22.7 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

NAPÚT – 2

Dátum:

Megosztás:

Mielőtt nekiesnénk a kép személyeinek elemzéséhez, foglalkozzunk kicsit a körülményekkel!

A világ – talán – leghíresebb ebédlője és ami benne van.

Ahogy említettük már, Milánóban található a Santa Maria delle Grazie templom, melynek ebédlője vagy vacsorázó helye a Cenacolo Vinciano. Amikor rohangálunk mindenféle város mindenféle templomában, nem is tudjuk, hogy mindegyikben óriási élmények és tudás vár, ne legyünk japán turisták (elnézést kérek persze tőlük, ők is rendes emberek).

Az ebédlőt az idők viharában még istállónak is használták, a második világháborúban az egész templomot lebombázták. Kész csoda, hogy az ebédlő fala viszonylag épségben megúszta! Többszöri nekibuzdulásra sikerült restaurálni, és a restaurátorok csak kevés óriási hibát vétettek, de erről majd, amikor odaérünk!

Jézus lábánál a kép alján még egy ajtót is vágtak, hogy egyszerűbb legyen a közlekedés a templomba! Abban az időben úgy látszik tele volt a piac mindenféle szenttel és egyházi témájú képpel, egy lyuk ide vagy oda nem számított.

Aztán jött a világhírnév, amit persze az amerikai marketing, könyv- és filmipar fújt fel végtelenre. Dan Brown: A Da Vinci kód óriási hézagot volt hívatott betömni. Tömegeknek hiányzott valami a szakrális világból, a hitből és Jézusból. Erre pompásan fel lehet építeni egy krimit, meg egy csomó érdekes majdnem igazságot. Be kell valljam, nekem is tetszett. De nem ártott volna a hatalmas érdeklődést kihasználva az igazi tudást is megosztani!

Ezt ismerjük mi is: Az István a király zseniális opera, tökéletes zene, remek dramaturgia – lehetne történelmileg igaz is, de erről talán máskor beszélgetünk.

Tény, hogy Leonardo da Vinci Vincitől nem messze, Anchiano-ban látta meg a napvilágot. Az is tény, hogy édesapjának egy nem törvényes gyermeke volt. Az már egy pletyka, hogy édesanyja egy magyar szolgálólány volt. Ezt persze nem tudhatjuk, de pletykának érdekes!

Sőt az is tény, hogy a fő kép felett balra az oldalfalon IV. Béla leánya, Szent Margit látható. Mit keres Milánóban egy magyar szent? A kép elkészültekor – egészen 1943-ig – még „csak” Boldog Margit volt. A kép felirata: „B. Margherita filia regis Ungarie”. Csak nem vonzotta valami különös dolog Leonardot a szeretet és fegyelem mintaképéhez, aki véletlenül magyar volt?

Hogy a kép ne romoljon tovább, ezért manapság időpontra kell menni és csak kis csoportokat engednek be a klimatizált terembe, csak egy szűkre szabott időben.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...

Gyerekei és felesége is volt Mihálynak, aki fejbe lőtte magát Budán – megrázó részletek

A férfi állítólag egy vadászpuskával lőtte fejbe magát. Megrázó tragédia történt Budapest II. kerületében hétfő délután. Egy Mihály nevű férfi holttestét találta meg...

Imam bayildi

Imam bayildi Magyar neve: Imam bayildi Eredeti neve: İmambayıldı Származás: Törökország Hány adag? 4 személyre Előkészítési idő:           45 perc Pihentetés / kelesztés:           00 perc Főzési / sütési idő:           50 perc Összesen: 1 óra 35...

A póker evolúciója: A régi kocsmáktól az online asztalokig

A póker az ügyességi, stratégiai és pszichológiai játék évszázadokon átívelő, gazdag történettel rendelkezik. Az ipar különlegessége, hogy rövid időn...