1.7 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

Károsak lehetnek egyes étrend-kiegészítők, sorra vonják ki őket a forgalomból

Dátum:

Megosztás:

A gyógyszerhatóság figyelmeztet: nem árt óvatosnak lenni bizonyos Magyarországon is forgalomba hozott étrend-kiegészítőkkel.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem győzi kivonni a forgalomból az olyan termékeket, amelyek az egészségre káros hatóanyagot tartalmaznak vagy túllépik egy hatóanyagból a javasolt határértéket – írja a penzcentrum.hu. A hatóság szerint a melatonin egy nemrégiben felbukkant hatóanyag, amely számos altató, nyugtató hatású étrend-kiegészítőben megtalálható, a gyógyszerfelügyelet viszont károsnak ítélte, mert bizonyos körülmények között nagy bajt is okozhat a szedése.

Az OGYÉI márciusban adott ki egy állásfoglalást a melatonin kapcsán, melyben azt írták: a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg olyan minimális melatonin-mennyiség, amely mellett étrend-kiegészítőkben hosszú távon biztonsággal, mellékhatások nélkül rendszeresen fogyasztható lenne.

Álláspontjuk szerint a melatonin étrend-kiegészítőként történő forgalmazása nem tekinthető biztonságosnak, az közegészségügyi kockázatot jelenthet.

A gyógyszerhatóság már el is kezdte kivonni a melatonin tartalmú készítményeket a forgalomból. A bejelentett étrend-kiegészítők listáján mindössze 41 ilyen készítmény található, ezek között mindössze 4 olyan szer van, amelyet 2019 előtt jelentettek be. Tehát a termékek 90 százaléka az elmúlt 5 évben kerülhetett a polcokra. 17-et már letiltott a hatóság, 6-ot az elmúlt bő egy év során.

Az OGYÉI szerint a melatonin a központi idegrendszeren túl más szervek, szövetek működésére is hat. Klinikai vizsgálatok is történtek, illetve jelenleg is zajlik kutatás, amelyek a melatonin széles indikációs körére terjednek ki (neuroprotektív hatás koraszülötteken, neurokognitív zavarok, epilepszia, időskori delirium, alkoholfüggőségi alvászavar).

Túladagolása mérgezési tüneteket okozhat, de akár 0,5 milligramm is izomfájdalomhoz, hasi fájdalmakhoz vezethet, 1 milligramm pedig anafilaxiás rohamot válthat ki, és mellékhatások is jelentkezhetnek

– írták.

A hatóság szerint a fő probléma a melatoninnal az, hogy pillanatnyilag nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű, magas szintű klinikai bizonyíték a mellékhatások elemzéséről, továbbá kevés a melatoninnal végzett hosszú távú vizsgálati adat, így nem állapítható meg olyan minimális mennyiség, amely mellett biztonsággal, mellékhatások nélkül rendszeresen fogyasztható lenne.

Emellett farmakokinetikai kölcsönhatások léphetnek fel a melatonin és az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek, hatóanyagok között, azaz bizonyos szerekkel együtt alkalmazva nem kívánt hatások is jelentkezhetnek. Emellett felerősítheti bizonyos altatók szedatív hatását is.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...