0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Őrült mélységbe, tíz kilométerre akarnak lefúrni a kínaiak

Dátum:

Megosztás:

A kínai tudósok megkezdték egy 10 000 méteres lyuk fúrását a földkéregbe. Ez a legmélyebb fúrás, amit valaha is megpróbáltak az országban.

A csapat 10 kőzetrétegen keresztül lefelé fúrva azt reméli, hogy a kréta időszakból származó kőzetekhez, a kréta rendszer néven ismert réteghez jutnak, amelynek kora akár 145 millió éves is lehet.

A projekt, amelynek a közelmúltban kezdődött meg a földmunkája, a Bloomberg szerint felhasználható lenne az ásványkincsek azonosítására, valamint segíthetne a környezeti kockázatok, például a földrengések és vulkánkitörések felmérésében.

A kínai fúrás helyszíneFORRÁS: YOUTUBE

A lyuk, bár lenyűgözően mély, nem lesz a legmélyebb ember által készített lyuk a Földön. Ezt a címet az északnyugat-oroszországi Kola-félszigeten található Kola szupermély fúrás viseli. Az 1970. május 24-től a Szovjetunió összeomlásáig tartó projekt során a lyuk legmélyebb ága 11 034 méterrel a tengerszint alá ért.

A szovjet csapat megállapította, hogy a mélyen a föld alatt lévő kőzetek sokkal nedvesebbek, mint amire számítottak. A tudósok azt gondolták, hogy a víz nem hatol be ilyen mélyen a kőzetekbe. Arra is számítottak, hogy a kontinens gránitja alatt bazaltréteget találnak, mivel ezt találták az óceáni kéregben. Ehelyett a vulkáni gránit alatt metamorf gránit volt. Mivel a kontinentális kéreg végig gránit volt, ez bizonyítékul szolgált a lemeztektonikai elméletre, amelyet akkoriban kezdtek szélesebb körben elfogadni, amikor elkezdték a fúrást.

A föld mélyébe fúrást sok minden nehezíti. Egy amerikai csapat az 1960-as években 183 méter mélyre jutott a tengerfenék alá, és 13 méter bazaltot fúrt át az óceáni kéreg legfelső rétegében, mielőtt a projektet rossz irányítás és pénzügyi gondok miatt leállították.

Videó

„A fúrási projekt konstrukciós nehézsége ahhoz hasonlítható, mintha egy nagy teherautónak kellene két vékony acélkábelen haladnia” – mondta a kínai állami hírügynökségnek (Xinhua) a legújabb kínai erőfeszítésekről Szun Csinseng (Sun Jinsheng), a Kínai Mérnöki Akadémia akadémikusa.

Bármennyire izgalmas a terv, a fúrás siker esetén is csak a felszínt karistolja. A földkéreg a szárazföldeken átlagosan körülbelül 30 kilométer vastag, bár a hegyvonulatok alatt akár 100 kilométert is elérheti. Messze vagyunk még attól, hogy elérjük a földköpenyt.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...