0.5 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Óriási robbanást észlelt a NASA az űrben

Dátum:

Megosztás:

Hatalmas bolygóütközés poros utófényét észlelték csillagászok. A kozmikus karambol egy tőlünk 3600 fényévre lévő csillagrendszerben történt, de a robbanás akkora volt, hogy még a Földről is könnyedén látni lehetett.

Az eseményt a NASA egyik űrszondája észlelte, amely eredetileg aszteroidák után kutat, ám műszerei révén még a távoli bolygóütközést, és a keletkezett porfelhő által produkált utófényt is észlelni tudta.

A felfedezés ugyanakkor nem valósulhatott volna meg egy kíváncsi csillagász nélkül, aki az ASASSN-21qj jelű, a Földtől mintegy 3600 fényévnyire csillagrendszert kémlelte, és egy szokatlan fényességváltozásra lett figyelmes. A csillag fényességének intenzitása megduplázódott infravörös tartományban, majd három évvel később látható fényben elhalványult.

Egy csillagász a közösségi médiában rámutatott, hogy a csillag az optikai elhalványulás előtt infravörös tartományban több mint ezer napon át fényesedett. Már akkor tudtam, hogy valami nagyon szokatlan esemény tanúja voltam. Hogy őszinte legyek, ez a megfigyelés alaposan megdöbbentett engem”– írta a kiadott közleményben Matthew Kenworthy, a Nature magazinban megjelent tanulmány társszerzője.

Bolygóütközés (illusztráció)FORRÁS: AFP/LYNETTE COOK

A detektálást követően a kutatók még két évig figyelték az ASASSN-21qj-t, többek között azt vizsgálták, hogyan változik a fényessége az idő múlásával. A megfigyelés szerint a két jégbolygó összeütközése három évvel az ASASSN-21qj látható fényben való halványulása előtt megduplázta a rendszer fényességét infravörös hullámhosszon.

A KUTATÓK ÁLTAL LEFUTTATOTT SZIMULÁCIÓK SZERINT A KÉT BOLYGÓ AZ ÜTKÖZÉS UTÁN NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL EGYETLEN ÉGITESTTÉ OLVADT ÖSSZE.

A csillagászok még nem fejezték be az ASASSN-21qj és a bolygóroncsok megfigyelését. Az elkövetkező években is tanulmányozni fogják a rendszert, és arra számítanak, hogy a törmelékfelhő szétterül a megsemmisült bolygók pályája mentén. A porfelhő felől érkező szórt fényt a földi teleszkópok mellett a James Webb űrteleszkóp is figyelni fogja.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...