2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Részleges holdfogyatkozás lesz szombaton – hanganyag

Dátum:

Megosztás:

Egy távcsővel vagy egy madárnéző binokulárral akár otthonról is megcsodálhatjuk a csillagászati jelenséget, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban viszont a legmodernebb eszközökkel tehetjük ezt meg, ráadásul csillagászok elmagyarázzák azt is, mire kell figyelni.

Az év egyik legjelentősebb csillagászati eseménye lesz szombaton, amikor a részleges holdfogyatkozás jelenségét több mint egy órán át lehet szabad szemmel észlelni. Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor

a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül és bolygónk kitakarja a Holdra érkező napfényt.

A pályáját járó telihold ilyenkor először a Föld félárnyékába lép be, majd az árnyékkúp kerek, kissé homályos széle látszólag „beleharap” a holdkorongba. Ha a fogyatkozás során csak a Hold egy részét takarja ki a földárnyék, részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold teljesen elmerül az árnyékkúpban, akkor pedig teljes holdfogyatkozásról van szó. Ám ilyenkor sem tűnik el a Hold az égről, mindössze nagyon elsötétedik, és többnyire a vörös különböző árnyalataiban pompázik.

Videó

Szombaton 21 óra 34 perckor a délkeleti égbolton, 40 fokos magasságban lesz látható a Hold, amelybe a Föld árnyéka „beleharap” a déli pólus közelében. Ezt követően,

22 óra 15 perckor lesz a legnagyobb a fogyatkozás, de ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarja ki a földárnyék.

Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter mint egy koronaként trónol a földárnyék pereme fölött. Ezután a Hold megkezdi kilépését, így egyre kisebb területre vetül az íves árnyék, és egyre inkább elsodródik nyugat felé.

Szombati Halloween-program a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

A különleges alkalmat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban halloweeni rendezvénnyel ünnepelhetik az érdeklődők. Szabó Norton bemutató csillagász azt mondta az InfoRádióban, hogy ha szép, derült lesz az ég szombaton este, akkor várhatóan 21:30 és 22:30 óra között akár szabad szemmel is látható lesz a csillagászati jelenség. Hozzátette: ilyenkor az a kép tárul elénk, hogy egy kis körív eltakarja a Hold déli részét, közben pedig „igazán érdekes színárnyalatot vesz fel, ugyanis a Föld légkörén átmenő fény sárgás, narancssárgás színűre festi majd egész este a teliholdat.”

Szabó Norton kitért arra is, hogy a részleges holdfogyatkozás látványosságát otthonról is élvezhetjük,

nem kell hozzá más, csak egy távcső vagy egy madárnéző binokulár.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban szombaton délután 17 órától várják majd az érdeklődőket, akik az óriás kupolában lévő óriás távcsövekkel figyelhetik meg a Föld árnyékát a Holdon, melynek a krátereit, hegyeit és völgyeit is meg lehet majd tekinteni a csillagászati jelenséggel együtt. A kertből és a főépület tetőteraszáról pedig kisebb távcsövekkel lehet majd gyönyörködni a részleges holdfogyatkozásban. Közben szakképzett csillagászok mondják majd el, pontosan mit és mire kell figyelni, valamint kérdéseket is fel lehet tenni nekik.

A csillagász hozzátette: a meteoritvizsgálat keretein belül mikroszkópokkal vehetik szemügyre a látogatók a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait, sőt a meteoritgyűjtemény számos darabját, azaz a világűrből származó köveket a kezükbe is vehetik a vendégek. További érdekesség az érdeklődők számára, hogy a Bolygószimatoló Laboratórium lombikjaiba zárt űrparfümöket megszagolva bárki a Naprendszer egzotikus égitestjein érezheti majd magát.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...