20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Kim és Putyin észak-koreai fegyvereladásokról fog tárgyalni, amit pedig korábban kizártak

Dátum:

Megosztás:

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szeptemberben Oroszországba látogat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel.

A KNDK megvitatja fegyverek szállításának lehetőségét Oroszország számára, és a katonai együttműködés egyéb vonatkozásait, melyek részletei még nem ismertek, de kitalálhatók.

Mit kínálhatnak egymásnak?

Kim elnök nagyon ritkán jár külföldre és kerüli a repülést. Valószínűleg páncélvonattal indul majd Phenjanból Vlagyivosztokba, ahol legutóbb is eszmét cseréltek 2019 áprilisában. 

Van olyan verzió is, hogy Kim Moszkvában találkozik Putyinnal, de ez nem megerősített híresztelés.

Putyin elnök azt reméli, hogy Kim Dzsong Un beleegyezik tüzérségi lövedékek és páncéltörő rakéták szállításába, amelyekből az orosz hadsereg ellátottsága egyre szűkösebb. Cserébe Phenjan azt várja Moszkvától, hogy biztosítson fejlett technológiát műholdjaihoz és nukleáris tengeralattjárókhoz. 

Fel fog merülni az élelmiszerhiánnyal küszködő phenjani rezsim megsegítése gabona és rizs szállításával, és együttműködés jöhet létre a rendkívül magas szintre fejlesztett észak-koreai hacker-farmok használatában is.

Phenjannak hatalmas lőszerkészletei vannak

A kézifegyverek terén Phenjan egymilliárd lőszerrel rendelkezi, és húszmilliónál több 155 milliméteres tüzérségi lövedéket tart raktáron, ami az ukrajnai háború legsűrűbben használt pusztító eszköze. Az ellenoldali tervek szerint Dél-Korea fog hasonló tüzérségi lőszert szállítani az ukrán haderő számára.

A CIA tudomása szerint Putyin és Kim augusztus végi levélváltása megemlíti a fegyverszállítás lehetőségét, noha korábban mindkét fél határozottan tagadta az ilyen terveket. A dél-koreai hírszerző szolgálat tudomása szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter újra felkérte Kim Dzsongunt közös hadgyakorlatok lebonyolítására, amire Észak-Korea története során sosem volt példa, még a Kínával ápolt kapcsolatok zenitjén sem. 

Sojgu július végén járt Phenjanban, ahol államfőnek kijáró külsőségekkel fogadták, és ahol a KNDK hadseregét „a világ legerősebbjének” nevezte. A látogatás során bemutatták neki a legújabb észak-koreai rakéta- és drónfejlesztéseket is, és ekkor vetette fel először egy közös szimulációs hadgyakorlat gondolatát.

KCNA
Sojgu és Kim, Phenjan, 2023 július 27.KCNA

Phenjan kissé vonakodik a közös hadgyakorlatoktól

Park Won-gon, az Ewha Womans Egyetem professzora szerint nem teljesen biztos, hogy Phenjan elfogadja a kérést, annak ellenére sem, hogy a két ország között a katonai együttműködésnek növekvő jelei vannak. „A visszahúzódó északi rezsim soha nem végzett közös hadgyakorlatot más nemzetekkel a koreai háború vége óta” – mondja Park. „Egy másokkal végzett hadgyakorlat súlyosan aláásná Észak-Korea független védelmi képességeinek több évtizedes elvét.”

Kérdés az is, hogy a propagandán túl egy ilyen gyakorlatnak mi lenne a katonai értéke, mivel regionális partnerek között a hadijátékok általában a levegőben vagy az óceánon zajlanak, míg az észak-koreai hadsereg főként a szárazföldi erőkre összpontosít, jelzi a professzor. 

Ennek némileg ellentmond, hogy jelenleg Észak-Korea működteti a világ egyik legnépesebb tengeralattjáró flottáját, (kb. 36 egységet, ami hatszorosa a német erőknek), de ezek legtöbbje erősen elavultnak számít, és csak egy darab rendelkezik rakétavető képességgel. Szerepük jórészt a parti védelemre korlátozódik, de nagyobb tengeri műveletekre alkalmatlanok. 

Úgy kell Oroszországnak, mint egy falat kenyér

A katonai szakértők kiemelik, hogy Észak-Korea rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal jelentős arzenálját is birtokolja, amelynek paraméterei hasonlók az orosz Iszkander típushoz. Ezek szállításával Oroszország csapásmérő kapacitásai nagymértékben megnőnének a belső-ukrajnai célpontok ellen, főként az ellátási struktúrák, erőművek, távvezetékek és vasúti csomópontok rombolására, ahogy azt tavaly év végén tömegesen alkalmazták is.

Az Egyesült Államok felszólította a KNDK-t, hogy fejezze be a tárgyalásokat Moszkvával, és tartsa magát ahhoz a korábbi vállalásához, hogy nem szállít fegyvereket Oroszországnak. Az események jelen állása szerint ez a követelés falra hányt borsónak fog bizonyulni.

Maga Kim elnök eddig visszafogta nyilatkozatait az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, de a propaganda-szócsövének tekintett húga és lehetséges politikai utóda, Kim Dzso-jong úgy fogalmazott, hogy a két ország „ugyanabban a lövészárokban ül”, és harcuk a Nyugat ellen közös cél. 

Ugyanakkor ő is tagadta, hogy szó lenne fegyverszállításokról a két ország között. Mindkét ország külügyminisztériuma többször is merő hazugságoknak nevezte az ilyen gyanakvásokat.

Youtube
A Kim testvérekYoutube

Cso Han-bum dél-koreai biztonsági szakértő szerint mintegy 70 éven át hagyományosan Kína volt Észak-Korea legfontosabb szövetségese, de az elmúlt hónapokban Kim elnök inkább Oroszország felé fordult, látva Hszi Csing-ping kínai vezető tartózkodását a konfliktusban való szerepvállalástól.

Cso szerint Moszkva egyre kétségbeesettebben keresi a hadianyagot az ukrajnai háború folytatásához, és jelenleg Észak-Korea az egyetlen ország, amelyhez további utánpótlásért fordulhat.

Kim számára az orosz kapcsolat azért is fontos, mert aggódva figyeli a Dél-Korea-USA-Japán háromoldalú szövetség rohamos erősödését, amelynek fő célpontja már nem Kína, hanem a phenjani rezsim. 

A régió demokratikus országainak kapcsolaterősítése – a nyomasztó történelmi örökség mellett is – azért fontos, mert az észak-koreai szilárd hajtóanyagot használó interkontinentális ballisztikus rakéta legutóbbi sikeres kilövése valószínűleg már az Oroszországgal kötött technológiai együttműködés eredménye. Ezért a triónak most már számolni kell azzal is, hogy egy technológiailag magasabb szintre lépett Észak-Koreával kell szembenéznie.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...