frisshireink logo
tehénfing

Most mi van a tehenekkel? (1)

Két ismert sajtóorgánum (BLOOMBERG és PBS Newshour) kifejtette, hogy mi is a baj a tehenekkel?

A két cikk a tehén böfögésének az éghajlatváltozásra gyakorolt jelentős hatását tárgyalja, és javaslatokat tesz a hatás csökkentésére. A Bloomberg cikke az Európai Unió metánkibocsátásának csökkentésére irányuló célkitűzésére összpontosít annak érdekében, hogy 2030-ra elérje éghajlati céljait. A cikk kiemeli a stockholmi Királyi Technológiai Intézet legújabb tanulmányát, amely azt javasolja, hogy az EU csökkentse jelenlegi kibocsátását. 50%-kal csökkenteni a tehénállomány méretét e cél elérése érdekében. A tanulmány azzal is érvel, hogy egy ilyen csökkentés csak minimális hatással lenne a tejtermelésre és a marhahús árára.

Eközben a PBS Newshour cikke további részletekkel szolgál a tehénböfögés kérdésével és a globális felmelegedéshez való hozzájárulásával kapcsolatban. Azt állítja, hogy a tehenekkel kapcsolatos kibocsátások felelősek az emberi eredetű üvegházhatású gázok 15-20%-áért világszerte. A cikk megemlíti a kibocsátás csökkentését segítő különféle módszereket is, amelyeket feltárnak, beleértve az állattenyésztési étrend megváltoztatását, az alacsonyabb károsanyag-kibocsátású tehenek tenyésztését, sőt a teheneknél a metántermelés blokkolására szolgáló vakcinák vagy gyógyszerek kifejlesztését is.

Összességében mindkét cikk hangsúlyozza a szarvasmarha fontos szerepét a globális felmelegedésben, és rámutat az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulásuk csökkentésére. Ezekből a darabokból egyértelműen kitűnik, hogy ha előre akarunk lépni klímacéljaink teljesítésében, akkor marhahúsiparunkkal kapcsolatban drasztikus intézkedéseket kell hozni – különösen az állományméretek tekintetében – a jövőbeni környezeti hatások mérséklése érdekében.

Ezek alapján lehet, hogy akkumulátoros teheneket kell tenyészteni? Holnap utánajárunk annak, hogy mi is az igazság?

Híreink