22.7 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Letépte a szörfös lábát a cápa, kritikus, életveszélyes állapotban került kórházba a sortoló..

Dátum:

Megosztás:

Egy segítő érszorítót alkalmazott a parton, mielőtt a mentősök kritikus állapotban kórházba szállították a szerencsétlenül járt sportolót.

Egy szörfös életéért küzdenek a kórházban, miután Ausztrália keleti partjainál megtámadta egy cápa. A 44 éves férfi a Port Macquarie-i Lighthouse Beach közelében szörfözött, amikor egy cápa „hosszan tartó és elhúzódó támadást” indított – közölte közleményében az új-dél-walesi (NSW) rendőrség.

A szörfös körülbelül 30 másodpercig megpróbálta felvenni a harcot a cápával, mielőtt visszaúszott a partra, ahol rádöbbent sérülései mértékére – jelentette a CNN regionális társoldala, a 9News.

Egy szemtanú a 9Newsnak elmondta, hogy a helyszín „nagyon ijesztő” volt.

Soha nem láttam még ilyet. A lába leszakadt, és alapvetően mindenhonnan vérzett

– mondta a meg nem nevezett tinédzser.

A Lighthouse Beach legalább 24 órán át zárva marad, közölte a Port Macquarie Hastings ALS Lifeguards a Facebookon. Közben egy drónt fognak használni a cápák aktivitásának megfigyeléséhez a területen.

A Surf Life Saving NSW szerint az elsődleges iparágak minisztériumának (Fisheries) szakértői megkezdték az eset kivizsgálását.

Az ausztrál cápaesemény-adatbázis szerint 2022-ben Új-Dél-Walesben 10 cápával való találkozás történt, amelyek hét sérülést és egy halálesetet okoztak.

A floridai múzeum nemzetközi cápatámadási nyilvántartásai szerint Ausztrália az Egyesült Államok mögött áll az emberekkel való provokálatlan cápatámadások számát tekintve a tavalyi évben.

A múzeum szerint a „nem provokált harapások” olyan esetek, amikor az emberre irányuló harapás a cápa természetes élőhelyén történik, és a cápa nem provokálja az embert. „Provokált harapásoknak” azokat minősítik, amikor az ember valamilyen módon interakciót kezdeményez a cápával.

„Azt vettem észre, hogy folyik a vér belőlem” – a népszerű spanyol strandon támadt a cápa

Rátámadt egy úszóra egy kékcápa a népszerű spanyolországi Rabdells strandon, a valenciai Oliva városában.

„Azt vettem észre, hogy folyik a vér belőlem” – a népszerű spanyol strandon támadt a cápaRátámadt egy úszóra egy kékcápa a népszerű spanyolországi Rabdells strandon, a valenciai Oliva városában.

A beszámolók szerint a cápa „összeütközött” egy úszóval, aki a valenciai Oliva városában lévő Rabdells strandon állt a sekély vízben. A szakemberek elemezték a harapásnyomot, és megállapították, hogy az egy kék cápától származik. Spanyolországban a nyár folyamán többször is észlelték a fajt, ami pánikot keltett az úszók körében.

Az Independent szerint a helyi hatóságok a múlt csütörtöki támadást követő vizsgálat idejére lezárták a  strandokat, köztük Rabdells, Aigua Blanca és Aigua Mota strandjait. Másnap azonban újra megnyitották őket, miután meggyőződötek arról, hogy a vízben lévő állatok már nem jelentenek veszélyt.

A beszámolók szerint a cápa „összeütközött” egy úszóval, aki a valenciai Oliva városában lévő Rabdells strandon állt a sekély vízben. A szakemberek elemezték a harapásnyomot, és megállapították, hogy az egy kék cápától származik. Spanyolországban a nyár folyamán többször is észlelték a fajt, ami pánikot keltett az úszók körében.

Az Independent szerint a helyi hatóságok a múlt csütörtöki támadást követő vizsgálat idejére lezárták a  strandokat, köztük Rabdells, Aigua Blanca és Aigua Mota strandjait. Másnap azonban újra megnyitották őket, miután meggyőződötek arról, hogy a vízben lévő állatok már nem jelentenek veszélyt.

Az áldozat, aki Oliva lakosa, azt mondta, hogy a támadás előtt egy árnyékot látott. „Nem volt időm megijedni, csak azt vettem észre, hogy folyik a vér belőlem”. A fürdőző mindenféle pánik nélkül elsétált a legközelebbi orvosi ügyeletre, mielőtt az Oliva Egészségügyi Központba szállították volna. Ott ellátták a lábfején lévő sérülést, és tetanuszoltást kapott.

A Mallorca Daily Bulletin szerint a cápa a part felé közeledett, miután megzavarodhatott.  Az Oceanogràfic tengerbiológusa, Jaime Penadés a lapnak elmondta, hogy az ember nem tartozik a cápák étrendjébe.

Azt is mondta, hogy az eset

„egyáltalán nem gyakori”, és nem szabad „felnagyítani”. Hozzátette: „Ezek a fajok nem akarnak tőlünk semmit, a halakat keresik, nem az embereket”.

Ez az első cápatámadás Valenciában 2016 óta, az azt megelőző támadás 1993-ban történt.

A cápatámadások összességében ritkák, a Nemzetközi Cápatámadási Adatbázis (ISAF) szerint 2022-ben világszerte összesen 57 megerősített esetet regisztráltak, ami alacsonyabb, mint a legutóbbi ötéves (2017-21) átlag, amely évi 70 incidenst jelentett.

Veszélyes a tenger: van egy szín, amire különösen harapnak a cápák

Már régóta ismert, hogy a cápák vaksik, ám egy friss kutatás szerint összefüggésben lehet az áldozataik kiválasztása azzal, ahogyan a színeket látják. A vízi mentésben az élénk, világos színeknek fontos szerepe van, de éppen ehhez lehet köze a mostanában igen gyakori cápatámadásoknak.

Forrás

Forrás2

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...

Gyerekei és felesége is volt Mihálynak, aki fejbe lőtte magát Budán – megrázó részletek

A férfi állítólag egy vadászpuskával lőtte fejbe magát. Megrázó tragédia történt Budapest II. kerületében hétfő délután. Egy Mihály nevű férfi holttestét találta meg...

Imam bayildi

Imam bayildi Magyar neve: Imam bayildi Eredeti neve: İmambayıldı Származás: Törökország Hány adag? 4 személyre Előkészítési idő:           45 perc Pihentetés / kelesztés:           00 perc Főzési / sütési idő:           50 perc Összesen: 1 óra 35...