0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Nem fejlődik a virágom! Lehet, hogy rossz a zenei ízlésem?

Dátum:

Megosztás:

Emlékeznek a Bor, mámor, Provence című filmben, amikor Francis Duflot (Didier Bourdon alakította) énekelt a szőlőnek, és különleges, varázsos bor született? Persze szakértelem és szeretet és még sok minden kell hozzá, de a Coin Perdu a varázsát mégis a zenének köszönhette – talán!

Maga az a gondolat, hogy a zene hatással lehet a növényekre sokak számára elég hihetetlennek tűnhet. Először 1962-ben végeztek kísérleteket ennek kapcsán, amikor megállapították, hogy a különböző dallamok igenis pozitív hatással lehetnek a növények fiziológiájára.

Dr. T. C, Singh első kutatásai során megfigyelte és megállapította, hogy a növényeknek van érzékszervi érzékelése és reagálnak a hanghullámok kelltette rezgésekre. A vizsgált növények magassága 20%-kal nőtt klasszikus zene hallatán.

Később 1973-ban Dorothy Retallack már a különböző zenei stílusok hatásaira volt kíváncsi. Ugyanazt a növényfajt több laboratóriumban vizsgálták és mindenhol eltérő aláfestést kaptak a növények. Kísérlete bebizonyította, hogy a klasszikus zenét „hallgató” növényeknek nemcsak jobb a növekedési üteme, de kétszer olyan egészségesebbek is mint rockzenét hallgató társaik, akik sajnos a kísérlet végére inkább elszáradtak, mintsem tovább hallgassák azt.

A „The sound of Music and Plants” c. könyvben olvashatunk arról a kísérletről, amelyben a növények a zene forrása felé nőnek, mint ahogy egy napraforgó fordítja fejét az éltető napsugarak felé.

A növények úgy érzékelik a rezgéseket, hogy a hanghullámok rezgéseit a növények protoplazmája, a sejt élő anyaga fogadja. A periodikusan mozgó hangfrekvenciák felkavarják a növényekben található citoplazma, a sejtmagot kitöltő anyag mozgását.

A protoplazma így örök mozgás állapotában van, az eredmény pedig egy erős élettel teli növény.

Nemcsak kifejlett példányok mutatnak változást hanghatásra. Azok a csírák, amelyeknek zenét játszottak, dúsabbak és lombosabbak lettek növekedés közben.

Sokak szerint nem egyedül a zene az, ami hatással van a növényekre, de ugyanez elmondható a beszédre és a madarak csicsergésére is.

Ha sok zenét hallgat otthon, vagy munkahelyén folyamatosan szól a rádió és mégse látja a növényeken a pozitív változást, lehet érdemes elgondolkodnia, hogy növényeinek kifinomultabb ízlése lehet, mint Önnek…

a kép: Marion Cotillard, Russell Crowe at A GOOD YEAR Gala Premiere – Toronto International Film Festival, Roy Thomson Hall, Toronto, Canada, ON, September 09, 2006

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...