18.4 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Magyar vétó után: félmilliárd eurónyi fegyverhez juthatnak az ukránok

Dátum:

Megosztás:

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség májusban vette fel az OTP-t a háborús szponzorok listájára, ha leveszi, visszavonhatja vétóját a magyar kormány.

Ha valóban lekerül az OTP Bank a háborút támogató nemzetközi cégek listájáról, Ukrajna megkaphatja az Európai Békekeret fegyverbeszerzésre szánt nyolcadik, 500 millió eurós részletét – ez következtethető ki a felek korábbi nyilatkozataiból.

Szijjártó Péter másfél hónappal ezelőtt beszélt arról, hogy a magyar kormány álláspontja világos: amíg az OTP-t nem veszik le erről a listáról, addig Magyarország nem fog hozzájárulni semmilyen további európai uniós finanszírozáshoz az ukrajnai fegyverszállítások tekintetében. „Ez abszolút tisztességtelen, nincsen köze a valósághoz, a bank nem sértett meg semmilyen ukrán vagy nemzetközi szabályt” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az OTP listázásáról korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy az a támadás, amit az ukránok indítottak Magyarország vezető pénzintézete ellen, nem más, mint hungarofóbia.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) májusban vette fel az OTP-t a nemzetközi háborús szponzorok listájára, a döntést állítólag a bank vezetésének az oroszországi tevékenység folytatására vonatkozó álláspontja, valamint az úgynevezett donyecki és luhanszki „népköztársaságok” elismerése indokolta.

Csányi Sándor nem szeret jósolni, de egyben biztos, és az a rekord – VG-exkluzív

Az OTP elnök-vezérigazgatója sok bizonytalanságot lát, de biztos benne, hogy rekordot döntenek. Csányi Sándor azt is elmondta a Világgazdaságnak, melyek a feltételei az osztalékemelésnek. A román OTP eladása ebben fontos szerepet játszik, de nagy valószínűséggel lesz rá vevő.

A NAZK állításait viszont tételesen cáfolja az OTP, amely egyeztetést folytat a szervezettel arról, hogyan tudna lekerülni a megbélyegző listáról. „Az eddigi folyamat során minden információigényt teljesítettünk, de ha további kérdéseket kapunk, természetesen azokra is válaszolni fogunk” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére az OTP Bank kommunikációs osztálya azzal a hírrel kapcsolatban, hogy két kemény feltétellel ugyan, de kikerülhet a háborút támogató cégek csoportjából.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...