1.7 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

NAPÚT – 8: AZ Utolsó vacsora szereplői – Tamás

Dátum:

Megosztás:

A nyár Tamással fejeződik be: ő a Szűz.

Furcsa nem, a Szűz jegye az nem egy tipikus női jegy? Régebben az is volt. A férfi volt a vadász, a férfi őrizte a házat és környékét, ugyanakkor a nő volt a ház működtetője, még ha barlang is volt az a ház.

Vagyis ő volt az, aki készült a télre, a Szűz volt az, aki készítette az ételeket. Az ő racionalitása működtette a házat. Az ősz elején nem a lírai, szerelmes dalok ideje van, bár „még nyílnak a kerti virágok”, hanem a fennmaradás biztosítása, mely a nőiség másik szent feladata és képessége! Ő képviseli a racionalitást is.

Ezért is Tamás a Szűz (nem csak azért, mert nincs nő az apostolok között).

Tamás a hitetlen, pontosabban hisz ő, de szeretné fizikailag is megtapasztalni a dolgokat. Neki összegezni kell, neki meg kell magyarázni. Nem véletlen, hogy a képen ő egy nagy agyaló!

Persze ennél még van több Szűz is, hiszen a macska is az, meg a boszorkány is, meg az aratás utáni begyűjtés is, meg még sok minden. Ne felejtsük: minden csillagjegy és minden figura a képen egyformán fontos, csak Jézus emelkedik ki.

A szűz egyik furcsaságát rejti az az iráni tál is, amit szeptember 12-én elemeztünk. Nem semmi!

A Nap ilyenkor eléri az őszi napéjegyenlőséget, és kezd egyre lejjebb menni.

Tamás még ezt is csak akkor hiszi, ha látja. Ő Tamáskodik ugyebár.

Tamás oktat – lásd a kéztartását a kinagyított részleten – csak a számoknak hisz, ő a tipikus racionális ember.

Apokrif evangéliumok szerint Mária mennybemenetelének hírében ugyancsak kételkedett, és jelet kért az Úrtól bizonyságképpen, amelyet meg is kapott egy, az égből lehulló öv formájában. Innen is eredeztetik egyik jellemzőjét: „Aki kétszer kételkedett”. De a mikor megkapta a várt jelet, akkor teljesen és feltétel nélkül hitt. Ezt sose felejtsük el! Mi is sokszor kételkedünk, de hagyjuk magunkat meggyőzni!

Montvai György

SKYTING MAGAZIN

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...