-1.1 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Kadri Simson, az Európai Bizottság energiapolitikáért felelős biztosa felszólította Magyarországot, hogy tegyen meg mindent az orosz energiától való függősség és a „Kreml befolyásának való kiszolgáltatottság” csökkentésére – írja az index.hu

Dátum:

Megosztás:

Az orosz Gazprom, a világ legnagyobb gázkereskedője októberben jelezte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök pekingi találkozóját követően növeli a Magyarországnak szánt földgázszállításokat a téli időszakra

– emlékeztet a Politico brüsszeli lap.

„Még Magyarország is tisztában van azzal, hogy ennek a tevékenységnek a folytatásával jogot adnak Oroszországnak a piacuk manipulálására. Egyetlen politikai vezetőt ismerek Európában, aki hajlandó kezet fogni ezzel a »háborús bűnössel«” – mondta Simson, aki utóbbi mondatával a Putyin–Orbán-kézfogásra utalt.

Az uniós biztos rámutatott, hogy az EU egésze jelentősen csökkentette az orosz gáztól való függőségét, és még olyan kiszolgáltatott tagok is, mint Szlovákia és Bulgária, azt tervezik, hogy 2027-ig fokozatosan lemondanak az oroszországi energiaimportról.

Simson sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy Magyarország folytatja a Paks II. beruházást, amely szerinte „Oroszország támogatásától és nukleáris fűtőanyagától függ”.

A magyar MVM 2021 szeptemberében két hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal, ezek összesen évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállításáról rendelkeztek a Szerbián és Ausztrián futó vezetékeken keresztül.

2022 októberében megállapodás született az orosz gázszállítások növeléséről a déli útvonalon – a Török Áramlaton és annak Bulgárián és Szerbián keresztül vezető ágán – keresztül, amelyen 2022-ben 4,8 milliárd köbméter gáz érkezett Magyarországra.

Folyamatos a nyomásgyakorlás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter októberben azt mondta, hogy Magyarország állandó nyomás alatt áll az Európai Unióban annak érdekében, hogy csökkentse az orosz energiafüggőségét. Szerinte a diverzifikáció egyik legfőbb akadálya épp a brüsszeli politika.

„Az nem politikai nyilatkozat, hogy honnan vásárolja egy ország az energiát. Politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a házakat, lakásokat, politikai nyilatkozatokkal nem lehet a gazdaságot működtetni” – mondta a tárcavezető.

Amíg a földgázt nem lehet hátizsákban vagy repülőgéppel elszállítani, addig onnan kell vásárolni, ahol adott az infrastruktúra

– szögezte le.

A külügyminiszter azt is közölte, hogy az energiabiztonság garantálásához növelni kell a nukleáris energia részesedését, függetlenedve a külső nyomástól. Emellett fenn kell tartani a partnerséget a megbízható szállítókkal minden politikai nyomásgyakorlás ellenére, továbbá be kell vonni a kaukázusi régiót a megújuló energia importjába.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....