20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Mi köze az Ekliptikának az Utolsó vacsorához? NAPÚT

Dátum:

Megosztás:

Ekliptika – Napút

A Nap látszólag körbe-körbe jár a Föld körül. Itt az északi féltekén, ha szembe állunk fele, akkor balról jobbra. A déli féltekén persze fordítva. Az Egyenlítő környékén hol így, hol úgy – de ebbe most nem megyünk bele.

Mindenesetre a csillagászat iránt érdeklődő régiek már nevet is adtak ennek a pályának, amit tehát a Nap bejár egy év alatt: a zodiákus kifejezést biztos sokan ismerik! A görögök hívták úgy a nap látszólagos pályája mögötti égi területet (jelentése: állatok köre). 12 csillagjegyet is hozzárendeltek – még régebben. Tehát a zodiákus jegyek azon csillagképek nevei, amit egy adott hónapban éppen kitakar a Nap az égből. Vagyis mindig azokat látjuk, amik éjszaka vannak fönt, tehát pl. a kos, ami március végén kezd kitakarni a Nap, akkor éjszaka a mérleg jegyet látjuk. Ugye ismerős: kos, bika, ikrek, rák…. Már nem is zavar minket, hogy a zodiákus csillagjegyei közül 5 nem is állat: szűz, mérleg, vízöntő, ikrek és nyilas. De a marketing az marketing!

A Lúdas Matyi írója, Fazekas Mihály már 200 éve használta erre a Napút kifejezést, bár lehet, hogy nem is ő találta ki. Mindenesetre mi ezt használjuk.

Utolsó vacsora

Anélkül, hogy elmélyednénk nagyon a témában, azért az elég hihető, hogy az évszakok és azon belül a hónapok, ha jeleket és színeket szeretnénk hozzá rendelni, akkor nem a január lesz a legharsányabb, nem a március lesz a legszomorúbb, és nem júliusban fázunk. Vagyis a figurákat, akik jelleme valamilyen értelemben azonosítható a napúttal, azokat Leonardo egyáltalán nem véletlenül festette olyannak, amilyenek. 12 apostol, 12 hónap – nahát! Jézus meg középen uralja a képet – nahát!

Nézegessük még egy kicsit a képet, mert a következő napokban ennek a kijelentésnek utánajárunk majd!

Az utolsó vacsora miről szól? Azoknak, akik nem jártasok ebben, kis bevezető.

Jézus és apostolainak vacsorája a szenvedésének előestéjén, mielőtt elárulták és elfogták volna. Leonardo Da Vinci azt a jelenetet festette meg a milánói Santa Maria delle Grazie templom ebédlőjének falán. A jelenet azt ábrázolja, amikor Jézus bejelenti, hogy el fogják árulni, és, hogy ezután mi következik?

Montvai György

SKYTING MAGAZIN

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...