17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

„Legközelebb elkaplak” – drón fordult helikopter ellen az ukrán fronton

Dátum:

Megosztás:

Az ukrán hadsereg „Magyar” hívójelű dróncsapata elképesztő videót tett közzé, amelyen egy orosz harci helikopterrel való találkozás látható.

Az Infostart már korábban is beszámolt az ukrán hadsereg Önálló Taktikai Légi Felderítő csoportjáról, amely a vezetője után a „Magyarok madarai” becenevet kapta, rádiós hívójele pedig a „magyar”.

Az egység parancsnoka, a kárpátaljai Magyar Róbert (egyébként Robert Brovdi) az ukrán Forbes-nak azt nyilatkozta: „a lövészárokban ülve nem tudod befolyásolni az események menetét, a légi felderítés azonban növeli a motivációt és a hatékonyságot”. A Magyarországon még csak kevéssé ismert katonának Ukrajnában, a Telegram közösségi oldalon 130 ezer követője van.

Magyar (Brovdi) Robert, az ukrán hadsereg Önálló Taktikai Légifelderítő csoportjának parancsnoka. Forrás: Facebook/A háborúk világa,
Magyar (Brovdi) Robert, az ukrán hadsereg Önálló Taktikai Légifelderítő csoportjának parancsnoka. Forrás: Facebook/A háborúk világa

A Magyarok madarai tagjai a Donbaszban folyó harcok közben több olyan videót is készítettek, amelyeken az orosz csapatok elleni sikeres HIMARS-támadások, vagy JDAM-ER nagy hatótávolságú siklóbombák bevetése látható.

Legutóbb pedig egy orosz harci helikopterrel akaszkodtak össze. A felvételen az látható, hogy a drón egy a repülési irányát keresztező Ka-52 Aligator után fordul és szinte tökéletes tüzelési helyzetbe manőverezi magát (feltéve, hogy van is hozzá fegyvere). Ám az orosz gép a sebességi fölényét kihasználva gyorsan kereket old.

A videó ide kattintva nézhető meg.

„Legközelebb elkaplak, féreg” – írta a videóra Magyar Róbert. Ha neki ez sikerülne, akkor azzal beírná magát a hadi repülés történetébe, hiszen ez lenne az első alkalom, amikor egy drón győzedelmeskedni tudna egy olyan repülő felett, amelyben emberek ülnek. Elnézve azt, hogy a harci robotok fejlesztése a háború kitörése óta milyen óriási tempóban folyik, erre valószínűleg nem kell már sokáig várni.

A török kapcsolat

A török haditengerészet április 10-én állította hadrendbe a világ első drónhordozó anyahajóját, az Anadolu-t (L-400). A hivatalosan partraszállást segítő hajóra eredetileg az amerikai F-35-ös vadászgép röviden felszálló és helyben leszálló (STOVL) változatát szánták. Ám az Egyesült Államok végül mégsem adta el a gépet, mert Törökország – minden amerikai tiltakozás ellenére is – megvásárolta az orosz Sz-400-as légvédelmi rakéta rendszert.

TCG Anadolu (L-400) a török haditengerészet partraszállást segítő hajója. Forrás: Wikipédia
TCG Anadolu (L-400) a török haditengerészet partraszállást segítő hajója. Forrás: Wikipédia

A törökök már korábban is a drónfejlesztés felé fordultak, de az F-35-ösök kiesése újabb lendületet adott a Project MIUS (törökül: Muharip İnsansız Uçak Sistemi, vagyis pilóta nélküli harci repülőgép rendszer) elnevezésű programnak.

A nemzetközi hírnevet szerzett Bayraktar cég mindjárt két, távolról irányítható repülőgépet tervezett az új hadihajóra. Az egyik, a jól bevált TB-2-s tengerészeti változata: a gép hosszabb, nagyobb fesztávolsággal és majdnem másfél tonnás felszállósúllyal rendelkezik, amiből akár 280 kiló is lehet a fegyverzet. A TB-3 jelű drón a hajófedélzeti leszállásokat segítő fékezőhoroggal és felhajtható szárnyakkal épül.

Bayraktar TB-3 haditengerészeti drón. Forrás: Wikipédia
Bayraktar TB-3 haditengerészeti drón a TCG Anadolu fedélzetén. Forrás: Wikipédia

Az igazi újdonság azonban a Bayraktar vállalat Kizilelma fantázianevű drónja. Kialakítása miatt a radarok számára nehezen érzékelhető, vagy ahogy a köznyelv nevezi: lopakodó. A gép első felszállását tavaly decemberben hajtotta végre, majd júniusban, a 12. repülése alatt, már elérte a 9500 méteres magasságot. A tíz méter fesztávolságú, 14,7 méter hosszú, egy hajtóműves gép egy későbbi változata már a hangsebességnél is gyorsabban tud majd repülni. Egyaránt képes lesz légi, és víz- vagy földfelszíni célok támadására.

Bayraktar Kizilelma drón az Anadolu partraszállást segítő hajó fedélzetén. Forrás: Wikipédia
A jövő: Bayraktar Kizilelma drón az Anadolu partraszállást segítő hajó fedélzetén. Forrás: Wikipédia

A török haditengerészet a flotta légvédelmére, illetve a partraszálló csapatok légi oltalmazására és közvetlen tűztámogatására akarja használni ezt a rendszert. A légierő viszont az F-16-os harci gépek kísérőjének szánja a drónokat. Ez úgy működne, hogy például az ember vezette kötélék előtt repülve tisztítaná meg a légteret az ellenségtől, vagy kötné le a légvédelmet.

És hogy miként jön ez Ukrajnához, illetve a Magyarok madaraihoz? Nos úgy, hogy tavaly októberben Andrij Jermák, az ukrán elnök kabinetfőnöke meglátogatta Törökországban a Bayraktar céget és – nyilván nem véletlenül – éppen a Kizilelma előtt fényképezkedett. Az új drónhoz ugyanis az ukrán Ivchenko-Progress cég szállítaná a hajtóműveket.

Andrij Jermák, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Bayraktar TB-3 és a Kizilelma drónok előtt (B3). Forrás: Wikipédia
Andrij Jermák, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Bayraktar TB-3 és a Kizilelma drónok előtt (B3). Forrás: Wikipédia

Ezek után nem lenne meglepő, ha rövidesen az ukrán harcterek felett is megjelenne a Kizilelma. Ezzel a géppel szemben már nem sok esélye lenne egy orosz harci helikopternek. Így Magyar (Brovdi) Róbertnek és csapatának talán hamarabb sikerülhet kivívni az első drónos légi győzelmet, mint azt bárki gondolná.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...