17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

NAPÚT – 3: AZ Utolsó vacsora szereplői – Simon

Dátum:

Megosztás:

Miután a kép az utolsó vacsorát ábrázolja, ezért nem meglepő, hogy 12 apostol (jelentése: küldött) és Jézus szerepel rajta.

Ugyanakkor a 12-es szám gyanús is lehet, netán az év hónapjait jelenti? Ez feltételezésnek egész jól hangzik, de járjunk utána! Ha az apostolokat a zodiákus jegyeivel tudjuk azonosítani, akkor nyert ügyünk van!

Az apostolok sorrendben a képen:

Bertalan, ifj. Jakab, András – Júdás, Péter, János – Jézus – Tamás, id. Jakab, Fülöp – Máté, Tádé, Simon – ha balról jobbra „olvassuk”. Persze amikor a zodiákust ábrázoljuk, akkor sokszor a jobbról balra „írás” a kényelmesebb. Ha a Nap járását követjük egy atlaszban, akkor is az északi féltekén jobbról balra megy a Nap! Kövessük mi is ezt!

Jobbról balra haladva az első apostol Simon.

Róla a Magyar Katolikus Lexikonban ezeket lehet megtudni:

Simon a zelótákhoz tartozott, Kánából származott. A zelóták fanatikus Róma ellenes csoport volt.

Nevük egyik jelentése: „a buzgó”.  Erős, robbanékony, optimista alkat volt. A kőművesek, tímárok, vésnökök egyik védőszentje.

Nem véletlen, hogy erős, robbanékony alkat. És vajon milyen a március? Akkor ébred a természet, akkor robbannak ki a föld alól a növények, nem véletlen, hogy a márciust – pontosabban a március végén bekövetkező nap-éj egyenlőséget – követő hónapot a kossal azonosítjuk.

A kos jele kettős.

Egyrészt jelzi azt az ellenállást nem tűrő erőt, amivel egy kos neki tud rohanni bárminek, ha rájön a lelkesedés. A kos szarva adja ekkor a motívum alakját. Másrészt ez az ábra a kínai zodiákusban a kutyát jelképezi. A kutya, amikor csóválja a farkát, felülről nézve azt az örömet jelzi, hogy végre elkezdődött az új világ. A szimmetria azt is jelzi, hogy egyforma messze vagyunk a tél legsötétebb napjától és a nyár legvilágosabb napjától.

Simon a képen: most egy világosabbra retusált képet veszünk elő, amin könnyebb Simonra ismernünk. A régebben retusált kép előnyeiről későbben lesz szó.

Energikus, erős, karakteres fej. Határozott, gyakorlatias. Márciusban még nincsenek igazán színek, egyszerű Simon ruhája is. A természet ébredése, a kitörni készülő tavasz nem utolsó sorban azt is jelentette, hogy eleink a koshoz a Mars bolygót kapcsolták.

Gondolom nem lepődünk meg majd azon, hogy tőle balra milyen zodiákus jegyet ábrázol a következő apostol, de erről legközelebb!

Montvai György 

SKYTING MAGAZIN

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...