0.4 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Párizsban, a romantikus fények városában csak az élvezet számít!

Dátum:

Megosztás:

opera pillanatfelvetel 2023 10 05 012743 www.whitepress.com
parizsban-a-romantikus-fenyek-varosaban-csak-az-elvezet-szamit

Romantika, szerelem, meghittség, kaland – nagyjából így vélekednek a legtöbben Párizsról. Nyilván nem tévednek nagyot, ugyanakkor skatulyázás helyett a legjobb ötlet személyesen is megtapasztalni, mit kínál a fények városa.

Mert még a végén kiderülhet, hogy sokkal több rejtőzik benne a szerelmesek által létrehozott sztereotípiáknál!

Mi az, ami kihagyhatatlan Párizsban járva?

Sorolhatnánk a híresebbnél híresebb épületeket, helyszíneket, de ezek felsorakoztatásához bőven elegendő egy naprakész úti könyv. Amiről azonban a szavak nyelvén nehéz mesélni, ám megtapasztalni szinte kötelező, az a francia gasztronómia, és annak minden íze, illata. Ha már a zsebben pihen a Párizs repjegy, akkor kezdődhet a tervezgetés, meg persze a gyomor ráhangolása az extázist adó ízélményekre. Mert azokból akad bőven a franciák fővárosában is. Bár hozzátartozik az igazsághoz, hogy ez a fajta kényeztetés nem Párizs sajátossága, hanem úgy egészében jellemző a franciákra.

A croissant az egyik legtöbbet emlegetett finomság, aminek a különböző reprodukciói itthon is kaphatóak. Ám aki már kóstolta az eredetit, pontosan tudja, párja nincsen. Egyrészt tűzforrón szolgálják fel még a legegyszerűbb, legkisebb kávézókban is, és nem azért, mert egy perccel előtte vették ki a mikróból, hanem azért, mert előtte egy perccel sült meg a sütőben. Ez, azaz a frissen elkészítés hagyománya nem csupán a croissant-ra igaz, hanem minden másra is, mint például a bagettre, vagy a szendvicsekre, esetleg egyéb édességekre. A francia reggelizés akkor az igazi, ha minden roppanós, még lehetőleg meleg. De ha már akad a tányéron mondjuk egy illatos, még majdnem forró bagett, akkor a belevalót is érdemes közelebbről szemügyre venni. Igazi, hamisíthatatlan, köpült vaj – önmagában ez a feltét aranyat ér, és gyakorlatilag nincs is szükség másra. De nem Franciaországról, és nem gasztronómiai csúcskalandozásról beszélnénk, ha kihagynánk a sajtokat. A sajtokat, amik világhírűek, amik küönlegesek, és amiknek a hasonmásai meg sem közelítik azt, amit az eredeti variációk kínálnak. Sokízűséget, ízlelőbimbókat kényeztető kalandozásokat, valódi élményeket.

Az előétel is laktat?

opera pillanatfelvetel 2023 10 05 012724 www.whitepress.com
parizsban-a-romantikus-fenyek-varosaban-csak-az-elvezet-szamit

Vigyázat! A vendéglátások, sőt az éttermi kiszolgálások olykor meglepően bőségesek, sokrétűek. Nem egyszer a sajtok pusztán az előétel részét képezik, és akkor ez tényleg csak egy kis bevezetés. A tengeri herkentyűk és egyéb különlegességek még csak ezután következnek. A legjobb tehát mértékletességet tanúsítani azért, hogy minden is beleférjen a tányérba, meg persze a francia ízek után áhítozó gyomorba.

Hova érdemes még a finom ízekért elrepülni?

opera pillanatfelvetel 2023 10 05 012705 www.whitepress.com
parizsban-a-romantikus-fenyek-varosaban-csak-az-elvezet-szamit

A pastizz hazájába, azaz Máltára. Ha a repjegy Málta felirattal már megvan, akkor jöhet egy kis előzetes gasztronómiai körkép. Az előbb emlegetett finomság egy tradicionális sós péksütemény, ami nélkül nem indulhat egyetlen nap sem. Míg az imqaret hasonlóan hagyományos, datolyás, azaz édes desszert, ami egyetlen asztalról sem hiányozhat. És ha már fentebb szóba kerültek a francia tengeri herkentyűk, akkor a máltaiakat sem hagyhatjuk ki, ugyanis a lampuki jellegzetes helyi halfajta, ami enyhe ízéről is felismerhető, így a halakért kevéssé rajongók is esélyes, hogy nem menekülnek el előle.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....