20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Sarc a SZÉP-kártyás pénzekre: fontos határidő jár le május 31-én!

Dátum:

Megosztás:

Pórul járhatnak azok a SZÉP-kártya tulajdonosok, akik 2023. május 31-éig nem költik el a 2022. október 15. napjáig a számlára utalt munkáltatói támogatást.

A veszélyhelyzet idején hatályos 381/2022. kormányrendelet szerint fő szabályként a pénzforgalmi szolgáltató a SZÉP-kártya-juttatásként átutalt, az utalást követő legalább 365 napos időszak alatt fel nem használt pénzeszköz erejéig és terhére 15 százalék egyszeri díjat számítanak fel évente két alkalommal, március 20. és szeptember 20. napján.

A legfrissebb hírek itt!

Nagyon fontos, hogy ettől eltérően első ízben 2023. május 31-én fogják a díjat felszámítani az adott számlára 2022. október 15-e előtt átutalt, és azon jóváírt, fel nem használt összeg után. Természetesen azon pénzeszközre, amely után a díjat már levonták, az ismételten nem számítható fel.

A pénzforgalmi szolgáltatónak a felszámított díj felét a SZÉP-kártyával összefüggésben közvetlenül felmerülő működési költségeire és marketingköltségeire kell fordítania, a másik felét pedig a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére kell megfizetnie, a felszámítását követő 10 napon belül (nyilvántartási szám: 20-01-0001187, székhely: 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1. III. em. 4.).

A SZÉP-kártya-támogatás összege után a munkáltató már megfizette a közterheket, így a 15 százalék díj lényegét tekintve a magánszemély adózott jövedelmét terhelő szankció, ha ezt a jövedelmet, vagy annak egy részét meghatározott időn belül nem költi el a kormányrendeletben felsorolt célokra. Érdemes tehát a díjjal sarcolható összegeket május 31-éig felhasználni.

Azt is fontos tudni, hogy 2022. január 9-étől megszűntek a SZÉP-kártya alszámlái, ami azt jelenti, hogy lényegesen egyszerűbbé vált a kártya felhasználása, amellyel a következő szolgáltatások vásárolhatók meg:

– szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR’08 55.10., 55.20., 55.30.),

– belföldi utazásközvetítés és belföldi utazásszervezés (TEÁOR’08 79.11-ből belföldi szálláshely foglalása és belföldi utazás foglalása, 79.12-ből belföldi előre összeállított utazási csomagok értékesítése),

A legfrissebb hírek itt!

– a szálláshelyen igénybe vehető és a szálláshely-szolgáltatással együttesen fizethető bármely szolgáltatás,

– fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR’08 96.04),

– éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR’08 56.10.),

– egyéb vendéglátás (TEÁOR’08 56.29.),

– egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR’08 86.90-ből a fizioterápiás szolgáltatás, a dentálhigiéniai kezelés, a diagnosztikai szolgáltatás, a terhesgondozás és az egyéb, máshová nem sorolt humán-egészségügyi ellátás),

– előadó-művészet (TEÁOR’08 90.01.),

– múzeumi tevékenység (TEÁOR’08 91.02.),

– növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR’08 91.04.),

– vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR’08 93.21.),

– testedzési szolgáltatás (TEÁOR’08 93.13.),

– egyéb sporttevékenység (TEÁOR’08 93.19-ből a verseny- és lovaglóistállók tevékenysége, a sporthorgászat és a sportesemények, a szabadidős sportrendezvények nevezési, regisztrációs díja),

– belvízi személyszállítás (TEÁOR’08 50.30.),

– egyéb foglalás (TEÁOR’08 79.90-ből az idegenvezetés),

– sportlétesítmény működtetése (TEÁOR’08 93.11-ből a sportpályák bérlése, uszodabelépő és -bérlet értékesítése),

– sportegyesületi tevékenység (TEÁOR’08 93.12.),

– sport, szabadidős képzés (TEÁOR’08 85.51.),

– szabadidős, sporteszköz kölcsönzése (TEÁOR’08 77.21.),

– helyközi vasúti személyszállítás (TEÁOR’08 49.10-ből kizárólag a keskenynyomközű vasúton történő személyszállítás),

A legfrissebb hírek itt!

– máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR’08 93.29-ből a szabadidőpark- és strandszolgáltatás, sípálya és sporthajókikötő szolgáltatásai, valamint a szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése).

Látható, hogy széleskörű a felhasználás lehetősége, így a hamarosan lejáró határidőt figyelembe véve, célszerű lehet például előre lekötni szállást, előfizetni étkezést, megvenni utazási jegyet, fesztivál- és strandbelépőt.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...