16.8 C
Budapest
2023. október. 1. vasárnap

Palócz Éva: a második félév jobb lehet, de nem lesz gyors visszapattanás

Dátum:

Megosztás:

A GDP-visszaesés elsősorban belső okokra vezethető vissza. A reálbércsökkenés miatt ugyanis jelentősen csökkent a fogyasztás, a kedvezőtlen körülmények pedig visszafogták a vállalati és állami beruházásokat

– mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Palócz Éva szerint gyors visszapattanás sem várható, előrejelzéseik szerint a harmadik negyedév is negatív számot hozhat.

2023 második negyedévében is csökkent idehaza a bruttó hazai termék, így negyedik egymást követő negyedévben maradt negatív tartományban a GDP, amit Palócz Éva szerint elsősorban nem külső, hanem belső tényezők okoznak. A szakértő az InfoRádió Aréna című műsorban hangsúlyozta: a növekedés legfontosabb tényezője, hogy a lakossági fogyasztás hogyan alakul.

A Kopint-Tárki vezérigazgatójának szavai alapján beigazolódni látszanak a korábbi előrejelzések, miszerint az idei évben – különösen az első félévben – negatív reáljövedelem-változás lesz, vagyis az infláció magasabb a jövedelmek emelkedésénél. Az első félévben az átlagbérek 15-16 százalék körül emelkedtek, a nyugdíjak pedig pontosan 15 százalékkal, az infláció átlagos mértéke viszont 23,6 százalék volt, ami 7-8 százalékos reálbércsökkenés – magyarázta.

„Ilyen körülmények között viszont magától értetődő, hogy a fogyasztás csökkenni fog; és ez meg is látszott a kiskereskedelmi forgalmon, ami 9 százalékot meghaladó zsugorodást szenvedett el”

– mondta a szakértő, és a csökkenés másik belső tényezőjeként a beruházásokat említette, kiemelve, hogy a vállalati beruházásokat a rendkívül magas hitelkamatok fogják vissza, az államiakat pedig a költségvetés helyzet; Palócz Éva szerint a költségvetés nagyon kiköltekezett, az első félév pedig nagyon rossz számokat hozott. Az, hogy idén már 1200 milliárd forintnyi beruházást húztak ki, az építőipart is nagyban visszafogja – mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy „ez vajon már a gödör alja”, Palócz Éva azt mondta, várakozásaik szerint a harmadik és negyedik negyedév jobb lehet, mint az első félév volt, de Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azon kijelentésével, miszerint gyors visszapattanás várható, nem értenek egyet, a Kopint-Tárki előrejelzésében nem ez szerepel. Azt gondolják, hogy még a harmadik negyedév is negatív számot fog hozni, bár nem olyan súlyosat, mint a mostani. Már csak azért is, mert a lakossági fogyasztási kedv nem fog jelentős mértékben élénkülni – vélekedett.

2024

Az InfoRádió Aréna című műsorában az is elhangzott, hogy a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet jövőre

2-2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, miközben a kormány várakozása 4 százalék.

A vezérigazgató szerint a 2024-es év legfőbb kockázatát a költségvetés jelentheti, aminek már az idei évben is „súlyos strukturális problémái buktak a felszínre”. Mint fogalmazott, a tavalyi év ment a levesbe: olyan óriási kiadások voltak a választások idején, amibe minden költségvetés berokkant volna; ennek volt köszönhető, hogy az államháztartási hiány 6,2 százalékos lett, az EU-ban a legmagasabb. A Kopint-Tárki idénre is magas hiányt vár, és félőnek tartják, hogy jövőre sem fog tudni pozitív ösztönzőket adni a növekedésnek, nevezetesen az állami beruházások révén.

Palócz Éva lehetséges pozitív kockázatként említette az uniós forrásokat, amivel – bizonyos mértékig –számoltak is a 2,5 százalékos előrejelzésükben. Szerinte ez egyébként nem fekete-fehér kérdés, hogy jön, vagy nem jön pénz, a legvalószínűbb, hogy valamennyi jönni fog, csak nem az egész – tette hozzá.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...