16.8 C
Budapest
2023. október. 1. vasárnap

„Jobban kellene tudni vezetni” – új KRESZ-t ígér Lázár János a konzultáció után

Dátum:

Megosztás:

Társadalmi egyeztetésekre, és átfogó KRESZ-felülvizsgálatra készül ősszel az Építési és Közlekedési Minisztérium

– mondta a tárcát vezető miniszter, Lázár János egy rádióinterjúban.

Átfogó KRESZ módosításon dolgozik az Építési és Közlekedési Minisztérium. „A közlekedési szabályokat utoljára 2009-ben módosították átfogóan, azóta rengeteg minden megváltozott”

– mondta Lázár János tárcavezető a Rádió7-nek adott interjújában.

„Épült 1000 kilométer új autópálya Magyarországon, rengeteg út újult meg, és megváltoztak a polgártársaink szokásai is. Azt tudjuk mondani, hogy ma sokkal többen, sokkal többet és sokkal többféleképpen használják az utakat; használni akarja az utcát a gyalogos, a biciklis, a rolleres, és akkor most itt az elektromos bicikliről és más közlekedési eszközökről nem is beszélek. Használni akarja az autós, a taxis, a buszos, tehát olyan új közlekedési struktúrák, jelenségek vannak, amelyekre nem volt példa 15-20 évvel ezelőtt Magyarországon, ezért a szabályozás ezt nem követte le.”

A legfontosabb a védtelen közlekedők, a gyalogosok és kerékpárosok érdekeinek védelme

– tette hozzá Lázár János

„Egy nagy KRESZ-felülvizsgálatra készülünk ősszel, társadalmi egyeztetéseket fogunk kezdeni és mindent meg fogunk beszélni, minden javaslatot mérlegelni fogunk, minden nemzetközi példát megvizsgálunk, és így fogunk majd a kormány elé menni, illetve minden szervezettel egyeztetni fogunk és meg fogjuk őket hallgatni.”

Lázár János szerint megérett az idő a KRESZ-ben nagyon sok minden felülvizsgálatára.

„Én azt is nagyon fontosnak tartom, hogy arról beszéljünk, hogy milyen a magyarok közlekedéskultúrája, milyen feltételek mellett lehet Magyarországon jogosítványhoz jutni,

mennyi gyakorlat kell egy jogosítványhoz, milyen elméleti képzés kell, kell-e időről időre esetleg újra felülvizsgálni ezt, milyen digitális módszerek vannak a KRESZ elsajátítására vagy a gyakorlati vezetői képesség javítására.”

A miniszter szerint Németországban más az útminőség és más a vezetők felkészültsége is

„Nyilvánvaló, hogy vannak, ahol jobban tudnak vezetni összességében. Ezt a baleseti okok jól mutatják: Magyarországon van 2-4 világos oka a baleseteknek, 80 százalékban az elsőbbség meg nem adása, a rosszul megválasztott sebesség, illetve nem az útviszonyokhoz igazodó vezetés, féktávolság. Az összes többi az 20 százalék, tehát világosan látszik, hogy mi miatt következik be Magyarországon a legtöbb baleset. És igenis szerintem ragaszkodni kell ahhoz, hogy

jobban kellene tudni vezetni.”

Lázár János elmondta, a KRESZ módosításához az Építési és Közlekedési Minisztérium a Közlekedéstudományi Intézet és az érintett szakmai érdekképviseletek, szakmai civil szervezetek véleményét tudja összegezni.

„De itt számos kérdés fölmerül: önkormányzati jogok, parkolás kérdésköre, elektromobilitásból következő dolgok. Budapesten a különböző autóhasználati szokások megváltozása, vagy vidéken is számos kérdés fölmerül, kerékpárút-hálózat kiépítése, rollerek sebessége, bukósisak használata, kötelező felszerelések.”

A miniszter hozzátette: idén ősszel szeretnének ezekre a kérdésekre, például a zéró tolerancia kérdésére is választ kapni.

Hanganyag

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...