, amit az Egyesült Államokól Ukrajnán át sokan szeretnek az ENSZ fejéhez vágni, amikor a világszervezet testületei nem tudnak egyértelműen igazat adni nekik:

„miért is létezik?”

Az izraeli harag itt azonban nem ért véget. Szerdán a külügyminisztérium leállította a vízumkiadást ENSZ illetékeseinek. Parlamenti- és kormányképviselők „tiszta őrületnek” nevezték Guterres szavait, aki „megbukott a vizsgán”. Eli Kohen külügyminiszter lemondta vele tervezett találkozóját, Benni Ganz kormányminiszter „a terror támogatójának” nevezte. Erdan ENSZ-nagykövet pedig úgy fogalmazott: „eljött az idő, hogy megleckéztessük őket”.

Guterres kedden azt mondta: „a palesztin nép 56 éve fojtogató megszállásnak van kitéve. Látta, ahogy földjét folyamatosan felfalják a telepek és pusztítja az erőszak. Gazdasága megfulladt. Tagjai elveszítik otthonukat, amit lerombolnak. Eltűnőben van a reményük a politikai megoldásra”. Hozzátette:

„a palesztinok sérelmei nem igazolhatják a Hamász felháborító támadásait. És, a felháborító támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív megbüntetését”.

A kialakult helyzetben a Közel-Keletről vitázó emberek körében „kognitív disszonancia” alakult ki: a két oldal támogatói nem hajlandóak hallani a másik sérelmeiről, mert úgy érzi, hogy azzal érvénytelenítik az ő nézeteit.

Így palesztinpártiak gyakran nem hajlandók elítélni a Hamász erőszakünnepét, az Izrael-pártiak pedig inkább nem tudnak arról, hogy Netanjahu miniszerelnök elutasította a béketárgyalásokat a nemzetközileg elismert Palesztin Hatósággal (tehát nem a Hamásszal), és folytatta Ciszjordániában a zsidó telepek kiterjesztését, egyre inkább ellehetetlenítve, hogy ott összefüggő területen létrejöhessen egy palesztin állam.

Hanganyag – szakértő

A palesztin álláspont iránt érzékenyebb al-Dzsazíra közben azt jegyzi meg, hogy az arab és muszlim világban egyre nagyobb a harag Izrael nyugati szövetségeseivel szemben. Ebben a hangulatban egy tunéziai korrupcióellenes civilszervezet közölte: többé nem fogad el amerikai anyagi támogatást – talán azért is, mert

„sokan a nyugati befolyás trójai falovának tartják ezekben az országokban az NGO-kat”

– jegyzi meg az al-Dzsazíra.

Videó

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...