16.8 C
Budapest
2023. október. 1. vasárnap

Parancsnokukat vesztették a rettegett orosz ejtőernyősök, de nem ez a legnagyobb bajuk

Dátum:

Megosztás:

Elesett az orosz elit egységek egy újabb parancsnoka. Vaszilij Popov a 247. Gárda légi rohamezred parancsnoka volt, és az ukrajnai front déli részén folyó harcokban vesztette éltét.

A 38 éves főtiszt már az ezred második parancsnoka, aki meghalt az összecsapásokban: az egység a tavaly februári invázió első napjaiban vesztette el Konsztantyin Zizevszkij tábornokot. A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) emlékeztet rá, hogy a most elesett Vaszilij Popov csak alig pár hete vette át az alakulat irányítását. Az amerikai szakértők szerint a 247. ezred katonáinak egy része a front délkeleti részén, a Donyeck-Zaporizzsja régióban folyó harcokban próbálja megállítani az ukrán erőket. Több kisebb ellentámadást hajtottak már végre, amelyek azonban csak kevéske eredményt hoztak.

Az egykor rettegett hírű ejtőernyősök rendkívül súlyos veszteségeket szenvedtek az ukrajnai hadjáratban. A BBC orosz szolgálata és a Mediazona hírportál kutatásaiból az derült ki, hogy ez év február végéig, bizonyíthatóan, 1522 deszantos halt meg Ukrajnában. Azonban a Bellingcat holland oknyomozó portál egyik újságírója, Christo Grozev már tavaly áprilisban arról számolt be, hogy az orosz légi rohamcsapatok a harcok első heteiben elveszíthették a legjobb ejtőernyőseik legalább 90 százalékát. Ezt a megdöbbentő állítást látszik alátámasztani a moszkvai védelmi minisztérium azon bejelentése is, amely szerint a Légideszant Egységek (oroszul: vozdusno gyeszatnije vojszka, VDV) lényegében már nem tekinthetők elit alakulatoknak.

Pedig a háború kitörése előtt nagyon is az orosz haderő krémjéhez tartoztak.

Olyannyira, hogy a legtöbb fegyveres konfliktusban részt is vettek. Ahogy egykor, a náci Németországban a Fallschirmjägereket, vagyis az ejtőernyős vadászokat „Hitler tűzoltóinak” nevezték, úgy az orosz VDV katonái a „Putyin problémamegoldói” nevet érdemelték ki. A rendkívül jól kiképzett ejtőernyős egységek teljesen gépesítettek, vagyis külön a számukra tervezett könnyű, páncélozott járművekkel rendelkeznek. Így a földet érést követően mint gépesített gyalogságként harcolhatnak. Csecsenföldtől a Krím-félsziget annektálásán keresztül, a 2022. január elejei kazahsztáni zavargások leveréséig a legrázósabb helyzetekben vetették már be őket.

A VDV 45. dandárjához tartozó orosz ejtőernyősök Kazahsztán fővárosában Almatiban. Forrás: X / World conflicts
A VDV 45. dandárjához tartozó ejtőernyősök Kazahsztán fővárosában, Almatiban. Forrás: X / World conflicts

Elődeik, az egykori szovjet hadsereg ejtőernyősegységei ugyancsak kétes hírnévre tettek szert. Kulcsszerepet játszottak az 1956-os magyarországi forradalom leverésében, vagy az 1968-as prágai tavasz elfojtásában. A VDV katonáit ennek megfelelően az ukrajnai háború legfontosabb összecsapásaiban dobták harcba.

A Kijev elleni offenzíva kezdetén ejtőernyősök szállták meg az ukrán fővároshoz közeli Hosztomel repülőterét, hogy biztosítsák az utánuk érkező csapatszállító gépek és helikopterek leszállását. Ám az ukrán Nemzeti Gárda 4. Gyorsreagálású Dandárja hamar megfutamította a nehézfegyverek és légi támogatás nélkül harcoló ejtőernyősöket. Ugyan pár napra rá az oroszok ismét megrohanták a levegőből a repteret, de később kénytelenek voltak feladni azt, mert

a csatákban annyira megsérültek a kifutópályák, hogy az egész létesítmény használhatatlanná vált.

Hasonló kudarccal végződött a légiroham-csapatoknak az a kísérlete is, amit a Kijevtől délre fekvő Vaszilkiv légikikötőjének elfoglalására tettek. Február 27-én pedig a Hosztomeltől északra lévő Bucsában pusztították el ukrán Bayraktar TB-2 drónok a deszantosok legalább száz harcjárművét, a benne utazókkal együtt.

Videó

Bucsa nemcsak ezért lett szégyenfolt az orosz ejtőernyősök becsületén, hanem azért a mészárlásért is, amit a civilek körében követtek el.

Még egy újabb látványos vereség érte még a VDV alakulatait, amikor a Harkivért dúló harcokban rárontottak egy katonai kórházra, de az ukrán erők keményen visszaverték őket. A súlyos veszteségek és több parancsnokváltást követően az ejtőernyősegységek Bahmut környékén tűntek fel újra. A Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner zsoldosainak állásait vették át azzal az ígérettel, hogy a véres összecsapásokban megszerzett pozíciókat megtartják, sőt onnan majd tovább nyomulnak előre.

Ebből azonban az ukrán ellentámadás miatt nem sok valósult meg.

Az orosz hadseregben talán még némi tiszteletnek örvendő légideszantosok mostanában a front délkeleti részén kísérilik meg visszaszerezni korábbi hírnevüket és kisebb ellenlökésekkel igyekeznek feltartóztatni az ukrán offenzívát. Azonban a harcok súlyosságát mi sem mutatja jobban mint az, hogy egy éven belül már a második parancsnokukat vesztették el.

Forrás

Videó

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...