22.7 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Mit lehet egy iráni tálon találni?

Dátum:

Megosztás:

Irán vagy Perzsia? A 16.században jobbára az oszmán birodalommal csatáztak, és Európában is vagy így hívták, vagy úgy.

Mindenesetre a perzsa és még régebbi kultúrákból, hogy a pártusokat ne is említsük, vagy a háromkirályokat, mindenesetre rengeteg emlék és kulturális kincs maradt a területen.

Ha például repülővel haladunk Dubai fele, akkor az út elhalad Siraz városa felett is, ahol az iszlám időkben betiltott bor-kultúra régebbi nyomai még a 21. században is fellelhetők. A franciák akárhogy is bizonygatják, hogy a Siraz borfajtát ők „találták fel”, azért egy néhány ezeréves várost elég nehéz kiütni a nyeregből! Pedig DNS vizsgálatot is végeztek. Biztos azt találták, hogy a DNS végére rá volt írva, hogy Made in France.

Most, hogy ott nem lehet bort termelni, marad a finom ausztrál, francia és magyar Siraz, Sirah és más nemzetiségű isteni nedű! Azt azért ne vegyük el a franciáktól, hogy a Siraz verhetetlen, ha onnan való!

Amikor kiváló európai elődjeink Irán fele jártak, sosem felejtettek el hozni valamilyen szuvenírt, és aztán büszkélkedni velük. Így történt ez a képen található tállal is.

A berlini Állami Múzeum Iszlám Művészetek részlegében található. Lerí róla, hogy egy állatövet ábrázol (méghozzá a nyugati típusút, ahol nem csak állatok, de más is van – ikrek, mérleg, nyilas stb. Persze, a primitív régiek még az ilyenekben hittek is, és ezen a tálon aztán semmi különös nincs!

A tál 1563-64 körül keletkezett Yazd városában. És csak az unalom elűzése céljából nézegessük meg a képeit! Újdonság úgy sem lesz rajta.

Ha a szűz képét nézzük, akkor valóban látunk egy arató szüzet, egy sarlót, egy kevés gabonát, meg pár csillagot. Naés? Semmi más, csak dögunalom. Vagy?

A kép tetejéről egy hatalmas fej kandikál be. Mit jelenthet ez a fej a 16-ik században, vagy még korábban, amikor ez az ábra megszületett?

Ha a tisztelt olvasónak van tippje, ossza meg velünk! Ha nincs, várja meg a következő cikket!

Montvai György

SKYTING MAGAZIN

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...

Gyerekei és felesége is volt Mihálynak, aki fejbe lőtte magát Budán – megrázó részletek

A férfi állítólag egy vadászpuskával lőtte fejbe magát. Megrázó tragédia történt Budapest II. kerületében hétfő délután. Egy Mihály nevű férfi holttestét találta meg...

Imam bayildi

Imam bayildi Magyar neve: Imam bayildi Eredeti neve: İmambayıldı Származás: Törökország Hány adag? 4 személyre Előkészítési idő:           45 perc Pihentetés / kelesztés:           00 perc Főzési / sütési idő:           50 perc Összesen: 1 óra 35...