-2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Különleges fejfedőben harcolnak az izraeliek, az életük múlik ezen

Dátum:

Megosztás:

Az izraeli hadseregben furcsa fityulát viselnek a katonák a rohamsisakjukon.

Bizonyára sokaknak feltűnt már, hogy az izraeli katonák a sisakjukon egy furcsa kiegészítőt viselnek. A nem különösebben katonásnak tűnő jókora fityula azonban sokszor életet menthet.

A sisakborítást héberül micnefetnek, vagyis fejkendőnek nevezik, és a rejtőzködésben segíti a katonát. Az izraeliek ugyanis rájöttek arra, hogy bármilyen jól bele is olvad egy katona a környezetébe, a sisak szabályos gömbölyű formája nagyon elütő. Sem a természetes, sem az épített környezetben nem található hasonló. Ezért a jobb álcázás érdekében valahogy el kell torzítani a sisak gömbölyűségét.

Erre szolgál a micnefet, ami egy könnyű lyukacsos anyagból készül. Ráadásul a külső és a belső oldalán más-más kamuflázs minta van, így több, különböző környezetben is jól használható. Például egy erdős, fás területről a városba érkező katona gyorsan tud alkalmazkodni az új körülményekhez.

Izraeli katonák a sisakjukon a micnefet álcázó borítással.
Izraeli katonák a sisakjukon a micnefet álcázó borítással.

A micnefet arra is jó, hogy bizonyos mértékig árnyékolja a katonát, illetve megakadályozza, hogy a sisak a napon túlságosan felmelegedjen. Abban is segíthet, hogy a fejvédőn nehogy véletlenül visszatükröződjön a napfény, amikor a sisak külseje nedves lesz. Ugyanis a mesterlövészek éppen az ilyen apró villanásokat keresik a puskájuk távcsövében.

Az Izraelben már évtizedek óta használt felszerelést érdekes módon eddig csak néhány arab milícia vette át, de ők az egyenruha vastagabb anyagából készítik a sisak borítását. Más hadsereg egyelőre még nem figyelt fel erre a hasznosnak tűnő kiegészítőre.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....