-0.7 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Már bárki készíthet saját ChatGPT-verziót, ami nagy segítség lehet a vállalkozásoknak, tanároknak

Dátum:

Megosztás:

Múlt héten lezajlott a ChatGPT-t készítő OpenAI első fejlesztői napja. A nem szakmai közönség számára a legizgalmasabb hír, hogy mostantól bárki saját chatbotot készíthet a ChatGPT alapjain.

Szinte nincs olyan vállalat, szervezet, ahol ne ismernék a jelenséget: mindennap, minden héten emberek tucatjai, százai, ezrei kérdezik meg nagyjából ugyanazt, és valakinek azzal kell töltenie az idejét, hogy válaszoljon nekik. Az elmúlt években a digitalizáció rengeteget egyszerűsített ezeken a folyamatokon. Az utalásoktól a csomagjaink követésén át a mérőóra-állások bediktálásáig már sokmindent elintézhetünk a telefonunk gombjaival, a böngészőnkben, chaten vagy épp egy mobilalkalmazásban. Ugyanakkor ezeknek a rendszereknek megvannak a maguk korlátai. Egyrészt csak a nagyobb vállalatok engedhetik meg maguknak azokat, másrészt, amikor összetettebb vagy kevésbé tipikus kérdéssel fordulnánk mondjuk egy ügyfélszolgálati chatprogramhoz, könnyen megakadunk, majd következhet a telefonálás és a végtelen Für Elise-hallgatás. A mesterséges intelligencia-alapokon működő chatbotok ennél lényegesen jobban értenek minket, és még természetesen is válaszolnak, de egészen eddig inkább általános kérdésekben tudtak segíteni.

Az OpenAI múlt héten bejelentett GPTs nevű szolgáltatása ezen változtat. Ennek a segítségével nem kell külön ügyfélszolgálati programokat vásárolniuk majd testre szabniuk a felhasználóknak: egyszerűen leírják, hogy milyen chatbotot szeretnének, és feltöltenek olyan fájlokat, amelyek tartalmazzák, amit az adott botnak az alapvető tudása fölött ismernie kell. Például ha egy autószervizt üzemeltetünk, akkor amellett, hogy a saját GPT-nk rengeteg műszaki kérdésre fog tudni válaszolni, ha feltöltjük az árlistánkat, még azt is megkérdezhetik tőle az ügyfeleink, hogy várhatóan mennyibe fog kerülni a javítás vagy alkatrész. Ha idegen nyelvet tanítunk, akkor készíthetünk egy gyakorló chatbotot, ami a diákunk tudásszintjének megfelelő kérdésekkel gyakoroltatja vele az igeidőket vagy a személyes névmásokat. Mindezt programozói tudás nélkül.

A GPTs már mindenki számára elérhető, aki havi húsz dollárért előfizet a ChatGPT Plus csomagra. Ugyanakkor, amint azt a The New York Times cikke is kiemeli, a rendszer ugyanúgy tévedhet és „hallucinálhat”, azaz mondhat teljesen magabiztosan sületlenségeket, mint bármelyik MI-alapú program. Ezzel az OpenAI fejlesztői sem vitatkoznak. Ugyanakkor ha a heti százmillió felhasználónak csak a töredéke kezd el kísérletezni a GPTs-zel, akkor sok vállalkozónak, és sok fáradt ügyfélszolgálati munkatársnak kerül le teher a válláról.

(Borítókép: DALL-E 3)

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....