20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Orbán Viktor: 2024 a gazdaság növekedésének éve lesz

Dátum:

Megosztás:

Augusztus lehet az a hónap, amikor fordulat lehet abban, hogy a bérek növekedése magasabb lesz, mint az infláció – minderről Orbán Viktor beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő jelezte: kemény őszünk lesz, a cél az, hogy a bérek növekedése nagyobb legyen, mint az infláció.

A miniszterelnök bízik bene, hogy az év végén az árak emelkedése és a bérek növekedése közel azonos szinten lesz. Míg 2023 az infláció letörésének éve volt, 2024 a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz – mondta Orbán Viktor.

Ha bérekről van szó, akkor a B-közép rigmusa az érvényes: még, még, még, ennyi nem elég! – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök elmondta, hogy a rendszerváltás idején átálltunk egy magán gazdasági rendszerre, akkor nagyon mélyről indultak a fizetések. A béremelések mértéke sohasem lehet elég – tette hozzá. Mint mondta, segítik a munkaadók és a munkavállalók tárgyalásait, de csak a legvégső esetben avatkoznak közbe. Azért dolgozunk, hogy augusztus után a bérek utolérjék az áremelkedés mértékét – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette:Augusztus lehet az a hónap, amikor fordulat lehet abban, hogy a bérek növekedése magasabb lesz, mint az infláció.Jelezte: kemény őszünk lesz, hogy a bérek növekedése nagyobb legyen, mint az infláció. A miniszterelnök bízik bene, hogy az év végén az árak emelkedése és a bérek növekedése közel azonos szinten lesz.

Fontos, hogy az év második fele korrigálja a nehéz első félévet

A miniszterelnök elmondta, hogy 2012-től beállt a gazdaság stabil működése. Azóta nem volt olyan éve, sőt negyedéve se a családoknak amikor az árak gyorsabban emelkedtek volna mint a bérek. Persze ennek az emberek érezhették az ellenkezőjét, de a valóság az, hogy reálbércsökkenés 11 éve nem volt. Ezzel szemben az idei év első felében volt. Az első félév ezért nagyon nehéz év volt, ezért fontos, hogy második félév korrigálja az első félévet – húzta alá.

ORBÁN VIKTOR RÁMUTATOTT, HOGY AZ ÁREMELKEDÉSEKNEK VOLT EGY OLYAN RÉSZE, AMI MAGYARÁZHATÓ VOLT.

A háború miatt ellátási zavarok léptek fel, jöttek a brüsszeli szankciók, ami az egekbe emelte az energiaárak. De volt egy olyan rész is, ami nem látott indokoltnak. Igaz ez a nagy multikra, amelyek sokkal magasabban tartották az árszintet, mint amit a tisztességes profit szempontja elfogadhatóvá tett volna. Éppen ezért ez ellen védekezni kell. Lebeszélni őket erről nehéz, itt a kormánynak fogakat, karmokat erőt kellett mutatni. A szabályok viszont meghozták az eredményt – magyarázta a kormányfő.

Kiemelte azt is, hogy a versenyhivatalnak a jövőben is megmaradnak azok a lehetőségei, amelyekkel sikerült az inflációt és az árakat megfékezni, azaz folyamatos lesz a versenyhivatal jelenléte, hogy a multik ezekhez az árspekuláns trükköket ne alkalmazzák.

2024 a gazdasági növekedés újraindításának az éve lesz

A miniszterelnök közölte, hogy míg 2023 az infláció letörésének éve volt, 2024 a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz. Mint mondta, a banki hitelkamatok emelkedése például a vállalkozók számára megfizethetetlen, így alacsonyabb kamatozású hitelek kellenek.A munkahelyek ügye kiemelt, célunk, hogy minden magyarnak legyen munkahelye, mert mi munkaalapú gazdaságról beszélünk. Ma 4,8 millió ember dolgozik, ez 2010-ben 3,6 millió körül volt

– mondta.

Hangsúlyozta, a jövőben továbbra is mindent megtesznek a rezsicsökkentésért. Tavaly 4 ezer milliárddal volt több a rezsi. A rezsicsökkentés fenntartásáért a kormány mindent megtesz, miként eddig is, a jövőben is segítik a családokat.Ez havonta 181 ezer forinttal támogat minden családot, ennyivel fizetne többet minden család, amit nem tudnának kifizetni.A magyar rezsicsökkentést meg kell védeni. Brüsszel szemét ez szúrja, mert itt fizetik a legalacsonyabb gázárat. Pedig számos országnak saját energiaforrásai vannak, mi importáljuk, mégis többet fizettetnek a saját polgáraikkal, mint mi. Ezért támad minket Brüsszel, de erre nem lehetünk tekintettel – szögezte le Orbán Viktor.

Orbán
A kormány mindent megtesz a rezsicsökkentés megvédéséért. FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

Energiabiztonságra van szükség

A múlt heti diplomáciai nagyüzemről elmondta, ha nincs energia, megáll az ország, a gazdaság, az élet, ezért energiabiztonságra van szükség. – Eddig az oroszoktól Ukrajnán keresztül jött minden, de ma szankciók vannak, az ukránok pedig most azt mondják, 2024-ben nem fog rajtuk keresztül jönni semmilyen energia. Ezért mi más útvonalat kerestünk, délről. Törökországnak nincs saját gáz és olaj kitermelése, mégis kulcsszereplő a kérdésben. Minden gáz, amit délről be tudunk hozni, Törökországon keresztül jön, a kezükben van a csap – mondta.

A keleti nyitás sikere

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Azerbajdzsán esetében a tervek között szerepel egy árambeszerzései lehetőség is.Katarba pedig a német kancellár is kénytelen volt elmenni, hogy cseppfolyós gázt szerezzen, és mi is ezt szeretnénk elérni.Meg is egyeztünk, hogyan érkezik cseppfolyós gáz Katarból az emírrel – közölte a kormányfő. Óriási előnnyel rendelkezik Magyarország, hogy évek óta építi a kapcsolatait a Kelettel. Magyarország ereje az eszében van, és aki hamarabb érti meg a dolgokat, az előnybe kerül. Évekig gúnyolódott a magyar sajtó azon, hogy miért barátkozik Magyarország a Türk országokkal. A következő évtizedekben meghatározó lesz ez a térség – fejetette ki.Ezek a kapcsolatok most kamatoznak, mert előrébb vagyunk, mint több más ország. 

Mi nem akkor kezdtünk fegyveripart fejleszteni, amikor kitört a háború – mondta Orbán Viktor. Az utóbbi eredménye, hogy Zalaegerszegen megnyílt egy fegyvergyár. A gondolkodás nem hatalmi kérdés – tette hozzá.Ha jó, színvonalas vitákhoz vezet el minket az ellenzék, akkor az jót tesz az országnak.  

Orbán
Nagy siker a magyar rendezésű atlétikai világbajnokság. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

Orbán Viktor: A külföldiek a szép arcunkat látják

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az atlétikai világbajnokság esetében a létesítmény fantasztikus, mert barátságos. Külön gratulált Halász Bencének és a többi magyar sportolónak. Ez a világbajnokság bizonyítja, hogy az emberi életez jól járul hozzá, a sportolók viszik Magyarország jó hírét – tette hozzá.A külföldiek a szép arcunkat látják.  

Mindez nagy dolog. Ha távolabbról nézem, akkor idefigyel a világ, és a sporton kívüli élet is megy ezekben a létesítményekben. A Puskás stadionban több koncert volt idén, mint focimeccs – fejtette ki a kormányfő. Nem áll meg a nyugati világ kulturális produkciója Bécsnél, hanem eljön ide is.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...