0.5 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Még mindig szökésben a 18 embert meggyilkoló Maine-i lövöldöző, 3 áldozat állapota válságos

Dátum:

Megosztás:

Ez volt az idei év leghalálosabb lövöldözése az Egyesült Államokban.

Egy férfi tüzet nyitott szerdán az amerikai Maine államban lévő Lewistonban egy étteremben és egy bowlingpályán, 18 embert megölve, többeket megsebesítve, és káoszba taszítva az állam második legnagyobb városát. Rendőrök százai keresik az elkövetőt.

A hatóságok gyanúsítottként a 40 éves Robert Cardot azonosították, aki a hadsereg egyik tartalékos kiképzőintézetében lőfegyver-oktatónak készült. A rendőrségi jelentések szerint Cardot 2023 nyarán két hétig egy elmegyógyintézetben helyezték el.

Biztonsági kamera felvétele a lövöldözőről
Biztonsági kamera felvétele a lövöldözőrőlAndroscoggin megyei sheriff hivatal

Card állítólag hangokat hallott, és azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözést fog végrehajtani a Maine állambeli Saco városában található katonai kiképzőbázison. 

A nyilvánosságra hozott biztonsági felvételeken látható, hogy a támadó nem fedte el az arcát, és úgy tűnik, hogy egy AR-15-ös félautomata puskával van felszerelve. Ez ugyanaz a fegyver, amely az elmúlt évek legsúlyosabb tömeggyilkosságainak többségében (Sandy Hook, Sutherland Springs, Las Vegas, Parkland, Orlando, Uvalde stb.)használtak. A republikánus képviselők többsége évről évre megakadályozza, hogy a lakosság számára értékesítését korlátozzák. Mivel Maine egy vidékies állam, ahol sok a vadász, a régióban az egyik legkevésbé szigorú a lőfegyverek birtoklását és viselését illetően. A Gun Archive Violence nevű civil szervezet szerint idén 15 534 embert lőttek agyon az Egyesült Államokban (az öngyilkosságokat nem számítva). Több tanulmány is kimutatta, hogy az USA-ban elkövetett tömeges lövöldözések közel egyharmadát olyan emberek követik el, akik a hadseregben szolgáltak.

A lewistoni rendőrség egy korábbi Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a Schemengees Bar and Grille étteremben és a Sparetime Recreation nevű bowlingpályán történt a lövöldözés. Az Androscoggin megyei seriff hivatala két fotót tett közzé a gyanúsítottról a Facebook-oldalán, amelyeken vállhoz emelt fegyverrel sétál be a férfi az egyik létesítménybe. A hatóságok szerint a lövöldözés nem sokkal este 7 óra előtt kezdődött.

A maine-i mentőszolgálat a honlapján közölte, hogy a személyzet „tömeges balesetre, tömeges lövöldözős eseményre reagál”, és a környékbeli kórházakkal egyeztetnek a betegek fogadásáról. A kórházat lezárták, és a bejáratoknál rendőrök álltak, néhányan puskával felfegyverkezve.

Eközben a mintegy 56 kilométerre délre fekvő Portlandben lévő kórházak is riadókészültségben voltak, hogy esetleges áldozatokat fogadjanak.

A hatóságok felszólították a lakosokat és az üzlettulajdonosokat, hogy maradjanak bent és ne menjenek az utcára. Az óvóhelyi védelmet elrendelő rendeletet szerda este Lewistonból a mintegy 13 kilométerre fekvő Lisbonra is kiterjesztették, miután ott egy „érdekes járművet” találtak – közölték a hatóságok.

A Maine állambeli közbiztonsági minisztérium szóvivője arra szólította fel a helyieket, hogy maradjanak otthonukban, zárt ajtókkal. A tanítás is szünetel.

Joe Biden elnök telefonon beszélt Maine állam kormányzójával, Janet Millsszel, valamint az állam szenátusának és képviselőházának tagjaival, és „teljes szövetségi támogatást ajánlott fel e szörnyű támadás nyomán” – áll a Fehér Ház közleményében.

A helyi iskolák csütörtökön zárva vannak, és az embereknek a helyükön kell menedéket keresniük, vagy biztonságban kell lenniük – mondta Jake Langlais főfelügyelő, hozzátéve: „Maradjanak szeretteik közelében. Öleljék át őket”.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...