17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Mutatjuk, mire figyeljen, ha fotózna a tűzijáték alatt..

Dátum:

Megosztás:

A tűzijáték minden évben rengeteg embert vonz Budapestre, idén pedig minden eddiginél látványosabb tűzijáték lesz augusztus 20-án.

Ebben az óriási tömegben pedig mindig vannak olyanok, akik nem elégednek meg a nézelődéssel, hanem meg is szeretnék örökíteni a csodás fényeket.

Nekik gyűjtöttünk össze egy csokor jótanácsot, melyek segíthetnek a tökéletes fotó elkészítésében:

20230813budapest magyarorszag tuzijatek augusztus 20
Ez azért nem az amatőr liga, de idáig is lehet fejlődni. FORRÁS: SHUTTERSTOCK/ZGPHOTOGRAPHY

Nem mindegy, mivel

A tűzijáték fotózása nem egyszerű kihívás elé állítja a fényképezőket. Nem mindegy tehát, hogy mivel próbáljuk ki ezt a sportot. Alap tükörreflexes gépek már jók lehetnek, erősebb kompakt masinák is, a mobiltelefonok közül viszont inkább a komolyabb darabokkal készíthető csak olyan kép, ami akár már monitorméretben is élvezhető.

NÉHÁNY FÉNYKÉPEZŐN, ÉS MOBILON MÁR KÜLÖN TÜZIJÁTÉK MÓD IS TALÁLHATÓ, EZT MINDENKÉPPEN ÉRDEMES KIPRÓBÁLNUNK, HA ILYEN KÉSZÜLÉKÜNK VAN.

Soha ne használjunk vakut!

A legfurább, amit az ember koncerteken, olimpiai megnyitókon vagy akár tűzijátékon lát, az az, hogy a nézők közt szinte állandó a vakucsillogás. Ez azért fura, mert ilyenkor látszik, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs a fényképezésről.

Ebben az esetben ugyanis szinte a végtelenbe villantanak egy olyan fényforrással, ami alapvetően arra van kitalálva, hogy 1-3 méterre található tárgyakat megvilágítson. Ez még nem is lenne olyan nagy baj, de a kamera ilyenkor fel van készülve a vaku villanására, ami azt jelenti, hogy egy viszonylag világos terepre számítva megpróbálja leképezni a világot, és ehelyett nagyot koppan a sötétségen, ami fogadja.

Tehát még egyszer:

ESTE, VAGY SÖTÉTBEN A VAKUZÁST HASZNÁLJUK CSAK 2-3 MÉTERES KÖZELSÉGBEN LÉVŐ TÉMA LEFÉNYKÉPEZÉSÉHEZ, TŰZIJÁTÉKON, SPORTESEMÉNYEN FELEJTSÜK EL!

Egyébként lassan a közeli képekhez sem kell a vaku, mert egy mai fejlettebb kamera, vagy okostelefon sokkal jobb képet készíthet az éjszakai módjával, mint úgy, ha a témát egy hirtelen fehér fénnyel megvilágítjuk.

Mindenestre a tűzijáték fényképezéskor biztos, hogy csak rontunk a vakuzással.

Használjunk hosszú záridőt

Amennyiben a választott gép megengedi, érdemes hosszú záridőt használni, mert így a robbanás teljes folyamata megörökíthető. Szép, rajzos képek készíthetőek ezzel a módszerrel és a modern telefonok éjszakai módja is pontosan így csinál kiváló képeket nagyon kevés fény mellett is. Viszont van ennek a módszernek egy hátránya is, mégpedig az, hogy így nehéz megfogni a gépet anélkül, hogy bemozdulna. Éppen ezért:

20230816tuzijatek rossz digitalis zoom

A digitális zoom nem csodaszer, ne használjuk! FORRÁS: ORIGO

Őrizzük meg a tartásunkat

Egy éjszakai, hosszú záridővel készült kép elkészítésénél nagyon fontos, hogy mozdulatlanul tartsuk a fényképezőt, így ha csak tehetjük, támaszkodjunk ilyenkor neki valaminek, tartsuk vissza a levegőt a fotózás pillanatában, vagy ami az igazán jó megoldás, használjunk valamilyen állványt.

Manapság már nem csak a fényképezőkhöz, de a mobilokhoz is kapható rengeted véle állvány, amire a telefont ráerősítherjük és fixen tarthatjuk. Kaphatóak még olyan „gimbal”-ok is, amelyek segítenek a kézremegésünket semlegesíteni, így a telefont nem kell letámasztani a földre. Ez egy zsúfolt rakparton amúgy sem lenne túl könnyű feladat.

Ne használjunk digitális zoomot

A régi kompaktosok „kezében” maradt benne a reflex, hogy ész nélkül zoomoljanak. Ezt mindenképpen el kell felejteni, ha az ember telefonnal akar fényképezni. Van ugyan egy ritka csoportja a telefonoknak, melynek tagjai rendelkeznek optikai zoommal, de amelyek nem, azok supán digitálisan belenagyítanak a képbe és ez nem úgy történik ám, mint a Mission Impossible jeleneteiben, hogy a végtelenségig éles, részletes képet kapunk. A közönséges halandók ekkor többnyire életlen, kockás, használhatatlan képet kapnak valami ilyet:

Inkább utólag trükközzünk a képkivágással, hiszen a mai gépek már akkora képeket készítenek, hogy azokból egy jó részt levágva még mindig értelmezhető marad a méret, és a téma hangsúlyosabb lesz.

A tükörreflexes gépek tulajdonosaira természetesen ez nem vonatkozik, náluk szerencsére nincs lehetőség a digitális zoomra.

+1 Tartsuk tisztán a lencsét

Az ember nem is gondolná, hányszor fordul elő, hogy egy rossz kéztartásnak köszönhetően zsír kerül az optikára. Ilyenkor érdemes egy mikroszálas kendővel letörölni azt – jó, ha egy ilyen mindig van nálunk, ha bármikor is fotózni szeretnénk –, mert különben a legjobb kamera vagy telefon is rossz, homályos képeket készít.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...