17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Letarolja az El Nino Magyarországot is? – a szakértő válaszol

Dátum:

Megosztás:

Az átlagosnál jóval több csapadékot hozott idén nyáron az El Nino elnevezésű éghajlati jelenség, melynek hatásai az egész téli időszakra kitarthatnak.

Az kérdezett éghajlati szakértő szerint ugyanakkor több tényezőtől is függ, hogy milyen lesz Magyarországon a következő tél.

Az El Nino – spanyolul „a kisfiú” – jelenség átlagosan 2-7 évente fordul elő, legutóbb 2018-2019-ben zajlott, a hatásai akkor nem voltak jelentősek. Ez a természeti jelenség a Csendes-óceán trópusi középső és keleti részén a felszíni vizek szokatlan felmelegedését okozza. Általában decemberben éri el a tetőpontját, de a teljes hatás általában csak idővel éri el az egész Földet. Ez a késedelem az oka annak, hogy az előrejelzések szerint 2024 lehet az első olyan év, amikor az emberiség átlépi a kulcsfontosságú 1,5 Celsius-fokos átlagos hőmérsékletváltozást. A globális átlaghőmérséklet 2022-ben 1,1 Celsius-fokkal volt melegebb a 19. század végéhez képest.

Marton Annamária azt mondta, hogy akkor beszélhetünk El Ninóról,

ha a Csendes-óceán keleti részének felszíni hőmérséklete legalább 0,5 fokkal melegebb az átlagosnál.

A meleg tengerfelszín kedvez a párolgásnak, így több nedvesség kerül a levegőbe, melynek hatására a nyugati szelek övébe is több nedvesség érkezik. Ez támogatja a felhőképződést és ezáltal a csapadék kialakulását. A szakértő hozzátette: a több felhőzet több napsugárzást ver vissza, ezzel pedig csökken az extrém hosszú időszakok kialakulásának esélye, így kevesebb hőhullám alakul ki.

Felvetődhet a kérdés, hogy van-e bármilyen hatása az El Ninónak a hazai időjárásra? Marton Annamária tájékoztatása szerint Magyarországon az átlagos mennyiségnél több csapadék hullott már télen és tavasszal is, de akkor még nem beszélhettünk El Nino-állapotról, viszont nyáron már megjelent ez az éghajlati jelenség, amivel

9 százalékkal több csapadék esett az átlagosnál itthon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője szerint ez nem nevezhető kirívónak, de ha azt nézzük, hogy 2021 és 2022 nyarán az átlagos csapadékmennyiség mindössze 65-66 százaléka hullott le idehaza, akkor már azért jól érzékelhető, jelentős különbségről beszélhetünk.

A hőmérséklet tekintetében globálisan általában melegebbek az El Nino-évek és ez idén is így volt, hiszen a Meteorológiai Világszervezet (WMO) bejelentése szerint az idei nyár volt a valaha mért legmelegebb a Föld északi féltekéjén. Itthon viszont nem volt extrém forróság az elmúlt hónapokban. Marton Annamária közölte: az idei június átlagos volt, a július a 9., míg az augusztus 12. legmelegebb lett az 1901 óta végzett mérések óta, így összességében

a 14. legmelegebb nyarat hagytuk magunk mögött Magyarországon.

Ennek az lehet az oka, hogy gyakrabban voltak frontátvonulások a térségünkben, a felhőzet visszaverő-képessége pedig csökkentette az extrém hosszú időszakok kialakulását és ezért kevesebb hőhullám jelent meg a Kárpát-medencében.

Az amerikai székhelyű Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint az El Nino akár jövő év februárjáig is eltarthat. Marton Annamária úgy gondolja, ez reális előrejelzés. Azt még nem tudni, hogy utána folytatódik-e. Több tényezőtől is függ, hogy miként befolyásolja majd a következő téli időszakot.

Általában elmondható, hogy Észak-Európában ilyenkor a telek kezdete enyhébb és csapadékosabb, míg a vége hidegebb és szárazabb. Dél-Európában pedig összességében általában csapadékosabb ilyenkor az időjárás. „Az, hogy Magyarországon hogyan alakul az idei tél attól függ, hogy az Észak-Európára vagy a Dél-Európára jellemző időjárási feltételek válnak uralkodóvá a Kárpát-medence térségében” – mondta az InfoRádióban a szakértő.

Videó

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...