16.8 C
Budapest
2023. október. 1. vasárnap

Nincs elég pénz, iskolákat érintő fontos programot kellett megrövidíteni

Dátum:

Megosztás:

A 2023/2024-es tanév kezdetével visszatért az iskolatej program, de költségvetési okokból kevesebb napon kaphatnak tejtermékeket a gyerekek.

ELŐZMÉNYEK

Az iskolatej program Magyarország EU-s csatlakozásakor, 2004-ben indult. A kezdeményezés bevezetésekor még csak az általános iskolások számára volt biztosított az iskolatej, majd lehetőség nyílt az óvodások és középiskolások ellátására is. A program részeként az egészséges élelmiszereken kívül játékos formában hívják fel a tanulók figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára, elősegítve a diákok ismereteinek bővítését is.

A program újraindult Magyarországon, de már csak hetente három nap kapnak tejtermékeket az iskolás gyerekek, míg korábban négy vagy öt napon is volt erre lehetőség – írja az agrarszektor.hu.

Ezekre a tejtermékekre uniós támogatás hívható le, amit a hazai költségvetésből egészítenek ki.

A koronavírus-járvány előtt évente 3-4,5 milliárd forint támogatással működött a program. Amikor a pandémia idején bezárták az iskolákat, a programot is felfüggesztették, a nemrég kezdődött tanévben azonban ismét biztosított a lehetőség.

A célra fordítható pénz szűkössége azonban komoly korlátot jelent. A programra kapott uniós forrás összege fix, az állami támogatás pedig a szakemberek szerint nem emelkedhet a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta a portált, hogy a program keretében

egy átlagos évben összesen 3-4 millió liter tej, 4-5 millió liter ízesített tej, 1,5-2 millió kilogramm joghurt és 250-300 tonna ömlesztett sajt fogyott.

A két deciliter tejre vetített támogatás zsírtartalomtól függően 50-90 forint, ízesített tejnél 40-80, míg például a joghurtnál 110-120 forintot tesz ki.

„Az EU-ban az iskolaprogramok felülvizsgálata zajlik, reméljük, hogy ez azt is jelenti, hogy akár emelkedhetne is az uniós támogatási rész. A hazai támogatás természetesen a nemzeti költségvetéstől függ leginkább” – közölte Harcz Zoltán.

Nehezíti a programot az is, hogy a 75 millió forint feletti szállításokra közbeszerzést kell kiírni, ezért a feldolgozók egy része ügyel arra, hogy ez alatt a szint alatt maradjon.

A portál kiemeli, hogy az iskolatej ügye nemcsak edukációs, hanem szociális célokat is szolgál. Számtalan gyerek esetében, különösen a szegényebb régiókban ugyanis az iskolatej az egyetlen tartalmas és egészséges táplálék, amihez hozzájuthatnak.

Videó

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...