1.4 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

Matracvásárlás: Hogyan találjuk meg az ideális matracot?

Dátum:

Megosztás:

A matracvásárlás sokak számára ijesztő lehet, hiszen rengeteg lehetőség közül kell kiválasztani az ideális darabot. Azonban ne aggódjunk, hiszen néhány fontos szempontot figyelembe véve könnyedén megtalálhatjuk a tökéletes matracot. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire érdemes odafigyelnünk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe, hogy biztosan jó döntést hozzunk.

Milyen matracot vegyek? Milyen az ideális matrac?

Az ideális matrac mindenki számára más, hiszen az egyéni igények, testsúly, magasság, nem, kor, alvási szokások és pozíció befolyásolja a választást. Azonban néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni a választás során.

1. Megfelelő alátámasztás

A matrac alátámasztása nagyban függ testsúlyunktól, egyéni alvási szokásainktól és a felvett testhelyzettől. Az ideális matracnak az alátámasztása legfontosabb pontjainkon, azaz csípőnk, derékunk és vállunk területén követnie kell testünk vonalát, hogy a háti gerinc szakasz terhelése csökkentett legyen, és ne alakulhassanak ki „nyomáspontok”. A rosszul megválasztott alátámasztás hosszú távú használat során hátfájást, derékfájdalmat okozhat. Az optimális gerinctartás mellett a matracnak jól szellőzőnek, a matrac párnázó anyagának pedig tartósnak kell lennie.

2. Kiváló szellőzés

Az alvás során átlagosan legalább fél liter folyadékot veszítünk, az egyéni hajlamoktól és testalkattól függően ennél jóval több is lehet. Ez természetes folyamat. Míg a kilélegzett pára közvetlenül a levegőbe kerül, addig a test többi részéről távozó nedvességet és izzadságot az ágyneműnk és a matracunk szívja fel. A jól szellőző, légáteresztő matrac a garanciája annak, hogy ez a nedvesség gyorsan és hatékonyan távozzon a matracból, és kellemesen száraz alvás klíma jöjjön létre. A matrac megfelelő szellőzése két dologtól függ: az egyik a matrachuzat, a másik a matracmag. A legtöbb ember matracvásárláskor kevés figyelmet fordít a matrac huzatára, pedig a jól szellőző matrachuzat elengedhetetlen a komfortos alvás érdekében. A huzat védi a matrac magját, javítja az alvásklimát, jobb ágyhigiéniát biztosít, és még a matrac fekvési tulajdonságait is megváltoztathatja. Ha TENCEL növényi rost alapú huzatot választunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a huzat a nedvességet tökéletesen elvezeti majd. Nagyon szeretjük a 4 oldalán cipzárral ellátott, levehető matrachuzatokat, hiszen ezeket évente könnyedén bedobhatjuk a mosógépbe, és máris olyan érzésünk lehet, mintha új matracot vásároltunk volna. A matracmagok közül a tasakrugós változatok szellőznek a legjobban, leggyengébben pedig a memóriahabos matracmagok teljesítenek.

3. Legyen zónásított

Testünk egyes pontjainak eltérő alátámasztásra van szükségük, hiszen testrészeink eltérő súlyúak és formájúak. Hogy ne alakuljanak ki nyomáspontok, melyek egy idő után fájdalmat okozhatnak, válasszunk olyan matracot, melynek felépítése ergonómiai szempontból tökéletes. A legelterjedtebbek az 5 és 7 zónás változatok, melyeknél a zónák különböző keménységi fokozatúak, vállrésznél kicsit jobban besüllyednek, derékresznél keményebbek, így tehermentesítik tökéletesen gerincoszlopunkat. Hab matracoknál a rétegek formája, vastagsága, a belső és felületi profilozás alakítja ki a zónákat. Rugós matracok esetében a rugó átmérő, a huzalvastagság és a rugószám változtatásával hozhatók létre a különböző zónák.

Milyen matracot vegyek: milyen alapanyagok vannak, hogyan válasszunk?

A matracokat általában két nagy csoportra oszthatjuk: rugós technológiával készülő és hab felhasználásával gyártott matrac típusokra. Ezekben természetesen többféle altípust különböztethetünk meg.

1. Bonellrugós matracok

A bonellrugós matracok esetében egy acélkerethez, és azon belül egymáshoz kapcsolt rugóágyról beszélünk, amelyet körülvesz a matrac párnázását adó alapanyag, amely általában poliuretán hab. Ez a matractípus és a gyártási technológia a mai követelmények szerint elavult, a bonellrugós matrac legfőbb gyengéi – a nem megfelelő testforma követése, illetve a jellegzetes „át-hullámzó” érzet miatt nem ajánlott választás.

2. Tasakrugós vagy zsákrugós matracok

A bonell rugózattal készülő típusokhoz képest a tasakrugós matracok több és kisebb méretű acélrugót tartalmaznak, amelyek egymástól függetlenül flíz táskokba, kis „zsákokba” varrva, szorosan egymás mellé helyezve kerülnek a matracmagba.

A matrac keménységét elsősorban a rugókhoz használt acélhuzal vastagsága határozza meg, de ezen kívül a rugók száma és magassága is befolyásolja a végső komfortérzetet és keménységet.

A gyártástechnológiának köszönhetően ezek a matracok a pontrugalmasságot, formakövetést tekintve magasabb minőséget képviselnek, mint bonellrugós elődeik.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél magasabb az adott matrac méreten belül felhasznált tasakrugók száma, a matrac testforma követése annál tökéletesebb lesz, és a matrac annál magasabb minőséget képvisel.

A zsákrugós kivitelű matrac előnytelen tulajdonságai között tartják számon a nagyobb súlyt, mely miatt ezek a matracok nehezebben forgathatók, emelhetők.

Matrac keménysége és alvási pozíciók szerint

Az alvási pozíció és a matrac keménysége között összefüggés van. A különböző pozíciókhoz más-más keménységű matrac ajánlott.

Háton alvás

Azok számára ajánlott, akik szeretnek keményebb felületen aludni. Ez a matractípus leggyakrabbantartós poliuretán habból készül, vagy péládul kókuszrost rétegből. Háton alvóknak ajánlott, mert megfelelően osztja el a testsúlyt úgy, hogy a gerinc egyenes maradjon.

Hason alvás

Ez a matrac típus vízszintes helyzetben ideális támasztást nyújt, és könnyen alkalmazkodik a testformához.

Oldalon alvás

Az oldalon alvásnál az egyik legfontosabb szempont, hogy megfelelő támasztást kapjon a váll és a csípő területe. Ezért a puha matracok ideálisak az oldalon alváshoz.

Gyakori testhelyzet változtatás

Azok számára ajánlott, akik gyakran változtatják testhelyzetüket alvás közben. Ebben az esetben egy közepes keménységű matrac minden helyzethez képes alkalmazkodni, és mindig megfelelő kényelmet biztosít.

A matrac keménysége és az alvási pozíció között szoros kapcsolat van, ezért fontos megtalálni az ideális kombinációt a kényelmes és pihentető alvás érdekében.

1nclvmcwui54fcb

Matracvásárlás: Mit vegyünk figyelembe az ár alapján?

Az ár is fontos tényező a matracvásárlás során. Azonban nem szabad kizárólag az ár alapján döntést hozni, hiszen más kritériumok is befolyásolják a választást. Általában a matracok minősége és tartóssága arányos az árral.

Fontos, hogy gondoljuk át, hogy mennyit szeretnénk és tudunk befektetni a matracba. A drágább matracok általában tartósabbak és jobb minőségűek, azonban a költségvetésünknek megfelelő minőségű matracot is.

Matracvásárlás: Mit vegyünk figyelembe a csomagolhatóság alapján?

A matrac csomagolhatósága is fontos szempont, különösen akkor, ha gyakran utazunk és magunkkal visszük a matracot. A vastagabb és nagyobb matracok kevésbé csomagolhatók, így inkább a könnyebb és vékonyabb matracokat kell választanunk. Felfújható matracok vagy önfelfújó matracok ideálisak lehetnek, mivel könnyen csomagolhatók és több is elfér egymás mellett a hálószobában.

A csomagolhatóság szempontjából a habszivacs matracok is jó választás lehetnek, ha nem túl nagy a költségvetésünk, vagy egyszerűen csak keveset használjuk a matracot.

Milyen méretű és formájú matracot válasszunk?

matrac mérete és formája is fontos szempont. Először is megfelelő hosszúnak kell lennie a magasságunkhoz. Ha éjszaka mozgolódunk és forgolódunk, akkor szélesebb matracra van szükségünk. A matrac klasszikus formája a téglalap, amely lehet egyenes vagy lekerekített szélű.

A matrac mérete és formája befolyásolja a matrac csomagolhatóságát is, ezért érdemes odafigyelni ezekre a szempontokra.

Matracvásárlás: Milyen alapanyagok vannak, hogyan válasszunk?

A matracok különböző alapanyagokból készülhetnek, és mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Fontos, hogy válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

Rugós matracok

A rugós matracok jó légáteresztésűek, tartósak és ellenállók a penész és az atka ellen. A rugók kialakításának köszönhetően már nem nyomnak, és szépen követik a test alakját. A legjobban ez egy kemény ágyráccsal tapasztalható meg. A rugós matracoknak két típusuk van:

Klasszikus rugós matrac (bonellrugós): A rugók kialakításának köszönhetően nem súrlódnak egymással, így kényelmes alvást biztosítanak.

Táskarugós matrac: A tasakrugós matracok sok kisebb méretű és függetlenül működő rugót tartalmaznak, melyek akár több zónára oszlanak el. Ez biztosítja a pontosabb testtámogatást és a jobb testformakövetést.

Hab matracok

Az hab matracok kiválóan alkalmazkodnak a testhez, és a testsúly egyenletes eloszlását biztosítják. A különböző hab típusok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, például a hideghab matracok jobb légáteresztéssel és tartóssággal rendelkeznek, míg a memóriahab matracok a testformához való tökéletes alkalmazkodást biztosítják. A hab matracok könnyen forgathatók és változtatható a keménységük, így személyre szabott alvási élményt nyújtanak.

Matracvásárlás: Mi a legfontosabb?

A matracvásárlás során sok tényezőt kell figyelembe venni. A matrac alátámasztása, szellőzése, zónázottsága, keménysége és alapanyaga mind befolyásolják a választást. Fontos meghatározni az egyéni igényeket és preferenciákat, hogy megtaláljuk az ideális matracot.

Az ár és a csomagolhatóság is fontos szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a választás során. Ne feledjük, hogy a matracvásárlás hosszú távú befektetés a jó alvás és a testünk egészsége szempontjából.

Ha megfelelően megvizsgáljuk ezeket a szempontokat és alaposan átgondoljuk az igényeinket, könnyedén megtalálhatjuk az ideális matracot, amely biztosítja a kényelmes és pihentető alvást.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...