16.8 C
Budapest
2023. október. 1. vasárnap

Most kaptuk: vegyi fegyvereket találtak egy budapesti egyetemen

Dátum:

Megosztás:

Háromféle halálos gázt találtak.

Ripost információi szerint háromféle, halálos és pusztító gázt találtak az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem társadalomtudomány tanszékén apró, alig néhány milliméteres kapszulákban. Úgy tudni, hogy a kapszulák egy része az első világháborúban bevetett mustárgázt tartalmazta, míg a másik részükben tabun, avagy másként a GA nevű gáz volt, amely szintén halálos idegméreg. Megbízható információk szerint a kapszulák további részében egy másfajta gáz lapult, amely az első kettőhöz hasonlóan igencsak veszélyes anyagot tartalmazott. 

Úgy tudni, hogy a minifiolákból több tucatot is találtak, a felfedezésük után pedig azonnal értesítették a rendőrséget és vélhetően a katasztrófavédelmet is. A lap úgy tudja, hogy a kapszulákat és a bennük lévő mérges gázokat később a honvédség szállította el az intézményből. 

A Ripost az üggyel kapcsolatban megkereste a rendőrséget, ahol értesüléseinket nem cáfolták, ám szűkszavú válaszukban a nyomozás érdekeire hivatkozva bővebb felvilágosítást nem adtak: 

Az Ön által kérdezett esettel kapcsolatban – a folyamatban lévő eljárás érdekére tekintettel – a nyomozás jelenlegi szakaszában tájékoztatást nem áll módunkban adni

– közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Egyelőre tehát nem tudni, hogy pontosan hol és hogyan kerülhettek a kapszulák és a mérges gázok az intézménybe, azonban információink szerint ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja. Egy névtelenséget kérő szakértő azt is elmondta a lapnak, hogy a talált mennyiség nemcsak azért veszélyes, mert ez a mennyiség az említett gázokból akár Pest vármegyeszerte pusztítást okozhatott volna, hanem azért is, mert nemcsak a kereskedelmüket, de még a tárolásukat is tiltja egy szabályzat. 

A Ripost az üggyel kapcsolatban felkereste az egyetemet, válaszukkal cikkünket frissítjük. 

Halálos idegmérgek

mustárgáz, avagy a kén-mustár erős hólyaghúzó hatást vált ki az érintett felületeken, akár a bőrön, akár a tüdőben vagy a szemeken. Mivel a mustárgázzal bőrön át megmérgezett emberek először tünetmentesek, így kezdetben észre sem veszik a mérgezést, főleg, hogy a gáz áthatol a ruházaton is. 24 órán belül azonban kezdetben erős bőrirritáció és viszketés lép fel, amely fokozatosan sárga folyadékkal telt hólyagokká alakul, amely valójában kémiai égést jelent. Ez lehet első-, másod-, sőt akár harmadfokú égés is. Ha szemet ér a vegyület, az fájni kezd és felduzzad, átmeneti vakságot idézhet elő, míg belélegezve vérzést és hólyagosodást idézhet elő a légzőrendszerben, amely tüdőödémát is okozhat. 

Ha az égés súlyos, azaz több mint 50 százalékát érinti a testfelületnek, halált is okozhat. Ez borzalmas szenvedésekkel jár, ugyanis akár két hétig is eltarthat, de az enyhébb égésekből is hónapokig tart a felépülés, a mérgezett személy pedig fokozottan ki van téve a rák kockázatának.

Első alkalommal az első világháborúban vetették be a németek a belgiumi Ypresnél.  A mustár-vegyületeket 1993 óta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény, a CWC szabályozza. 

tabun, avagy más néven a GA gáz erős, cseppfolyós halmazállapotú idegméreg. ami a gerincoszlop üzenettovábbító képességét teljesen blokkolja, így az áldozat elveszti kontrollját a saját teste felett. Ekkor nem csak a pupilla tágul ki, de az emésztés és a légzés is leáll, az ember képtelen a ki- és a belégzésre egyaránt, így az áldozat megfullad. Az anyag bőrön át szívódik fel, és már kisebb mennyisége is halálos. 

Bár Németország nagy mennyiségben gyártott belőle a második világháború idején, végül nem vetették be. Irak felhasználta a kurd gerillák ellen.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...