1.4 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

Minimálbér 2024 – jöhet a duplája? .. Te mit szólsz ehhez?

Dátum:

Megosztás:

Továbbra sincs megállapodás a minimálbér-emelésről. Annyit tudunk, hogy a legkisebb jövedelem 15 százalékkal fog emelkedni, a garantált bérminimum azonban továbbra is kérdéses.

A lapunk megbízásából készített kutatás szerint azonban ennél sokkal nagyobb mértékű emelésre volna szükség. A községekben és vidéki városokban élők, valamint a nők sokkal többet adnának a dolgozóknak – mutatott rá a Pulzus Kutató felmérése.

A minimálbérek emeléséről minden év végén folynak a tárgyalások az érdekvédelmi szervezetek és a kormány között. A megállapodások eredményeként általában az év elejétől emelkedik a minimálbér, de 2021-ben arra is volt példa, hogy csak februártól változott a legkisebb bér összege. Most úgy néz ki, hogy már a decemberi fizetések is emelkedhetnek – azt azonban fontos megjegyezni, hogy ez a fizetés csak januárban érkezik a számlákra.

A jelenlegi állás szerint úgy néz ki, hogy

 • a 15 százalékos minimálbér-emelés után a kötelező legkisebb munkabér bruttó 266 800 forintra emelkedne (nettó: 177 422 forint);
 • míg a szakmunkás-minimálbér 10 százalékos emelkedése bruttó 326 040 forintra növekedhetne (nettó: 216 817 forint).

A legkisebb bért mindhárom fél (kormány, munkáltatók, munkavallók) elfogadja, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azonban jelenlegi formában nem támogatja a garantált bérminimum emelését, hiszen így nem tudják megőrizni reálértéküket.

Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak az emberek a minimálbér-emelésről. Az Economx megrendelésére a Pulzus Kutató arra a kérdésre kereste a választ a magyar lakosságra reprezentatív felmérés keretében, hogy mekkora nettó minimálbért tartanának ideálisnak 2024-től.

A válaszadók többsége (39 százalék) úgy véli, hogy 300 ezer forintnak kellene lennie a legkisebb hazai bérnek teljes munkaidőben dolgozók esetében. Ez a jelenleg érvényben lévő minimumnak közel kétszerese lenne egyébként, ami a kisebb vállalkozásoknak túl nagy terhet jelente természetesen.

kormány,kormányinfó,minimálbér
Kép: Economx

A rangsor így folytatódik:

 • több, mint 400 ezer forint (19 százalék);
 • 200 ezer forint (17 százalék);
 • 400 ezer forint (16 százalék).

A lakosság 1 százaléka szerint nincs szükség minimálbérre, 2 százalékuk pedig úgy véli, nem kell emelni jövőre, elegendő az idei nettó fizetés (154 280 forint). Ez a pénz azonban még a lakhatásra sem elég sok esetben – a témáról részletesen írtunk korábbi cikkünkben.

Sokakat érintő témáról van szó, ugyanis Magyarországon ma 250 ezren kapnak minimálbért, garantált bérminimumot pedig 750 ezren, tehát összesen egymillió magyar tűkön ülve várja a kormány és az érdekképviselet szervek megállapodását az emelésről.

Nagy eltérések

Korcsoportok szerint nagyjából azonos összetételek mutatkoznak a válaszoknál, nemek szerint azonban érdekes adatok figyelhetők meg:

 • a férfiak nagyobb arányban mondták a 200-300 ezer forintos béreket,
 • míg a női válaszok a több, mint 400 ezer forintos minimálbércélnál voltak jelentős többségben.
kormány,kormányinfó,minimálbér
Kép: Economx

Az iskolai végzettség jelentős befolyásoló tényező a bérminimum megjelölésénél a Pulzus Kutató eredményei alapján. Nem véletlenül, hiszen a felsőfokú végzettségűeket kevésbé érinti nemcsak, hogy a minimálbér, még a garantált bérminimum sem. Emiatt ők 400 ezer forint felé nem igazán emelnék, az viszont egyértelműen látszik, hogy nettó 200-300 ezer közé lövik be a legkisebb bérjövedelmet.

Az alap- és középfokú végzettségűek az átlagnak megfelelően 300 ezer forintra növelnék a jelenleg kicsit több, mint 15 ezer forintos nettó minimálbért.

kormány,kormányinfó,minimálbér
Kép: Economx

Város-vidék ellentét

A lakhely szintén fontos tényező a minimálbér idealisztikus meghatározásában. Általánosságban elmondható, hogy a községekben és városokban élők magasabb béreket, míg a Budapesten és vármegyeszékhelyeken élők alacsonyabb minimálbért szeretnének 2024-től.

A budapestieknél az átlagos igényektől nagyban eltérő tendencia figyelhető meg, a következő a sorrend:

 1. 300 ezer forint (40 százalék);
 2. 200 ezer forint (20 százalék);
 3. több, mint 400 ezer forint (14 százalék);
 4. 400 ezer forint (13 százalék);
 5. nincs szükség minimálbérre (3 százalék);
 6. nem kell emelni jövőre (2 százalék).
kormány,kormányinfó,minimálbér
Kép: Economx

Községek szintjén teljesen eltérő arányok mutatkoznak:

 1. 300 ezer forint (35 százalék);
 2. több, mint 400 ezer forint (24 százalék);
 3. 400 ezer forint (18 százalék);
 4. 200 ezer forint (16 százalék);
 5. nincs szükség minimálbérre (2 százalék);
 6. nem kell emelni jövőre (1 százalék).

A Pulzus felmérése a 18 év feletti felnőtt magyar lakosság körében készült 2023. november 3 és 4. között, ezer fő megkérdezésével.A megkérdezettek statisztikai súlyozása az életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus alapján történt, a minta összetétele és a válaszadói panel reprezentatív a magyarországi felnőtt lakosságra vonatkozóan.

Elég messze vagyunk a kétezer eurós német minimálbértől

Az Eurostat elmzése három csoportba rendezi a tagállamokat a náluk előírt törvényi minimum bérek alapján.

Az elsőbe azok az országok (Luxemburg, Németország, Belgium, Hollandia, Írország és Franciaország) kerültek, ahol 1 500 eurónál magasabb a havi minimálbér.

A második kategóriába az 1 000 és 1 500 euró közötti minimálbért fizető tagok szűk köre (Szlovénia és Spanyolország) esett.

A harmadikba pedig azok az államok kerültek, amelyek 1 000 euró alatti minimálébért fizettek. Az uniós tagállamok szűk többsége (Ciprus, Portugália, Málta, Litvánia, Görögország, Lengyelország, Észtország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Lettország, Románia, Magyarország és Bulgária) ide került.

A 2013 és 2023 között eltelt 10 évben a legnagyobb mértékben a román minimálbér növekedett (14,4 százalék), ezt a litván (11,2 százalék) és a bolgár (9,7 százalék) követte, a legalacsonyabb pozitív elmozdulást pedig Málta (1,7 százalék), Franciaország (1,8 százalék) és Görögország (2 százalék) produkálta.

A jelenlegi magyar minimálbér az Eurostat statisztikája alapján 578,74 euró, míg a szomszédos tagállamokban ez így néz ki:

 • Szlovákia: 700 euró;
 • Románia: 606,12 euró;
 • Horvátország: 700 euró;
 • Szlovénia: 1203,36 euró
 • Ausztriában mivel nincs minimálbér, ezért az Eurostat nem is szerepelteti az osztrák számokat. A Numbeo adatai szerint ugyanakkor egy bécsi munkavállaló 2 906 euró nettó átlagbérrrel kénytelen beérni. A nyugati szomszédunknál tehát a fizetéseket leginkább a német jövedelmekkel lehetne összevetni.

A magyar minimálbérnél csak a bolgár alacsonyabb az unióban, ami egyébként 399 euró volt idén januárban.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...