17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Pentagon: Észak-Korea biológiai fegyvereket fejleszt

Dátum:

Megosztás:

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, Észak-Korea továbbra is aktív biológiaifegyver-programot működtet, és minden valószínűséggel az egyetlen ország a világon, amely fertőző betegségeket okozó ágenseket állít elő.

A védelmi minisztérium a biológiai hadviselés elleni védekezés felülvizsgálatáról szóló jelentésében (Biodefense Posture Review, BPR) kiemeli, hogy Észak-Korea Kínához, Oroszországhoz és Iránhoz hasonlóan rendelkezik azzal a tudással és képességgel, hogy szükség esetén ilyen fegyvereket vessen be.

Ezek az országok a múltban kutatták, Észak-Korea pedig a mai napig tanulmányozza a fertőző vagy ragályos betegségeket terjesztő kórokozókat. Az említett országok is valószínűleg megőrizték a kórokozók és toxinok bevetéséhez szükséges tudásukat – szerepel a dokumentumban.

A jelentés tartalmazza az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szembeni, biológiaifegyver-képességekből fakadó fenyegetéseket, továbbá az ilyen fenyegetettség esetén szükséges hazai és külföldi intézkedéseket.

A nemzetvédelmi stratégia a vegyi és biológiai fegyverek egyre növekvő kockázatát vázolja fel

– mondta Deborah Rosenblum, a Pentagon nukleáris, vegyi és biológiai védelmi programokért felelős államtitkár-helyettese a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS) tartott washingtoni előadásán szerdán.

Aggodalomra nem csak Kína és Oroszország miatt van okunk. Továbbra is a meglévő és a kialakulófélben lévő biotechnológiák lehetséges következményeire kell összpontosítanunk, amelyeket olyan céllal használhatnak fel, amely nincs összhangban a biológiai és vegyi fegyverekről szóló egyezménnyel (BWC)

– mutatott rá a politikus.

A jelentésben szerepel, hogy az Egyesült Államok értékelése alapján Észak-Korea és Oroszország olyan biológiaifegyver-programokat működtet, amelyek sértik a BWC szabályait, használatuk és elterjedésük pedig óriási kihívást jelenthet nemzetbiztonsági, lakossági, mezőgazdasági és a környezetvédelmi szempontokból is.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...