0.5 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Kiderült, honnan van a Hamásznak pénze a háborúra

Dátum:

Megosztás:

Gázát, ahol több mint kétmillió palesztin él egy szűk földsávon, a Hamász 2007-ben kormányzó erővé választását követő izraeli és egyiptomi blokád óta „a világ legnagyobb szabadtéri börtönének” is nevezik.

De honnan jut akkor be a pénz, amiből a Hamász finanszírozni tudja fegyveres harcát?

Szakértők szerint nem csak brutális tömeggyilkosságai idején tanúsított szervezettségével lepte meg a Hamász Izraelt. A szélsőségesek abban is hallgattak az idők szavára, hogy a technológia fejlődésével párhuzamosan, új finanszírozási módokat találtak maguknak.

Szakértők szerint kriptovalutás átutalások, baráti országok és jótékonysági szervezetek, no és a Hamász átal kiépített, 450 kilométernél is hosszabb alagútrendszerek útján jut be hozzájuk a pénz a blokád ellenére.

Twitter-poszt

Az izraeliek igyekeznek elzárni ezeket a forrásokat

A Hamász váratlan és jobbára civilek ellen elkövetett dél-izraeli vérfürdője után az izraeli rendőrség befagyasztotta azt a Barclays bankszámlát, amelyet a Hamásznak történő adománygyűjtéshez kapcsoltak, és blokkolt hasonló célokat szolgáló kriptovaluta-számlákat is.

Azt nem volt hajlandó közölni, hogy hány számláról van szó, vagy hogy mennyi pénztől vágták el a terrorszervezetet.

Egyesek orosz szálat látnak a transzferek mögött. Anne Applebaum újságíró és történész, a Putyin-rendszer egyik bírálója és ukrán források is kiemelték azokat az állításokat, amelyek szerint a Garantex orosz kriptoplatformon át vándoroltak a Hamászhoz és az Iszlám Dzsihád nevű szervezethez a pénzek – például 93 millió dollár.

Twitter-poszt

A Reuters által idézett Matthew Levitt, volt amerikai terrorelhárító becslése szerint a Hamász 300 millió dollárt halmozott fel. Ennek nagy része a palesztin vállalkozók megadóztatásából folyt be, továbbá Iránból, Katarból és jótékonysági szervezetektől érkezett.

Már nem olyan jó módszer a kripto

A magát Iszám Ellenállási Mozgalomnak is nevező Hamász pénzeinek mozgását az amerikai külügyminisztérium is igyekszik nyomon kísérni.

A Hamász szerint donorjai lekorlátozása az„Izrael elleni legitim ellenállás semlegesítését” célozza.

Ezért is lehet, hogy a csoport nagy tapasztalatra tett szert a kriptovalutás ügyletekben. „A Hamasz a terrorizmus pénzelésében az egyik legsikeresebb módon használja a kriptovalutákat” – mondta Tom Robinson, az Elliptic nevű, a kriptopénzek alapját jelentő blokkláncot kutató cég alapítója.

A TRM Labs nevű blokklánc-kutatócsoport szerint a kriptoadományok mértéke rendre megnőtt a terrorcsoport múltbeli erőszakos akciói után. 2021-ben például 400 millió dollár vándorolt a számláira. Idei veszteségei és a blokklánc lekövethetősége miatt azonban a csoport kezd elfordulni a kriptovalutáktól.

Az elmúlt héten csak pár ezer dollár került a számláira, és ennek az lehet az oka, hogy az izraeli hatóságok azonnal felléptek. A TRM szerint 2021 és idén április között 190, Hamászhoz kötött kriptoszámlát foglaltak le és az elmúlt években Izrael „dollár tízmilliókban” mérhető mennyiségű kriptovalutát foglalt le.

Irán pénzt küld, a törökök üzletelnek és közvetítenek

A pénz más módon is áramlik: az amerikai külügyminisztérium szerint Irán évi százmillió dollárt küld fedőcégek útján, továbbá nemesfémben vagy szállítási költségeknek címezve. Emellett a Hamász 500 millió dollárnyi pénzt tart befektetve törökországi és szaúdi cégekben, amelyeket az amerikaiak szankcionáltak.

Egyelőre nem sok szó esik arról, hogyRecep Tayyip Erdogan török elnök a nyáron fogadta Iszmail Hanijehet, a Hamász politikai vezetőjét és riválisát, Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét. Talán azért sem, mivel Törökország ismét közeledni kezdett Izraelhez, amely szövetségesét, Azerbajdzsánt is ellátta fegyverekkel a közelmúltbeli karabahi konfliktusok előtt. A törökök, kapcsolataikat kihasználva, hétfőn telefonon beszéltek Hanijehhel az izraeli és külföldi túszok lehetséges elengedéséről. Tudósítók megjegyzik, hogy évek óta élnek Hamász-képviselők Törökországban.

Twitter-poszt

Katar is küldött pénzt – legálisan és Izrael közreműködésével – Gázába, az ő pénzükből épült a terület egyetlen erőműve, és segélyt folyósítottak szegény családoknak és a Hamász-kormány közalkalmazottainak is.

Katari pénzek: Izrael tudtával, sőt kérésére is

Meglepő módon a katari pénzek Izraelen keresztül jutnak el Gázába és onnan készpénzként viszik át izraeli és ENSZ-illetékesek – írta a Reuters. A pénzeket közvetlenül a rászorulóknak osztják ki és az átvételét alá kell írniuk.

Ez az izraeli, amerikai és ENSZ-hatóságokkal való koordináció mellett zajlik – mondta egy katari illetékes.

Ami a megosztott Amerikában nem mindenkinek tetszik. Nikki Haley, a Trump-kormányzat volt ENSZ-nagykövete, újabban republikánus elnökjelölt-aspiráns „korrupt”, az Izrael-ellenességet „tüzelő” szervezetnek nevezte az ENSZ Gázában is tevékenykedő segélyügynökségét, az UNRWA-t. „Mi leállítottuk a finanszírozását, Biden újrakezdte, és 33 milliót küldött. Nem mehet több pénz olyan országoknak és szervezeteknek, amelyek gyűlölik Amerikát és szövetségeseinket” – írta a Twitteren.

Twitter-poszt

Mások Izraelt ostorozzák, amiért szorgalmazta Katarnál a gázai kormányt is adó Hamász támogatását. Az izraeliek korábban elismerték, remélték, hogy a palesztin munkavállalók és a Gázába áramló pénz révén sikerül elterelni a Hamászt a támadásoktól.

A Hárec (Haaretz) című izraeli lap például 2020-ban azt írta, hogy az akkori Netanjahu-kormány Katarba küldte Joszi Kohen Moszad-főnököt, hogy kérje, folytassák a Hamásznak küldött pénzsegélyek politikáját.

Twitter-poszt

Katar üzemanyagot is szállított a gázai erőműnek, de a Hamász azt eladhatta, hogy fedezni tudja a gázai kormányalkalmazottak fizetését – derült ki a Reuters-jelentésből.

Videó

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...