19.4 C
Budapest
2024. május. 30. csütörtök
NyitólapEgyébNem fejlődik a virágom! Lehet, hogy rossz a zenei ízlésem?

Nem fejlődik a virágom! Lehet, hogy rossz a zenei ízlésem?

Emlékeznek a Bor, mámor, Provence című filmben, amikor Francis Duflot (Didier Bourdon alakította) énekelt a szőlőnek, és különleges, varázsos bor született? Persze szakértelem és szeretet és még sok minden kell hozzá, de a Coin Perdu a varázsát mégis a zenének köszönhette – talán!

Maga az a gondolat, hogy a zene hatással lehet a növényekre sokak számára elég hihetetlennek tűnhet. Először 1962-ben végeztek kísérleteket ennek kapcsán, amikor megállapították, hogy a különböző dallamok igenis pozitív hatással lehetnek a növények fiziológiájára.

Dr. T. C, Singh első kutatásai során megfigyelte és megállapította, hogy a növényeknek van érzékszervi érzékelése és reagálnak a hanghullámok kelltette rezgésekre. A vizsgált növények magassága 20%-kal nőtt klasszikus zene hallatán.

Később 1973-ban Dorothy Retallack már a különböző zenei stílusok hatásaira volt kíváncsi. Ugyanazt a növényfajt több laboratóriumban vizsgálták és mindenhol eltérő aláfestést kaptak a növények. Kísérlete bebizonyította, hogy a klasszikus zenét „hallgató” növényeknek nemcsak jobb a növekedési üteme, de kétszer olyan egészségesebbek is mint rockzenét hallgató társaik, akik sajnos a kísérlet végére inkább elszáradtak, mintsem tovább hallgassák azt.

A „The sound of Music and Plants” c. könyvben olvashatunk arról a kísérletről, amelyben a növények a zene forrása felé nőnek, mint ahogy egy napraforgó fordítja fejét az éltető napsugarak felé.

A növények úgy érzékelik a rezgéseket, hogy a hanghullámok rezgéseit a növények protoplazmája, a sejt élő anyaga fogadja. A periodikusan mozgó hangfrekvenciák felkavarják a növényekben található citoplazma, a sejtmagot kitöltő anyag mozgását.

A protoplazma így örök mozgás állapotában van, az eredmény pedig egy erős élettel teli növény.

Nemcsak kifejlett példányok mutatnak változást hanghatásra. Azok a csírák, amelyeknek zenét játszottak, dúsabbak és lombosabbak lettek növekedés közben.

Sokak szerint nem egyedül a zene az, ami hatással van a növényekre, de ugyanez elmondható a beszédre és a madarak csicsergésére is.

Ha sok zenét hallgat otthon, vagy munkahelyén folyamatosan szól a rádió és mégse látja a növényeken a pozitív változást, lehet érdemes elgondolkodnia, hogy növényeinek kifinomultabb ízlése lehet, mint Önnek…

Most népszerű

Hasonló hírek