frisshireink logo
nasca

Nasca vonalak rejtélye (1)

Maria Reiche Paul Kosokkal 1939-ben. Maria Reiche német származású perui matematikus és régész volt, leginkább a Nazca-vonalak kutatásairól ismert. Paul Kosok amerikai történelemprofesszor volt, aki a Nazca-vonalakat is kutatta.

maria reiche és paul kosok

Ő volt az első, aki észrevette, hogy ezeket a furcsa jelöléseket szándékosan tették a sivatag talajára. A vonalak azonban olyan nagyok és olyan részletesek, hogy lehetetlen megmondani, milyen célt szolgálhattak a talajszintről. Csak, amikor a modern repülőgépek átrepültek felettük, akkor lehetett teljes mértékben felmérni méretük és összetettségük valódi terjedelmét.

A Nazca vonalak közel 500 négyzetkilométernyi területet fednek le, és több mint 800 különböző figurát tartalmaznak, beleértve az állatokat, geometriai alakzatokat, növényeket és humanoid figurákat, amelyek mindegyike hihetetlen pontossággal készült. Úgy gondolják, hogy néhányuk egészen i.e. 500-ig nyúlik vissza, amikor a régió számos bennszülött csoportnak adott otthont, mint például a Nasca vagy a Paracas kultúra.

A régészek úgy vélik, hogy ezek a jelképek jelentős spirituális jelentőséggel bírhattak az alkotók számára, mivel sok tudós hasonlóságokat fedezett fel köztük és más ősi vallási szimbólumok között, amelyeket akkoriban Peru környékén találtak. Azt is felvetették, hogy egyfajta csillagászati naptárként használták őket, vagy egy módja annak, hogy a sámánok eljuthassanak spirituális birodalmakba a vonalakon belüli bizonyos utakon való járás által kiváltott transzszerű állapotokon keresztül.

Bármi legyen is a pontos céljuk, nyilvánvaló, hogy azok, akik létrehozták ezeket a geoglifákat, lenyűgöző mérnöki ismeretekkel rendelkeztek, és a környezetük zordsága ellenére is képesek voltak valami szépséget és csodát alkotni. Olyan örökséget hagytak maguk után, amely közel kétezer évvel később is rabul ejti az embereket a világ minden tájáról. A látványos rajzokat övező rejtély csak nőhet, amíg egyszer s mindenkorra fel nem tárjuk titkukat!

Híreink