20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Mit lehet egy iráni tálon találni? – 2

Dátum:

Megosztás:

A tányéron az arató szűz az magától értetődően megfeleltethető a Szűz csillagképnek (Virgo).

A Szűz az a betakarítás ideje, a tél előtti készletezésé. Ezért is mondjál, hogy a szűzi típusú emberek precízek, gondosan tervezők.

Kis kitérő: a népmesékben alapvetően két fajta szűz van: az egyik a boszorkány (az elmaradhatatlan fekete macskával), a másik a szolgálója – a gyönyörű, kedves szűz. Mi lehet a boszorkány titka? Nyilván nagy hatású, gonosz, nagyon erős létező – és repül a seprűjén.

Vissza a tálhoz: az a hatalmas fej, aki benéz a Szűz felett az jócskán hasonlítható a mesei boszorkányhoz! Hatalmas méretek, ördögi tekintet, boszorkányos szemöldök.

Hátborzongató!

Még hátborzongatóbb viszont egy analógia egy tudományos ténnyel! A huszadik században azonosították a tudósok a Virgo-szuperhalmazt. Ennek egyes elemeit a 18-ik században már láthatta Charles Messier, a híres francia csillagász. Ő még külön galaxisokat vélt látni, és csak a Hubble űrtávcső segítségével vált biztossá, hogy ez egy kb. 2000 galaxisból álló szuperhalmaz. Kb. 50 millió fényévre van a központja, de akkora tömeg koncentráció, hogy ha nem ellensúlyozná a mi Tejutunk gravitációs vonzása – sokkal közelebb van, bár sokkal kisebb -, akkor egyszerűen kiszippantana minket a világűrbe. Vagyis a Szűz irányából a világmindenség egyik hatalmas erőjű galaxis csoportosulása látszik, mely hatalmas veszélyt jelentene, ha nem maradnánk benne a Tejútban.

 Nade akkor felmerül egy egyszerű kérdés, hogy ha valami csak 300 éve ismert – és akkor is csak kis részben, és az, hogy ez egy hatalmas csillagászati objektum-rendszer, akkor, hogy kerülhetett fel egy 16-ik századi tálra? Az alapján világos, hogy a tudás ráadásul még régebbi?

Továbbá, hogy lehet a népmeséink „sztárja” valaki? Azok vajon hány évesek lehetnek?

A vizuális tapasztalás egy dolog, és már az is megoldhatatlan kérdést vet fel. Honnan tudták a régiek, hogy hihetetlen gravitációs tere van egy ilyen rendszernek? Azt a kérdést nem is feszegetve, hogy több száz (ezer?) évvel Newton előtt ez, hogy jöhetett a képbe?

Na, megint elszúrtam valamit! Próbáltam egy érdekes múzeumi tárgy ábráját megmagyarázni a kedves olvasónak, és erre jól összezavartam a gondolatait – remélem! A kép a Vega Csillagászati Egyesület honlapjáról való.

Montvai György

SKYTING MAGAZIN

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...