1.4 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Izraeli rémség – Már Kínát kérleli az Egyesült Államok delegációja

Dátum:

Megosztás:

Kínába látogató amerikai szenátorok Peking segítségét kérték, hogy hasson rá Iránra, hogy Teherán zabolázza meg a példátlanul brutális hétvégi terrorakciót elkövető palesztin Hamászt. Kommentátorok szerint azonban – ambíciói ellenére – Kína képességei korlátoltak.

Arról, hogy Washington szeretné, ha Kína felhasználná befolyását Iránban a palesztin Hamász és Izrael közötti konfliktus elterjedésének fékezésére, Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője beszélt a Kongresszus Kínában tartózkodó küldöttsége nevében.

„Sokféle módon tudják befolyásolni Iránt, és arra kértük őket, tegyenek meg mindent, hogy Irán ne terjessze tovább a tüzet saját lépéseivel vagy a Hezbollahon keresztül” – mondta.

Az amerikaiak azt állítják: Pekingben megígérték nekik, hogy átadják az üzenetet. Kínára azért is figyelnek Teheránban, mert a Nyugattal szembeni „ellenpólus”, a Globális Dél egyik kulcsállama. Továbbá: a következő években 400 milliárd dollárt tervez befektetni Iránban az olajiparba, a telekommunikációs és más ágazatokba.

Schumer és öt másik, a republikánus és a demokrata pártot egyaránt képviselő amerikai szenátor hétfőn más magas szintű találkozók mellett Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott.

„Mélységesen elszomorítanak bennünket a civil áldozatok, ellenezzük és elítéljük a civileknek ártó cselekményeket” – mondta Mao Ning kínai külügyi szóvivő, bár a nyugati média szerint sem Peking, sem Oroszország nem hajlandó elítélni a tömegvérengzést rendező Hamászt, amire többszáz palesztin halálát okozó izraeli bombázás volt a válasz.

„Ellenezzük azokat a lépéseket, amelyek eszkalálják a konfliktust, destabilizálják a régiót és reméljük, hogy a harcok leállnak, és hamarosan visszatér a béke” – mondta a kínai szóvivő.

Amikor Kína Iránnal való kommunikációjáról kérdezték, kerülte a konkrét választ:

„Szeretnénk még egyszer felszólítani az érintett feleket, hogy azonnal állítsák le a harcokat,

védjék meg a civileket és kerüljék el a helyzet további romlását”.

A kínai külügy vasárnapi nyilatkozata sem említette a Gázai övezetet ellenőrző Hamászt, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorista csoportként tart nyilván.

A Hamász szervezett vérfürdője után azonnal felmerült a gyanú, hogy Iránnak is köze lehetett hozzá, mivel Teherán régóta támogatja a szervezetet.

Iráni parlamenti képviselők valósággal ünnepelték a jelentős részben izraeli polgári lakosok elleni támadást. Irán azonban tagadta, hogy részt vett volna a támadás szervezésében.

Az izraeli hadsereg és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is azt mondta hétfőn: nem látott erre utaló bizonyítékot.

Ez szembemegy egy egy nappal korábbi állítással: Ghazi Hamad, a Hamász szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a csoport közvetlen támogatást kapott Iránból.

A Wall Street Journal ugyancsak vasárnap arról számolt be, hogy iráni biztonsági tisztviselők „segítettek” a tervezésben, és egy múlt hétfői bejrúti találkozón jóváhagyták a támadást. Három amerikai tisztviselő az NBC Newsnak viszont azt mondta, hogy nem tudták megerősíteni a cikk tartalmát, ami ellentmondott egy hétfői Reuters-jelentésnek, hogy csak Hamász-parancsnokok szűk köre vett részt az akció tervezésében.

Visszatérve Pekingre: bár Kína diplomáciai tényezőként akarja beállítani magát, különösen a szaúdi-iráni közeledésben játszott szerepe miatt, kommentátorok szerint fél kockáztatni és határozottan állást foglalni. A könnyen elérhető kis sikerekre hajt – mondta a londoni SOAS Kína Intézet igazgatója, Steve Tsang.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....