12.3 C
Budapest
2023. október. 4. szerda

Rejtélyes felfedezés: aranykincsekkel megrakott hajót találtak a sivatagban

Dátum:

Megosztás:

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb régészeti lelete annak az ötszáz éve eltűnt hajónak a felfedezése, amelyet a délnyugat-afrikai sivatagban találtak meg aranyérmékkel és más kincsekkel a fedélzetén.

Bizarr látványt nyújtott a sivatagi homokból előkerült vitorlás

A Bom Jesus (A jó Jézus) egy portugál lobogó alatt hajózó vitorlás volt, amely a korabeli feljegyzések szerint 1533. március 7-én, pénteken futott ki Lisszabonból, Portugáliából, hogy Afrika megkerülésével Indiába jusson.

Az Atlanti-óceán délnyugat-afrikai partvidékén még „csendes” időben is erős a hullámverés. FORRÁS: ELTER TAMÁS

A vitorlás azonban sohasem érkezett meg a nyugat-indiai Goába,

ÉS EGÉSZEN 2008-IG ISMERETLEN MARADT A SORSA,

amikor is a namíbiai sivatagban gyémántbányászati műveletek során rábukkantak az eltűnt vitorlás roncsaira.

A namíbiai sivatag atlanti partvidékén számos hajóroncs került a sivatag homokjába. FORRÁS: EXPRESS/GETTY

Amikor a Bom Jesus egy heves viharban elsüllyedt a délnyugat-afrikai partok közelében, éppen úton volt Indiába olyan kincsekkel megrakva, mint az arany, az elefántcsont és a réz. A száraz sivatagi körülmények között kiválóan konzerválódott fa hajótestben

KÉTEZER SZÍNARANY PÉNZÉRMÉT ÉS NAGY MENNYISÉGŰ RÉZTÖMBÖT FEDEZTEK FEL,

szinte teljes épségben. A feltételezések szerint a Bom Jesus akkor süllyedhetett el, amikor egy erős viharban túl közel sodródott a parthoz és egy víz alatti sziklának ütközött.

Egy 16. századi vitorlás egykorú metszeten. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Az ütközés erejétől a hajótest – amit elárasztott a betörő víz –, először megdőlt, majd felborult. Délnyugat-Afrika atlanti partvidéke, különösen Namíbia és a Jóreménység-fokának térségében már régóta hírhedt a tengerészek között a hirtelen lecsapó erős viharairól. Az antarktiszi eredetű Benguela-áramlat hideg vize lehűti a partvidéket.

A Jóreménység-foka. FORRÁS: ELTER TAMÁS

Namíbia sivatagos partjainál pedig a hideg és páradús tengeri levegő összekeveredik a forró és száraz sivatagi légtömegekkel, ami miatt nagyon gyakran üli meg sűrű köd a Csontváz-partnak nevezett térséget. A sivatag ráadásul folyamatosan terjeszkedik a tenger rovására, így az a partvonal, ami több száz éve még víz alatt állt, ma már a sivatag része. Ez a magyarázat arra, hogy mit keres a Bom Jesus roncsa a sivatagi homokdűnék között.

Kincsesládát, fegyvereket és használati tárgyakat is találtak

A roncs állapota azt bizonyítja, hogy a hajótörést okozó vihar különösen heves lehetett, bár az emberi maradványok hiánya (néhány szétszórt csonttöredéken kívül) arra utal, hogy a fedélzeten tartózkodó legénység nagy része túlélhette a katasztrófát, és talán kijutott a közeli partra.

A Bom Jesus heves viharba kerülhetett, és ez okozta a végzetét. FORRÁS: ANCIENT ORIGINS

Dr. Noli, a Dél-afrikai Tengerészeti Régészeti Kutatóintézet vezető archeológusa ehhez kapcsolódva azt nyilatkozta, hogy ez a partszakasz mind a távoli, mind pedig a közeli múltban a viharairól volt hírhedt, így a hajóroncs megtalálása önmagában nem érte nagy meglepetésként.

A FELTÁRÁS SORÁN TALÁLTAK AZONBAN EGY ARANYPÉNZEKKEL MEGRAKOTT KINCSESLÁDÁT,

és az ebben fellelt érmék alapján sikerült megállapítani, hogy azok egy 1533-ban elsüllyedt portugál hajóról származnak.

Egy arany pénzérme, ami a Bon Jesus roncsából került elő.FORRÁS: THE NAMIBIAN

Mindez új megvilágításba helyezte a kincses hajó eredetének kérdését

– nyilatkozta dr. Noli az ausztrál News com. hírportálnak. Az alapos feltárás során azonban nemcsak aranyat, hanem más értékes korabeli használati tárgyakat, így többek között míves bronztálakat, valamint kardokat, régi navigációs eszközöket, továbbá bronzágyúkat is találtak a roncs maradványai között. Dr. Noli csapata felfedezett egy muskétát is, amelynek legalább 500 évesre becsülik a korát.

A portugál vitorlás roncsai között talált 500 éves muskéta. FORRÁS: THE NAMIBIAN

Noha magáról a Bom Jesus történetéről csak keveset tudunk, a roncs alapján a szakértők azt feltételezik, hogy vitorlás a portugál királyi haditengerészet kötelékébe tartozott, amelynek nagyobbak, hatékonyabbak és tartósabbak voltak a vitorlásai, mint a korabeli portugál és spanyol kereskedelmi hajók. A portugálok jellemzően ezeket az erősebb és jobban felszerelt hajóegységeket használták a hosszú távú utakra. A hajóroncs rakománya alapján Dr. Noli és más tudósok is úgy vélik, hogy a Bom Jesus Lisszabonból Afrika déli csücskének megkerülésével Nyugat-Indiába tartott.

Kezdeményezik, hogy nyilvánítsák szabadtéri múzeummá a különleges roncsot

Ma a Bom Jesus a legrégebbi ismert és legértékesebb hajóroncs, amelyet valaha is felfedeztek a szubszaharai Afrika nyugati partjainál. Azt a vidéket, ahol a hajót megtalálták, Sperrgebietnek, vagyis „tiltott területnek” hívják azután a több száz német telepes után, akik a századforduló idején gyémánt után kutattak ebben a régióban.

Navigációs eszközök a Bom Jesusról. FORRÁS: STATESBORO HERALD

A CNN információi szerint a DeBeers gyémántcég és a namíbiai kormány közös gyémántkutatási műveleteket folytat a térségben,

EZÉRT A TERÜLET TOVÁBBRA SEM LÁTOGATHATÓ.

A hajóroncsot azonban védetté nyilvánították, és a bányavállalat – bizonyos korlátok között – hajlandó lehetővé tenni a megtekintését a nagyközönség számára. Az is felvetődött, hogy a Bom Jesus roncsát nyilvánítsák szabadtéri múzeummá, de arra még várni kell, hogy ez meg is valósuljon.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Változtak a fizetési meghagyásos eljárás szabályai

Több helyen is módosult a fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvény október 1-jétől. Magyarországon a 3 millió forintot meg nem...

Özönlik a szemét a Balaton déli partjára

Lakosságarányosan aZ öt legtöbb szemetet termelő település közül négy Somogy vármegyében található. Ráadásul mind a négy nyáron közkedvelt...

Csökkenti a lakossági gáz árát a kormány

Gázárszabályozással összefüggő miniszteri rendeletet módosított a kormány. Ennek lényege, hogy egységesítették a gáz megajoule-ban megadott árát. Ez a...

Új üzemanyag jön a kutakra – itt vannak a részletek

2035 után csak szintetikus üzemanyaggal lehet belső égésű motoros autót értékesíteni az unióban, a szabályozás már most készül. Az...